Начало / Университетът / Факултети / Биологически факултет / Архив / Архив 2021 / ПОКАНА ЗА УЕБИНАР НА ТЕМА: Значение на животинските поведенчески модели за биомедицинските науки

   

Ужаваеми колеги,

Имаме удоволствието да Ви поканим да участвате в уебинар на тема “Значение на животинските поведенчески модели за биомедицинските науки”. Събитието се организира от преподавателите в направлението по етология и поведенческа екология към катедра „Екология и опазване на околната среда“ на Биологически факултет при СУ и Богомил Пешев, завършил специалност “Биология и английски език” на БФ - СУ, понастоящем работещ в Клиника по психиатрия на Александровска болница.

Лектори ще бъдат наши колеги с особени постижения в областта на невробилогията, поведенческите и биомедицински науки, успешно реализирали се в едни от най-добрите институти в Европа.

Стойо Карамихалев провежда изследвания в сферата на невробиологията на стреса в лабораторията на професор Алон Хен в Макс Планк института по психиатрия в Мюнхен и в Института “Вайцман” в Израел. Той изучава индивидуалните различия в поведението при популации от мишки, живеещи в обогатени условия и се опитва да разбере как мозъкът създава предпоставките за различия в поведението, използвайки иновативни методи от сферата на биотехнолигиите. Неговата работа обхваща области на невробиологията, психологията и молекулярната биология и комбинира поведенчески експерименти с генетични манипулации и данни от масивно паралелно секвениране. През 2020 година, Стойо Карамихалев бе избран да участва на престижната среща между млади учени и Нобелови лауреати в Линдау.

1

Снимка: Suddeutsche Zeitung

Проф. Богдан Драгански е невролог, преподавател към Департамента по клинични невронауки в Университета на Лозана, Щвейцария, и е директор на лабораторията за невроизобразителни изследвания “LREM”. Специализирал е клинична неврология в Германия, след което продължава научното си развитие в UCL, Лондон и Института по човешка когниция и мозъчни науки “Макс Планк”, Лайпциг, Германия. Професор Драгански изследва мозъчната морфология и нейните изменения при невродегенеративните заболявания с помощта на образни средства като ядрено-магнитнитен резонас. Понастоящем, проф. Драгански продължава научната си дейност в тази сфера, Настоящият акцентът в изследователска му работа е върху естетвените и патологични процеси на стареене в мозъка, невропластичноста и регенерацията за мозъчната тъкан и функции. Адултната неврогенеза, хипотетичното генериране на нови нервни клетки в зряла възраст е един от предполагаемите регулаторни механизми на когнитивните функции и емоционалното поведение при бозайниците. Този механизъм има голям терапевтичен потенциал в контекста на патофизологичните процеси, свързани със заболявания като депресията и Болестта на Алцхаймер. В своята лекция, професор Драгански ще представи съвременни хипотези за ролята на адултната неврогенеза и ще изгради своебразна връзка между данните от изследванията върху животински модели и тези, произтичащи от невроизобразителните изследвания, за да очертае необходимостта от мултидисциплинарен подход в битката с невродегенеративните заболявания и психичните разтройства.

2

Снимка: CHUV

Събитието се организира по идея на Богомил Пешев, който завършва специалност “Биология и английски език” на Биологически Факултет през 2020 година. Научните му интереси са в сферата на поведенческата невробиология и патофизиологията на афективните разстройства. По-конкретно, Богомил се интересува от физиологичните процеси, които обуславят формирането на трайни контекстуални (епизодични) спомени при бозайниците, ролята на съня и емоционалната модулация за протичането на тези процеси и нарушенията в синаптичната пластичност при депресията, основа за когнитивните дефицити характерни за заболяването. Понастоящем, Богомил работи в Клиника по психиатрия на Александровска болница, където има възможността да натрупа знания за характера на психичните разтройства. В бъдеще той планира да продължи образованието си в областта на невробиологията, като използва наблюденията си от Клиниката като мотивация за научната си дейност.

Уебинарът ще се проведе он-лайн чрез платформата Zoom в четвъртък, 25 март 2021 г., с начало в 15:00 часа. Лекторите ще представят своята работа с кратки презентации и всички ще имат възможност да задават въпроси. Събитието е безплатно и предварителна регистрация не е необходима.

Може да се включите в уебинара като последвате линка:

https://zoom.us/j/98659148814?pwd=cjd3UllzTURDOGE4Y0I2SUFNNHIxdz09

Meeting ID: 986 5914 8814
Passcode: 852230

Очакваме Ви!

гл. ас. д-р Венислава Спасова, направление по етология и поведенческа екология към катедра „Екология и опазване на околната среда” на Биологически факултет - СУ

проф. д-р Даниела Симеоновска-Николова, направление по етология и поведенческа екология към катедра „Екология и опазване на околната среда“ на Биологически факултет - СУ

Богомил Пешев