Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / 20-та годишнина от основаването на специалност Новогръцка филология

   

Катедрата по класическа филология отбелязва 20-та годишнина от основаването на специалност Новогръцка филология

 

Подробна програма

 

На 30 ноември и 1 декември 2012 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски” ще бъде домакин на двудневната научна конференция на тема „Новогръцкият език и култура в България – традиции и предизвикателства”, посветена на 20-годишнината от основаването на специалност Новогръцка филология в СУ „Св. Климент Охридски”.

На конференцията ще бъдат обобщени научните достижения на преподавателите и докторантите на специалността в първите 20 години от съществуването й, както и ще бъдат представени резултатите от научния проект „20 години новогрецистика в СУ „Св. Климент Охридски” – постижения и перспективи”

Конференцията включва и научни доклади от учени от български висши учебни заведения и БАН – класически филолози, византолози, историци, новогрецисти и изкуствоведи, разпределени в следните секции: „Българо-гръцки отношения през Възраждането”, „Срещи с Другия в литературата, културата, превода и историята”, „Езикознание и лингводидактика”.

Ще бъде представен и сборникът в памет на проф. Марин Жечев „Гърция, България, Европа. Културно-исторически връзки в ново време”, съвместно издание на Института по балканистика при БАН и Факултета по класически и нови филологии на СУ.

Специални гости на конференцията са проф. д-р Константинос Димадис – председател на Европейското дружество за новогръцки изследвания, доц. д-р Евангелия Томадаки от Тракийския университет „Демокрит” и д-р Георгия Кацелу, дългогодишен гост-преподавател в специалност Новогръцка филология.

Тържественото откриване на конференцията е на 30.11.2012 г., петък, от 09:30 ч. в Заседателна зала № 1 на Ректората.

 

 

Подробна програма

на научната конференция на тема:
„Новогръцкият език и култура в България – традиции и предизвикателства”, посветена на 20-годишнината от основаването на специалност
Новогръцка филология в СУ „Св. Климент Охридски”. София, 30 ноември–1 декември 2012 г.