Начало / Университетът / Факултети / Факултет по химия и фармация / Новини / Архив'2021 / Българските ученици завоюваха медали на Европейската олимпиада по експериментална наука (EOES)

   

Европейската олимпиада по експериментална наука (EOES) се проведе дистанционно за първи път в периода 9 - 14 май 2021 г. В Олимпиадата взеха участие 114 ученици от 18 страни. В състезанието участват отбори от физик, химик и биолог и тази година то включваше два практически кръга, съответно на 10 и 11 май.

Домакин бе град Сегед, Унгария, а всяка от участващите страни трябваше да организира лабораторно пространство - за България това беше лабораторията за подготовка на олимпийци във Факултета по химия и фармация на СУ. Задачите включваха изследване на акациев мед от района на гр. Сегед (спектрофотометрично определяне на антиоксиданти, измерване на вискозитет и определяне на захарно съдържание) и изследване на речни проби от унгарски реки (перманганометрично изследване за нитрити, хроматография на фотосинтетични пигменти и утаяване на гранулирани частици от речен пясък).

В отбора на България участваха най-добре представилите се ученици до 17 годишна възраст на Националния кръг на олимпиадата по химия и ООС, Националната олимпиада по биология и ЗО и Пролетното национално състезание по физика:

Отбор А
Красимир Масларов - НПМГ "Акад. Л. Чакалов", гр. София, ХIІ клас
Крум Александров – МГ "Гео Милев", гр. Плевен, Х клас;
Петър Жотев – СМГ "П. Хилендарски", гр. София, Х клас;

Отбор Б
Мартин Лозанов – Американски колеж в София, Х клас
Петър Панайотов – СМГ "П. Хилендарски", гр. София, Х клас
Яна Атанасова - НПМГ "Акад. Л. Чакалов", гр. София, Х клас

На Олимпиадата единият ни отбор (Отбор А) спечели сребърен медал, а другият (отбор Б) - бронзов медал.

Ръководители на отборите са гл. ас. д-р Христина Андреева (ФзФ), гл. ас. д-р Калина Пачеджиева (БФ) и ас. Владимир Цветков (ФХФ) – преподаватели в СУ „Св. Кл. Охридски“.