Начало / Университетът / Факултети / Факултет по химия и фармация / Новини / Архив'2021 / Празник на химията 2021 "Химията в наши дни"

   
himia-4863
На 28-29 май 2021 г. за 19-ти пореден път беше отбелязан "Празника на химията" – традиционен празник, организиран от Съюза на химиците в България (СХБ), Факултет по химия и фармация към СУ „Св. Климент Охридски“, Федерацията на научнотехническите съюзи (ФХТС), РУО София-град.

Учениците, включени в „Празника на химията 2021“: Химията в наши дни, имаха възможност да участват в избрана от тях състезателна категория: постер; презентация или есе в три възрастови групи: 5-6 клас; 7-10 клас; 11-12 клас. Всеки ученик имаше възможност да участва индивидуално и най-много с още едно участие в съавторство ОБЩО в трите категории. Теми за избор за всички възрастови групи бяха: Фалшивата химия около нас; Важните химични елементи за здравия човек; Химията в Космоса, Звездите и … .

Работите на учениците в трите категории бяха оценени от Комисия в състав от трима души. От всяка категория за всяка възрастова група бяха отличени минимум петима финалисти.

На 28.05.2021 г. в платформата Google Meet, се проведе защита на постерите и есетата, а на 29.05.2021 г. – на презентациите. Участниците имаха възможността да изложат своите разработки, а комисията – да задава въпроси, с което да оцени по-детайлно собствения принос на ученика към представената работа.

Бяха отличени ученици на I, II и III място във всяка категория от всяка възрастова група. Комисиите заслужено отсъдиха освен отличените участници, но и специални награди за тези с по-различен поглед върху поставените теми; на участници с енциклопедични знания и др.

1
2

II място - постер

Калина Валентинова Попова, 9 клас, София

ПГД "Елисавета Вазова"III място

III място - постер

Виктория Красимирова Митова и Петя Петрова Пахова, 9 клас, Благоевград

Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов"

Интересът към Празника на химията от страна на ученици и учители беше голям, въпреки продължаващото извънредно положение в страната ни във връзка с пандемията COVID-19. Общият брой на учениците, взели участие в Празника на химията 2021 беше 317, от 24 училища в София и 58 училища в страната (от по-големи населени места от страната: Благоевград, Ботевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Вълчедръм, Габрово, Гоце Делчев, Добрич, Дулово, Елин Пелин, Казанлък, Карнобат, Кнежа, Козлодуй, Крумовград, Кърджали, Кюстенил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Пирдоп, Пловдив, Попово, Разград, Русе, Садово, Свиленград, Севлиево, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол; и от по-малки населени места: с.Брестник, с.Бутан, с.Долни Луковит, с.Дъбник, с.Огняново, с.Розино, с.Фъргово, с.Разделна, с.Сатовча, с.Цонево и с.Черногорово). Общият брой на ръководителите, взели участие в подготовката и представянето на учениците е 102. Всички ученици и учители ще получат сертификати за участие и подаръци.

Организаторите на Празника на химията и Комисиите, участващи в оценяването и изслушването на защитите на изработените от участниците работи искат най-искрено да благодарят на всички ученици и техните ръководители за участието в поредния Празник на химията, за проявения ентусиазъм и положения труд в подготовката и написването на изключително впечатляващи постери, оригинални есета и интересни презентации. Комисиите бяха впечатлени от желанието на всички участници да се потопят в изследване на най-важните елементи, нужни за здравия човек; в проучване на химията в Космоса, Звездите и материята извън Земята; както и в търсене и намиране на фалшивата химия в нашето ежедневие.

Изключително големия интерес от страна на участниците и техните ръководители да участват в Празника на химията – 2021 е причина организаторите да продължат традицията за провеждане на това събитие, което има за цел да популяризира науката; да насърчи изявата на способностите и талантите в областта на химията и насочване на учениците към бъдещо образование и кариера, свързана с науката.