Начало / Университетът / Факултети / Факултет по химия и фармация / Новини / Архив'2018 / Лекция на д-р Васан Кумар на тема "Sustainability of Materials in the Evolving Energy-Environment Paradigm"

   
mar_articlethumbnail
На 18 юли 2018 г. в 11:00 ч. в заседателна зала на Факултета по химия и фармация на Софийския университет д-р Васан Кумар, лектор по Материалознание в Университета в Кеймбридж, Великобритания ще изнесе лекция на тема "Sustainability of Materials in the Evolving Energy-Environment Paradigm".

Посещението на д-р Кумар е в рамките на проекта "Materials Networking", в който Факултета по химия и фармация на Софийския университет и Департамента по материалознание и металургия към Университета в Кеймбридж са партньори и който се финансира от програмата на Европейската комисия Хоризонт 2020.

Д-р Васан Кумар е лектор по Материалознание в Университета в Кеймбридж, Кеймбридж, Великобритания. Изследванията на д-р Кумар са в областта на енергетиката, устойчивостта и характеризирането на материалите. Д-р Кумар е основател на две стартиращи компании за производство на инструменти за наблюдение и безопасност: основател и директор на EMC Ltd, Stafford, Великобритания и на Solution4Hydrogen Ltd, Пуна, Индия. Третата стартираща компания на д-р Кумар, CAMSES Ltd, е създадена през септември 2012 г., за да използва резултатите от изследванията за оползотворяване на слънчевата енергия за дезинфекция на вода и намаляване на замърсяването ѝ. Д-р Кумар е носител на Kroll Медал на Института по материали, минерали и минно дело за 2014 г. в признание на значителния му принос към химията на материалите и приложението й в индустрията. Д-р Кумар е главен редактор на "Транс ИММС" за Института по материали, минерали и минното дело в сътрудничество с Австралийския институт по минно дело и металургия от 2002 г. насам. През юни 2008 г. е награден с наградата Armourers and Brasiers Materials Science Venture Prizе.

Повече информация за лектора: https://www.energy.cam.ac.uk/directory/rvk10@cam.ac.uk