Начало / Новини / Новини и събития / Завършиха магистрите от випуск 2024 г. на Стопанския факултет

   
Завършиха магистрите от випуск 2024 г. на Стопанския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 184 магистри от випуск 2023 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. С успех над 5,50 се дипломират 64 абсолвенти, от тях седем са пълни отличници със златни значки.

Тържеството бе открито от доц. д-р Боряна Пелова, която поздрави присъстващите. Тя бе и водещ на събитието.

Деканът на Стопанския факултет доц. Атанас Георгиев поздрави всички абсолвенти и техните близки в Аулата с думите „Срещаме се отново тук, където са символичното начало и символичният край на вашия път като студенти в магистърските програми на Стопанския факултет. Както Земята прави своите обиколки около Слънцето, така и вие обиколихте нашия микрокосмос и опознахте себе си, своята общност и света около нас. Именно този символизъм се отразява и от формата на Аула Магна – космическото яйце, което няма начало или край“.

1-1

Той отбеляза, че този символ е важен, защото и техният път към усъвършенстване, и техният път към нови знания не трябва да имат край. Първото му послание днес към абсолвентите бе да продължават винаги да се стремят към лично усъвършенстване както чрез нови знания и умения, така и чрез поглед навътре към тях самите. С въпросите, които всеки трябва да си задава: как мога да бъда по-добър към другите и към себе си, каква е следващата цел, която искам да постигна; какво още искам да науча и опозная.

Преди това деканът призова абсолвентите да погледат с гордост извървения път: „Днес вие ще получите дипломите си за висше образование от най-престижния университет, от най-елитния бизнес факултет в България – с международна акредитация и признание, с отлични преподаватели и изключителни студенти. Ще получите вашите магистърски дипломи, които сте заслужили с много усилия и с които пред вас ще се отворят още повече врати и възможности. Зарадвайте се на този момент, оценете го. Направете равносметката си и продължете напред. С усещането, че предстоят нови предизвикателства и следващи успехи“.

9

Второто послание на доц. Георгиев бе свързано с общността, от която всички сме част – Софийския университет, Стопанския факултет, професионалните общности на техните тематични програми. Деканът призова младите си колеги да помислят за това, което ги свързва с колегите до тях през последните години. „Благодарете – умствено или още по-добре, на глас – на всеки, който е подпомогнал вашия успех. Аз също им благодаря, защото вашите успехи като студенти, а от днес – и като алумни, са това, с което се гордеем най-много“, каза доц. Георгиев.

7

Той посочи, че общността става по-многообразна, все по-пъстра, все по-отворена към богатството на това да си различен по своему, има все повече международни студенти и изрази увереността си, че нашите различия, нашето многообразие все повече ни правят граждани на света. „Това е една от целите ни – да дадем възможност на всеки, който иска, да получи образование на световно ниво тук, в България. Именно това е качеството на образование и подготовка, което вие получихте в Стопанския факултет“, подчерта доц. Георгиев.

5

Той посочи, че Стопанският факултет е сред първите, които правят уверено заявка за тази интернационализация на висшето образование в Република България чрез международна акредитация на икономическите, финансови и мениджмънт програми в Софийския университет и с предлагането на все повече програми и дисциплини на чужд език.

Някои от най-съществените стъпки в тази посока през последната година са акредитацията на MBA-програмите на факултета от AMBA – такава имат по-малко от 300 бизнес училища от целия свят; членството в американската агенция за акредитация AACSB – единствени от България, но вече допуснати официално да тръгнем по пътя и към акредитация; бяхме поканени да станем един от 156 бизнес университета и факултета в света, които могат да членуват в Global Business School Network; подадохме заявка за членство в EFMD – което е първа стъпка към акредитацията EQUIS; докладваме устойчивостта на Софийския университет в мрежите на UN PRME и Глобалния договор на ООН, посочи доц. Атанас Георгиев.

10

„Уважаеми колеги и приятели, в света към пролетта на 2024 г. има 129 тройно акредитирани бизнес училища от AMBA, EQUIS и AACSB. Нашата сериозна заявка и амбиция е до няколко години да станем едно от тях. С ваша помощ, разбира се – защото вие, като посланици на нашата общност навън и като интегрална част от нея вътре, чрез Сдружението на завършилите Стопанския факултет, винаги ще сте до нас по този път“, отбеляза деканът.

Доц. Атанас Георгиев посочи, че точно преди 20 години бе учредено първото Сдружение на завършилите в държавно висше училище – това бе Алумни клубът на Стопанския факултет. Като един от неговите учредители, а по-късно и като председател на неговия Управителен съвет, доц. Георгиев поздрави и благодари на всички, които са се включили в неговото институционално изграждане и развитие през последните две десетилетия и призова абсолвентите също да станат част от клуба.

Доц. Атанас Георгиев призова всички в залата да погледнат портретите на братята Евлоги и Христо Георгиеви и посочи, че те са вдъхновители и въплъщението на предприемачите, превърнали се в меценати и благодетели, „инвестирали“ в най-добрия възможен актив – знанията, уменията, просвещението, вечното търсене на по-доброто и по-съвършеното, както и – не на последно място – правенето на добро.

13

„Скъпи колеги, скъпи приятели и партньори, скъпи гости – горд съм, че и в нашата общност вече години наред има редица примери на такива добрини. Към най-голямото дарение, което някога е получавал Стопанският факултет през своя Алумни клуб – 1 млн. лв. от наш колега, випускник от средата на 90-те години, което получихме наскоро, бих искал да отбележа и редицата дарения, които получаваме лично от нашите завършили студенти, както и от компаниите, които те управляват“, каза деканът доц. Георгиев и призова всички присъстващи да даряват – времето си за гост-лекции; добрината и топлината си към всеки, който иска да бъдат негов ментор; книги и достъп до знание; учебна среда, която вдъхновява и окрилява младите да се развиват. „Дано всеки от нас, обръщайки се някой ден назад, да почувства желанието да помогне с всичко, с което може, тръгналите след него по същия път и в същата общност“, каза деканът.

„Поздравявам Ви отново за избора да станете част от нашата общност, за старанието и постоянството ви и за това, че днес празнуваме още един ваш успех – диплома за магистър на Стопанския факултет. Успех и кураж за нови постижения! Бъдете здрави и щастливи!“, каза в заключение доц. Георгиев.

12

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. дик Соня Милева поздрави абсолвентите за успеха им и постигната цел. „В дни като днешния погледите са насочени напред. Но, обръщайки се назад, трябва да оценим вложените труд и усилия, за да стигнете до тук. Не само от вас самите, абсолвентите на випуск 2023 г., но също и на вашите преподаватели, родители, близки и всички, които са ви подкрепяли по време на вашето следване“. Проф. Милева посочи, че от днес те се причисляват към алумни общността на Софийския университет. Тя призова най-младите си колеги за запазят изградените през студентските години приятелства – не само тези помежду им, но и с техните преподаватели и с академичната общност на Стопанския факултет. „Защото принадлежността към професионалната общност ще ви отваря врати, ще ви дава сили, криле и подкрепа“, каза още проф. Милева и допълни, че да си завършил Стопанския факултет на Софийския университет, е чест, признание и отговорност.

3

В обръщението си към завършващите заместник-ректорът заяви, че те са следващото поколение, което ще продължи традициите и духа на бизнес образованието в Алма матер. Зад дипломите ви стоят знания, умения и възможности, които ще позволят да се справите с предизвикателствата на бъдещия ви професионален живот, каза проф. Милева. Тя цитира думите на миналогодишния нобелов лауреат по икономика проф. Клаудия Голдин, първата жена, спечелила индивидуална награда в тази област и едва третата жена в света в областта на икономиката. „Тя се самоопределя като детектив, защото детективът винаги вярва, че има начини да се намери отговор“. Заместник-ректорът пожела на всички завършващи здраве, професионални успехи и лично щастие, да дерзаят, да бъдат следващите детективи в търсенето на нови решения и отговори на важните въпроси, които ще променят света в едно по-добро и справедливо място за живот. С тези думи проф. Соня Милева обяви випуск 2023 г. на образователно-квалификационна степен „магистри“ за завършил.

16

Гост на тържеството бе заместник-министърът на образованието и науката г-жа Емилия Лазарова, която също поздрави абсолвентите. Тя заяви, че от днес вече са част от възпитаниците на основния национален висш образователен научно-изследователски, културен и информационен център с най-високо международно признание. По думите й Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е образец за научна и за преподавателска дейност с важно образователно, културно и обществено значение, с утвърдена роля и завиден авторитет. „Университетът е този, който сформира ядрото на българската интелигенция и допринася решително за участието на България в световното развитие на образованието и на науката“, посочи заместник-министърът. По думите на г-жа Лазарова Стопанският факултет на Университета е водеща институция в страната за обучение и изследвания в областта на икономическите и управленските науки.

1-60

Тя припомни и мястото му в рейтинговата система на висшите училища в България за 2023 г. и поздрави преподавателите на факултета за създаването на една изключително конкурентна среда за обучение, за стремежа им да се усъвършенстват и да бъдат иновативни не само в преподаването, но и в науката. Тя обърна внимание и на новите магистърски програми на английски език от Асоциацията на бизнес училищата. Г-жа Лазарова отбеляза, че дипломата, която абсолвентите ще получат днес, открива широки възможности за успешно лидерство, за успешна кариерна реализация.

10

В навечерието на най-светлия празник за българската просвета и наука 24 май ви пожелавам да сте здрави, все така мотивирани, можещи и знаещ и млади хора, способни да управляват бъднините на България“, каза заместник-министър Лазарова и призова абсолвентите да продължават да учат, да надграждат наученото, да рискуват, да си поставят високи цели и да приемат предизвикателствата. „Следвайте упорито устойчивия лидерски път като достойни възпитаници на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, каза г-жа Лазарова и честити дипломирането на завършващите студенти.

17

В рамките на тържеството приветствия към абсолвентите отправиха и г-н Любомир Лозанов, изпълнителен директор на „Амета холдинг“, г-н Александър Терзийски, партньор в New Vision 3 Venture Capital Fund и член на консултативния съвет към Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA).

18

Доц. д-р Деян Радев, зам.-председател на Сдружението на завършилите Стопански факултет, също поздрави завършващите.

От името на абсолвентите приветствие поднесе и Любимка Георгиева от магистърската програма „Приложна иконометрия и икономическо моделиране на английски език“. В словото си тя посочи, че макар да отбелязват края на висшето си образование, едновременно поставят началото на нови, по-добри възможности. „Завършваме магистратура, но същевременно полагаме основата на нашето личностно развитие, за да изградим професионалния си път занапред“, каза Любимка Георгиева. Тя допълни, че по време на следването си в Стопанския факултет са получили не само ценни знания и умения, но пред тях е бил изграден моделът на добрия експерт в икономическите направления, който да следват.

20

Любимка Георгиева благодари на преподавателите за всеотдайността и търпението, за получените знания. Тя отправи лична благодарност към доц. д-р Ралица Ганева и доц. д-р Калоян Ганев, които са я научили да мисли критично, да се стреми към съвършенство и никога да не се отказва пред трудностите. Лични благодарности отправи и към доц. д-р Атанас Георгиев и гл. ас. Мария Трифонова, които са я научили да не поставя граници пред знанието.

21

Любимка Георгиева отправи благодарност и към семейството си – за подкрепата, и към колегите си – за споделените моменти. Тя призова всички да не се страхуват да мечтаят и да следват целите си и им пожела на добър час!

23

Празничният ден продължи с връчване на дипломите.

24

Деканското ръководство отправя благодарност към студентите, съдействали по време на церемонията: Велислав Колев (жезълоносец), Адриана Браничева и Йоана Костова от Бизнес клуба на Стопанския факултет.

25
27
28