Начало / Университетът / Факултети / Философски факултет / Новини / Архив / Декларация на ОС на ФФ за Програмен мандат на Ректора на СУ

   

 

На 23.10.2015 г. Общото събрание на Философски Факултет гласува да застане зад идеята за програмен мандат на Ректор. Програмният мандат означава бъдещият Ректор да се ангажира с конкретни задачи в рамките на предварително определен период. Това е значителна смяна в логиката на избора, налагана от критичното положение, в което се намира Университетът. Досега Ректор се избира на базата на вижданията си за развитие на университета, за осъществяването на които той ще работи. При програмен мандат той се ангажира да извърши съвсем конкретна работа за определен срок. Този срок е две години. След две години на Ректора и управлението се прави оценка. Програмният мандат е съдържателен мандат, през който Ректорът ще бъде задължен да изпълни приоритетни задачи и това ще е минимумът работа, без свършването на която не би трябвало да остава на поста си.

 

Общото събрание на Философски Факултет прие с мнозинство следните приоритети:

 

  1. Назначаване на ревизия на финансовото и административното управление на СУ, покриваща последните три ректорски мандата. Анализът на резултатите от ревизията да се публикува на интранет страницата на СУ;
  2. Разработване и последователно провеждане на план за преодоляване на бюджетния дефицит на СУ и увеличаване на доходите на университетските преподаватели въз основа на резултатите от ревизията.
  3. Свикване на Общо събрание (ОС) на СУ и предлагане на промени в управлението на СУ, отнасящи се до:
    • Нов режим на работа ОС, който да реши проблема със свикването, кворума и функционирането му;
    • Създаване на система за унифицирана атестация и диференциране на заплащането на преподавателския труд въз основа на изследователските постижения и преподавателската натовареност.
  4. Осъществяване на цялостна електронизация на документооборота в СУ; Доизграждане и пускане в експлоатация на интегрирана система „Е-университет“ на СУ.