Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2019 на Факултета по математика и информатика

   
Завърши випуск 2019 на Факултета по математика и информатика

На тържествена церемония в Аулата 272 бакалаври от Факултета по математика и информатика получиха дипломите си за завършено висше образование. 12 от тях са с отличен успех.

По-късно през деня своите дипломи получиха и 125 абсолвенти, завършили магистърската си степен във факултета. От тях 19 са пълни отличници.

Абсолвентите, техните преподаватели и близки бяха поздравени от декана на Факултета по математика и информатика доц. Първан Първанов. Той се обърна към своите колеги преподаватели и им благодари за положените усилия, че са направили това, което техните учители са ги учили, да го предадат на своите студенти, които днес успешно се дипломират. Деканът благодари и на родителите на абсолвентите за подкрепата, която са дали на децата си през изминалите години.

2

Обръщайки се към абсолвентите, доц. Първанов заяви, че те завършват висшето си образование в годината, в която Факултетът по математика и информатика на Софийския университет навърши своята 130-годишнина. Той подчерта, че за тези години факултетът се е утвърдил като елитно образователно звено не само в рамките на Университета, но и в цялата страна. Той е утвърдил традиции, повеляващи изключително високо качество на образователния процес и изключително висок критерий за оценяване. „Всичко това е съчетано с абсолютна и постоянна адекватност към новото“, каза още деканът на Факултета по математика и информатика и обърна внимание на мястото на факултета в Националната рейтингова система в България и на имиджа, който си е извоювал в научните организации, фирмите, софтуерните компании, банковите, застрахователните компании, пред цялото общество.

2-2

„Това задължава много. Давам си ясната сметка за огромното количество трудности, които сте преодолели, за препятствията и предизвикателствата, пред които сте се изправили по време на своето следване. Уверявам ви, че те са си стрували“, каза още доц. Първанов и изрази своята увереност, че най-младите му колеги ще се реализират успешно.

Той допълни още, че дипломата, която ще получат, ще им отваря много врати – и за работа, и при контакти с колеги: „Марката ФМИ отваря много врати. Но тази марка е изградена с усилията на много преподаватели, студенти, на възпитаници на факултета. И вие трябва да отстоявате тази висока марка. Това е вашата отговорност“.

7

В края на приветствието си деканът на Факултета по математика и информатика пожела на всички здраве, много лично щастие и успехи, да има попътен вятър в платната на кораба на тяхното професионално развитие, както и много вятър в крилете на мечтите им.

Зам.-ректорът на Алма матер проф. дфзн Николай Витанов приветства абсолвентите с успешното завършване. По думите му, това е най-приятното изживяване за техните преподаватели и осмисля техния труд и усилия, но също и за техните родители, които се гордеят със своите пораснали деца с диплома в ръка. Проф. Витанов отбеляза, че фактът, че Софийският университет е най-доброто място в България за придобиване на сериозна квалификация и подготовка в тяхната област се вижда ясно в резултатите от актуалната Национална рейтингова система на университетите в България. Според нея завършилите Факултета по математика и информатика имат отлична реализация на пазара на труда. Заместник-ректорът посочи, че поради тази причина не се притеснява за професионалната им реализация и всички те имат широка перспектива пред себе си. Пожела им да намерят най-удовлетворяващата работа, която ще им носи освен материални средства и удоволствие, да запазят устрем и енергия в усвояването на новите знания.

8

Проф. Витанов изтъкна, че Факултетът по математика и информатика е сред водещите в страната по научна продукция, координатор е на големи европейски проекти и Център за върхови постижения в областта на информационните технологии. Според него във ФМИ винаги са постъпвали едни от най-добрите и мотивирани кандидат-студенти. Проф. Витанов изрази увереността си, че и днес сред присъстващите са някои от бъдещите брилянтни математици и информатици на България. Той ги призова да помнят наученото, да го развиват и умножават. С пожелание за добър път заместник-ректорът обяви випуск 2019 г. на Факултета по математика и информатика за завършил.

10

Отличникът Станислав Иванов от специалност „Математика и информатика“ поздрави колегите си и благодари от тяхно име на родителите, които винаги са били до тях и са ги подкрепяли, а също и на всички преподаватели, които са им показали красотата на математиката и информатиката, предали са своите знания на студентите си, което е добра основа за бъдещото им развитие. Пожела успешна реализация на колегите си.

20

Абсолвентът Емилиян Рогачев от специалност „Приложна математика“ също отправи поздрав към колегите си и ги призова да не се възгордяват от постигнатото, а да продължат да учат през целия си живот.

21

Отличничката Яна Георгиева от специалност „Компютърни науки“ благодари от свое име и на колегите си на целия екип на ФМИ – преподавателите и администрацията. Тя отбеляза, че макар с времето да забравят част от научените неща в университета, това, което се надява, че ще остане в съзнанието на нейните колеги е победоносното чувство да излязат от изпитната зала успели. Ана Георгиева изрази надеждата си това чувство да ги съпътства в професионалната им реализация. Тя пожела на колегите си да продължат упорито да се борят с живота, а с хъс, труд и постоянство да преодоляват предизвикателствата, които ще се изправят пред тях.

14

Церемонията продължи с връчване на дипломите на абсолвентите.

Празничният ден за Факултета по математика и информатика продължи по-късно с церемония по връчване на дипломите на 92 абсолвенти, завършили магистърската степен на образование. 19 от тях са пълни отличници.

9

Обръщайки се към най-младите си колеги, деканът на факултета доц. д-р Първан Първанов ги поздрави за постигнатите резултати. В приветствието си той акцентира върху късмета на абсолвентите да работят това, което са учили, да правят това, което харесват и обичат. Той изрази увереността си, че кариерата им ще бъде успешна в България. Деканът пожела на абсолвентите да бъдат упорити оттук-нататък, да се утвърждават и да утвърждават авторитета и името на своя факултет. В края на приветствието си той пожела на всички попътен вятър.

16

От името на ректорското ръководство поздрав към абсолвентите отправи зам.-ректорът доц. д-р Анета Антонова. Тя не скри вълнението си да присъства на събитието и изрази увереността си, че усилията, които са положили, ще им дадат възможност за много добра успешна бъдеща реализация. Тя призова абсолвентите да не забравят, че са възпитаници на първото висше училище в България и да имат ясното съзнание за значимостта на този факт.

6

В словото си тя припомни накратко изграждането и развитието на първия български университет. Заедно с историческия и филологическия факултет физико-математическият факултет е сред първите обособили се факултети. Сред основателите на Университета през 1888 г. е и Емануил Иванов, създателят на физико-математическото отделение на Софийския университет през 1889 г. „Така са поставени основите на една продължаваща повече от 130 години академична традиция, формирана една динамична и развиваща се и до днес общност от преподаватели и изследователи, чиито възпитаници сте вие“, каза още доц. Антонова.

11

Заместник-ректорът подчерта, че абсолвентите стават част от интелектуалния ресурс не само на България и им пожела да се справят лесно с предизвикателствата, да не отстъпват от своите възгледи, ценности и цели и да бъдат достатъчно силни и смели да ги отстояват.

С пожелание да бъдат любопитни, търсещи, усъвършенстващи се и да не спират да мечтаят, тя обяви випуск 2019 г. за завършил.

17

Отличничката Здравка Недялкова се обърна към присъстващите и посочи, че с нейните колеги са надградили знанията си от бакалавърската степен и са се запознали в дълбочина с това, което ги интересува в професионален план. Тя ги призова да се гордеят, че са жертвали свободното си време, че са положили толкова усилия, за да стигнат до тук. Здравка Недялкова посочи, че Софийският университет им е дал много, че са постигнали много неща, благодарение и на помощта и подкрепата на своите преподаватели, родители, близки и приятели. В края на приветствието си тя пожела на добър час на всички.

19
18