Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Българинът Р.Стоянов - Doctor honoris causa на Бразилския университет

   

В Университета на гр. Бразилия, тържествено бе присъдено званието "Почетен доктор" на известния латиноамериканист Румен Стоянов.

След изпълнението на националните химни на двете страни, слово произнесе проф. Хенрик Шйеверски, в което той очерта заслугите на българина в разпространението на бразилска литература и култура - като дипломат, преводач, литератор и университетски преподавател.

Румен Стоянов е живял 18 години в Латинска Америка, 10 от които като културно пресаташе - в посолството на България в Бразилия. Преподавал е 5 семестъра в Университета на гр. Бразилия - 4 от тях български език и култура, един бразилско литературно присъствие в България. От 1969г. започват многобройните му литературни изяви свързани с Бразилия. Ректорът проф. д-р Жозе Жералдо де Соуза Младши II , който връчи отличието, отбеляза , че то е било присъдено с пълно единодушие от членовете на Академичния съвет на Университета. В благодарственото си слово Румен Стоянов проследи основните моменти в развитието на бразилската белетристика. В музикалната част по време на церемонията бе изпълнена и пиесата "Рондо 1" от композитора Преслав Стоянов - син на удостоения с почетното звание и завършил музика в този Университет.

За заслуги към Университета на гр. Бразилия, Румен Стоянов бе удостоен и с Диплома от Законодателната камара на Федералния окръг. Понастоящем четирима наши сънародника работят в това висше учебно заведение, което през 2012г. чества своята 50-годишнина. Румен Стоянов е първия българин - почетен доктор на бразилски и латиноамерикански университет.
Сред почетните доктори на Университета на гр. Бразилия са и ген. Шарл Де Гол, Нелсън Мандела, Дезмънд Туту, Далай Лама и др.

На събитието присъства и българския посланик Чавдар Николов, който с втори мандат допринася за разширяване на връзките между България и Бразилия.

 

RSstoyanov1
RSstoyanov2
RSstoyanov3
Г-н Р.Стоянов Ректора на Бразилския университет
проф. д-р Жозе Жералдо де Соуза Младши
Връчване на
Диплом за почетен доктор
     
RSstoyanov4
RSstoyanov5
RSstoyanov6
Връчване на
Диплом за почетен доктор
Благодарствена реч
при връчване на Дипломa
1.Мария Изабел Едом
Пирели - Декан на ФФ,
2.г-н Румен Стоянов,
3.проф. д-р Жозе Жералдо де Соуза Младши - Ректор на Бразилския университет,
4.Зам.-Декана на ФФ