Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2020 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

   
Завърши випуск 2020 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

В емблематичната зала 272 на Софийския университет 209 бакалаври и 113 магистри от випуск 2020 г. получиха дипломите си за висше образование. Дипломите си получиха и част от абсолвентите от випуск 2019 г., които заради пандемията миналата година нямаха възможност да завършат с тържествена церемония. Бяха връчени златни значки на двама абсолвенти, а 13 получиха грамоти.

Празникът бе открит от декана на Факултета по журналистика и масова комуникация проф. д-р Веселина Вълканова. Тя отправи своя поздрав към студентите, завършващи специалностите „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ и „Книгоиздаване“ от випуск 2019 г. и 2020 г. „За мен е удоволствие като преподавател и приятел да отпразнувам с вас постиженията ви“, каза проф. Вълканова и отбеляза, че всички заедно са имали дълго и невинаги леко пътуване. Тя изрази увереността си, че преподавателите на Факултета по журналистика и масова комуникация са се опитали да дадат най-доброто от световната наука и от практиките в областта на масмедиите, комуникациите, публикационните дейности. „Надявам се да сме ви преподали и онази най-важна част от образованието и преподаването – смисъла на това да се знае“, каза още деканът и призова най-младите си колеги да се осмелят да знаят и да действат, следвайки натрупаното познание.

1

Нескривайки вълнението си, проф. Вълканова честити дипломирането на завършващите и им пожела успешна реализация, удовлетворяващи кариери и щастлив живот. Тя обърна внимание на това, че излизайки от залата, абсолвентите никога няма да престанат да представят Университета си и Факултета по журналистика и масова комуникация, защото са част от общност, от колеги и съмишленици и то не на кой да е университет, а на Софийския университет. „Как ще се впуснете в професията, какво ще вземете с вас от нашата Алма матер, кое е приоритетното, кое е същественото, кое е незаменимото, имайте винаги двете вечни стремления, които ще поставят професията и действията ви в съзвучие, не в контраст – истината и отговорността“, каза проф. Вълканова и призова най-младите си колеги да търсят и да се посветят на истината, да зачитат правото на обществеността да научават истината.

2

Обръщайки се към завършващите, тя заяви, че на тях се пада борбата против заблудите в обществото, против изкривяването на представата за нормалната журналистика и против маскирането на пропагандата като журналистика. „Доверете се на себе си. Доверете се на подготовката си. Доверете се и на съмненията си. Противодействайте на институционалния натиск върху журналисти и издатели, отстоявайте свободата на словото и медийната свобода“ – призова проф. Веселина Вълканова. В приветствието си тя припомни, че първият и най-важен урок, който абсолвентите са получили, е бил урокът за отговорността и ги призова да се борят срещу дезинформацията. „На вас разчита общността да промените профила на днешната журналистика, на медиите, на комуникациите. Вярвам, че ще съумеете да разпознавате реалността и да я откроявате сред интонациите, че ще издигнете въображението пред баналността, стойностното пред кича, оригинала пред фалшификата“, отбеляза още деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация и акцентира, че в думите, в словото е спасението и призова абсолвентите да намират точните думи, да бъдат творци на промяната и да не се страхуват от неуспехите.

4

Накрая проф. Вълканова пожела на завършващите хубав и пълен със смисъл живот, да следват посоките, към които ги тласка духът им. Пожелавайки им да бъдат винаги готови за път, тя цитира Казандзакис, който казва: „В края на всеки път стои победата и чака“ и пожела на всички щастлив път.

7

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков поздрави абсолвентите, техните преподаватели, родители и близки. Той посочи, че това е първата промоция на живо, в която участва от година и половина и се надява това да е добър знак, че най-лошото вече е отминало и можем да се върнем към нормалната си работа. Ректорът посочи, че последните 15-16 месеца са били трудни за всички нас и се радва, че сме стигнали до момента, в който можем да дипломираме два випуска наведнъж, особено в университет като Софийския. По думите му абсолвентите няма защо да се притесняват за реализацията си, защото завършват в най-добрия университет в страната според Националната рейтингова система и в един факултет с много голям авторитет и много висока реализация. „Вие сами сте се убедили в това, защото много от вас отдавна работят. Навсякъде ще бъдете приети добре и навсякъде ще се справяте професионално“, отбеляза ректорът. Единственото, което според него не е сигурно и което им пожела, е, че е трудно, но важно освен високо квалифициран експерт, специалист, професионалист, човек да остане да остане честен, почтен и справедлив в това, което прави. Проф. Герджиков пожела новините да излизат от тях такива каквито са и каквито са полезни за цялото общество, защото то трябва да знае какво се случва, а не само такива, каквито биха привлекли очите ни с крещящи заглавия.

8

Хубаво е да бъдем честни в работата си и тогава идват успехите, посочи ректорът и пожела на всички куражът, който всички ние бихме искали да видим от тях, пожела им да бъдат достойни за своята Алма матер и изрази надежда някои от тях да станат докторанти и преподаватели в Софийския университет. „Успех на всички! Обявявам випуски 2019 и 2020 г. за завършили“, каза в заключение проф. Анастас Герджиков.

9

Главният редактор на вестник „168 часа“ Слави Ангелов поздрави абсолвентите и ги запозна с началото на своя път в журналистическата професия, първата му работна седмица и предизвикателствата, с които се е срещнал. Според Ангелов три са важните фактори, за да бъдат добри журналисти – любопитството, смелостта и упоритостта. В края на изказването си той поздрави младите хора с тяхното дипломиране, призова ги да се насладят на своя щастлив миг и им пожела късметът да бъде винаги с тях.

10

Поздрав към завършващите поднесе и отличникът на випуск 2020 г. Ангелина Грозева, която отбеляза, че след четиригодишното обучение във Факултета по журналистика и масова комуникация настъпи моментът, в който випуск 2020 ще отлети към нови върхове и нови мечти. „След тези четири години, ние смело можем да се наречем журналисти, но ще трябва да доказваме, че сме такива всеки ден. Приели мисията на тази професия - да бъдем в помощ на обществото, ние поемаме отговорността всеки ден да си припомняме, че това е първото ни кредо - професията, която ще помогне нечий проблем да бъде разрешен, професията, която ще вдъхнови нечие сърце, професията, която ще докосва тънката струна на своя читател, слушател и зрител, професията, която ще има словото като своята най-голяма стойност, благо и оръжие“, каза Ангелина Грозева и цитира Уолтър Липман, който казва, че в журналистиката не може да има по-висш закон от това да казваш истината и да срамуваш дявола.

5

Отличникът на випуска отбеляза, че Факултетът по журналистика и масова комуникация е мястото, на което завършващите са успели да се срещнат с извора на знанията чрез техните преподаватели, с практическите умения - в лекционните курсове и задължителните стажантски програми, с техните приятелства, които ще останат отвъд времето и пространството.

Заедно преминахме през забързания свят на журналистика, научихме кои са петте основни въпроса, пишехме най-добрите заглавия, светвахме си червената лампичка, за да бъдем на живо, разменяхме си реплики и микрофони, разказвахме и пишехме истории с помощта на магията на вълшебството, наречено журналистика“, припомни Ангелина и допълни, че всичко това се превръщало в една красива магия. Магия, която ги е завладявала все повече и стремеж, който ги е карал да стават все по-добри.

Накрая отличникът на випуск 2020 г. призова колегите си да бъдат свободни от чуждата воля, да бъдат свободни за истината, за да открият справедливостта. „Нека заедно се преборим това 112-то място в индекса на свободата за словото в България да пада все по-надолу, нека приемем идеята за достоверната журналистика като наша лична и обща кауза, нека журналистическата етика и принципи винаги бъдат наш верен спътник, нека изпълваме със смисъл и надежда идеята за журналистиката в полза на обществото, нека вдъхновяваме, нека перото на нашето слово се задвижва от смислените, важни и значими каузи, и изписвайки думите по листа, нека те имат стойността и тежестта, зад която ще можем да застанем с името и делото си“, призова Ангелина Грозева и накрая цитира Надежда Дженева, която казва: „Цял живот се опитвам да запазя пентиментото у себе си“ – пентименто е техника в изобразителното изкуство, при която след наслагването на няколко слоя боя, след време, когато се изчиства рисунъка, стигаме до първоначалната идея на художника. Своето пентименто върху нас са оставили нашите скъпи преподаватели, за което още веднъж им благодарим, отбеляза Ангелина и пожела на всички един ден, когато се обърнат назад, да открояват това пентименто и у себе си, а именно идеите, мечтите, работата, които да са се превърнали във вдъхновение, памет и гордост за абсолвентите, техните преподаватели и техните близки. „Честито завършване випуск 2020, на добър и светъл час!“, пожела накрая Ангелина.

11

Празникът продължи с връчване на дипломите.

12
16
17