Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2020 г. на специалност „Международни отношения“

   
Завърши випуск 2020 г. на специалност „Международни отношения“

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 60 бакалаври и 14 магистри от випуск 2020 г. на специалност „Международни отношения“ в Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях 18 са отличници.

Деканът на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев откри празничната церемония и поздрави всички, уважили празника. В приветственото си слово той припомни за френския историк Жул Мишле, който започвал лекционния си курс, свързан с историята на Обединеното кралство с думите: „Англия е остров“. Според историка това просто твърдение давало перспективата и обяснението на голяма част от английската история и съвремие. „Тези дни, докато приготвях това слово, се запитах дали е възможно в едно изречение да обобщя характеристиките на времето, в което живеем, погледнато от мястото, на което живеем. И, разбира се, установих, че това е много трудно. Колкото и банално да звучи, ние живеем в едно сложно, а вероятно ще се окаже и преходно време. Време, както подхранва надежди, така дава и достатъчно причини за нарастващи тревоги“, каза проф. Вълчев и допълни, че преди около 30 години мобилните телефони тъкмо прохождаха, а една компютърна конфигурация едвам се побираше в багажника на малка кола. Припомни, че преди 20 години ни беше трудно да повярваме, че можем да пътуваме през граници на европейските държави без виза, с простото показване на документ за самоличност. А преди 10-15 години ни се струваше, че Европа става все по-обединена и всички уверено се придвижваме към един еднополюсен свят, в който мирът и икономическият ръст изглеждаха като даденост. По думите на проф. Вълчев, днес нещата изглеждат малко по-различни. Какво се случи, какво се случва и какво ще се случва – това са все въпроси, които мислещият човек си задава, отбеляза деканът на Юридическия факултет.

1-1

Обръщайки се към младите си колеги, проф. Вълчев им пожела две неща. Първо, да не спират да си задават въпроси и да бъдат критични към света около тях. „Светът има нужда от вас, от вашата чувствителност, от вашето любопитство, от вашата непримиримост в търсенето на отговори. От всички измерения на морала, нека две винаги са в обсега на вашите лични планове и на вашата професионална ангажираност – стремежът към мир и чувството за справедливост“, каза проф. Вълчев и допълни второто си пожелание – където и да ги заведе пътят, каквото и да им предложи животът, да помнят и да бъдат горди, че са европейци и допълни, че Европа е едно много специално място.

2-2

Обръщайки се към родителите на абсолвентите, деканът отбеляза, че те имат всички основания да са горди от своите деца, които днес получават дипломите си от най-старото и престижно българско висше училище, от един от най-престижните негови факултети, в една от най-търсените специалности.

„Нека да са ни живи и здрави, да получават удовлетворение от това, което правят и да имат шанса да живеят в един спокоен свят, който да направят по-добър от този, който ние с вас ще им оставим“, каза още проф. Вълчев и пожела „На добър час“ на абсолвентите.

4-4

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Васил Маринов също отправи своя поздрав към абсолвентите, техните преподаватели и гости. Той заяви, че дипломата, която получават завършващите, е важна, но тя е само един документ, по-важно е онова, което седи зад нея. „Ние вярваме, че зад тези дипломи, които ще получите, седят хора, които знаят, разбират, могат, мислят критично и са в състояние да се справят с разнообразните предизвикателства, които ще поднесе вашият професионален живот“, отбеляза проф. Маринов. Той пожела на всички да бъдат здрави, да имат много професионални успехи, да представят добре Софийския университет пред обществото и да не забравят университета и своите преподаватели. С тези думи проф. Маринов обяви випуска за завършил.

5-5

Отличникът на випуска бакалавър Йорданка Тодорова припомни трудностите през изминалите години, през последните месеци и изрази радостта си, че отново е в Университета сред своите колеги. От името на всички абсолвенти тя благодари на преподавателите си за участието им в техния път. Обръщайки се към своите колеги, Йорданка Тодорова отправи любима своя сентенция от Оскар Уайлд, който казва, че тогава, когато учените имат техническата възможност да изчислят къде се намира центърът на вселената, човешкият вид ще е много разочарован, че не се намира там. „Затова си мисля, че въпреки че не можем да превъзмогнем постоянното търсене на нашия смисъл, можем да се съсредоточим върху два основни елемента – единият за мен винаги е бил участието в общата картинка, да допринасяш за общото добруване. Другият елемент, винаги съм смятала, че е именно удовлетворението от това участие. Както изобщо удоволствието от живота. И си мисля, че балансът между тези два елемента би било голямо постижение“, каза още отличникът на випуска и не пропусна да благодари от името на колегите си на техните родители.

6-6

Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов се обърна към присъстващите с благодарност за поканата да присъства на този празничен ден, който бележи следващото начало в живота на абсолвентите. Той изрази увереността си, че днес те изпитват едновременно удовлетворение, но и малко тъга за това че прекъсват постоянните отношения със своите приятели и им пожела най-ценните и най-трайните от тях да запазят и в следващите години. Това, че международните отношения се изучават в Юридическия факултет е предимство, защото в международните отношения познаването на правото помага във всички случаи, посочи проф. Стоилов и им пожела да са продължители на делото на някои от строителите на млада България, работили в областта на международните отношения, като Марко Балабанов, Симеон Радев, Иван Башев, Александър Янков и др. Той пожела на абсолвентите да се стремят да бъдат равностойни и дори да превъзхождат своите колеги от други страни, да имат силен дух, самостоятелност и задълбочени познания, за да могат да отстояват националните интереси. Призова ги да изберат определен регион или област на познанието, в която да се специализират, защото това ще им помогне и ще докаже полезността на всичко, с което се занимават.

В заключение проф. Янаки Стоилов пожела на завършващите да са здрави, да реализират своите желания и мечти, да намират подкрепа и удовлетворение от постигнатото и да продължат да отстояват доброто име на Софийския университет, да бъдат успешни в живота, да имат шанса и благополучието в следващите им години.

7-7

Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи, изрази радостта си, че присъства на тържеството и има възможността да сподели празничния ден с абсолвентите и техните преподаватели и родители. Обръщайки се към бакалаврите и магистрите, тя заяви, че пред тях стоят шансове да изберат професионалния път, по който да вървят. Тя отбеляза, че е напълно възможно пътят и призванието им да ги отведат на съвсем различно място и в съвсем различна посока от тази, за която са се готвили. По думите й, страната ни създава много благоприятна позиция за хората, които желаят да се занимават професионално с международни отношения.

В словото си Таня Михайлова обърна внимание на работата на Дипломатическия институт и на стажантската програма, която предлага. Тя предположи, че мнозина сигурно ще изберат да продължат образованието си в чужбина и отправи своето послание да се връщат. Второто й послание към абсолвентите бе да не спират да четат, защото дипломирането не означава край на образованието. „Не спирайте да четете, защото в днешния свят онези, които не се образоват постоянно, са обречени на ненужност. А ние се нуждаем от вас“, каза още директорът на Дипломатическия институт. Таня Михайлова пожела на абсолвентите да бъдат здрави, да не спират да мечтаят и им пожела „На добър час!“ във всяко едно от призванията, които ще припознаят като свои, за да бъдат щастливи хора. Накрая тя пожела успех на всички и благодари на родителите за оказаната подкрепа на завършващите.

8-8

Доц. д-р Боряна Мусева от Юридическия факултет на Алма матер също приветства най-младите си колеги и изнесе кратко академично слово. Тя каза, че винаги е изпитвала симпатия към студентите от „Международни отношения“ и изтъкна, че те са избрали да учат специалност, която ще им покаже не само как функционира нашата държава, но и целият свят. За тях чуждите езици, култури, ценности не са нещо далечно и враждебно, а реалност, която ни заобикаля и в която те са избрали да бъдат мост към нашата култура, традиция, нашата представа за право и справедливост. „Вие носите една естествена толерантност и отвореност към света, която според мен, с натрупаните познания и култура, биха ви позволили да бъдете ценни специалисти и преди всичко достойни хора“, каза доц. Мусева. Тя призова младите си колеги да не се страхуват и да скачат в студената вода и им припомни, че всяко ново начало е трудно, но те трябва да полагат ежедневни усилия, за да преодоляват естествения мързел. Доц. Мусева апелира да не се оставят на инерцията, да не губят време, да се мобилизират пред препятствията, да бъдат смели, да уважават и зачитат своите колеги, да не бъдат самовлюбени, да се научат да спорят аргументирано и да търсят заедно най-добрите решения. „Скъпи колеги, на добър час! Скачайте с летящ старт в студената вода и да атакувайте! За мен беше чест да бъда ваш преподавател. Благодаря ви“, каза в заключение доц. Мусева.

Церемонията продължи с връчването на дипломите.

9-9
10-10
11-11