Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Принц Акишино и принцеса Кико в Софийският Университет и ФКНФ

   

В рамките на тридневното им официално посещение в България, по покана на президента г-н Георги Първанов, японските гости посетиха и Софийски университет, където имаха среща с преподавателите и студентите на японска филология.

 

Принц Акишино е по-малкия син в императорската династия – най-старата от общо 44 монархии в света. Монархията на Страната на изгряващото слънце, както поетично наричаме Япония е на 2349 години. Той е роден през 1965 г. Завършва право и биология в университета Гакушуин, а след това следва ихтиология в Оксфордския университет във Великобритания. Получава и докторска научна степен по орнитология.

Японската високопоставена двойка получи от студентите по една красива червена българска роза. Гостите бяха посрещнати от проф. дмн Недю Попиванов – Зам.-ректор на СУ, доц. дфн Петя Янева – декан на ФКНФ и от доц. дфн Бойка Цигова – ръководител на специалност Японистика. Доц. Цигова обясни на гостите, че специалност Японистика е създадена в Алма матер през 1990 г. с решение на Академическия съвет и е първото в България академично обучение и усвояване на японският език и култура. Към елитната специалност българските младежи проявяват подчертан интерес – факт е, че за да станеш студент тук, трябва да имаш един от най-високите състезателни балове на кандидат-студентските изпити.

Ректорското ръководство благодари за сериозната подкрепа, която японската страна оказва на университета, на висококвалифицираните японски лектори, работещи тук и за щедрите дарения на ценни книги, така необходими на студентите за усвояването на езика и културата на Япония.

Срещата приключи с кратка програма на студентите-японисти, които рецитираха известни японски поеми, пяха и имаха удоволствието лично да се представят на височайшата двойка.