Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2017 на Физическия факултет

   
Завърши випуск 2017 на Физическия факултет

160 бакалаври и магистри, възпитаници на Физическия факултет на Софийския университет, получиха дипломите си за висше образование на тържествена церемония в Аулата в Ректората. 10 от тях завършват с отличен успех.

Деканът на Физическия факултет проф. дфн Александър Драйшу откри празничната церемония и приветства абсолвентите, техните близки и преподаватели. Той се обърна към най-младите си колеги, като им припомни, че през годините на следването им са извървели един нелек път: „Със сигурност сте имали трудни моменти. Но вашето желание и вашата работа ви доведе до постигането на една висока цел – образование по физика като възпитаници на най-старото българско висше училище – Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. Драйшу поздрави абсолвентите от името на целия преподавателски екип на факултета. Той предположи, че едва към края на следването си младите му колеги са започнали да си дават сметка за зрелостта, която са придобили през годините. По думите му, познанията им за света и за природата са се променили. „Израснахте като млади хора, способни да взимате решения и да поемате отговорности“ каза още деканът и добави, че мнозина от тях след години ще заемат ръководни позиции в обществото ни и им пожела търпение и смелост.

1

Проф. Драйшу посъветва най-младите си колеги да бъдат толерантни към чуждото мнение и да се стремят да се придържат към златното правило, формулирано още преди 2500 години от Конфуций: „Това, което желаеш за себе си, това прави и за другите. Тъй като ти сам желаеш сигурност, то помогни на другите да я имат. Тъй като ти сам се стремиш към успех, помогни и на другите да го постигнат“.

3

Деканът призова абсолвентите да бъдат смели и свободни по дух, истински възпитаници на Физическия факултет на Софийския университет, както и да помнят, че няма по-тежко робство от привидната измамност на свободата. Той им пожела на базата на опита и на знанието да имат смелостта да работят за един по-добър и по-хуманен свят.

2

Ако хората вярваха само на възможното, нямаше да сме в състояние да прекосяваме океани. Нямаше да сме в състояние да напуснем повърхността на нашата планета или за секунди да намираме необходимата ни информация от огромния обем документирано човешко познание. Пожелавам ви да запазите способността си да мечтаете и да вярвате в привидно невъзможното“, каза деканът на Физическия факултет. Той честити дипломирането на най-младите си колеги и подчерта, че са постигнали нещо голямо.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мария Стойчева също отправи своя поздрав към абсолвентите. В него тя обърна внимание на големите открития и Нобеловите награди за физика. „Затова се обръщам към вас, завършващите бакалаври и магистри днес, за да кажа колко е важно, вие, които сте посветени в тази създаваща приказки и истории наука, да популяризирате науката. На вас това е присъщо в най-голяма степен“, каза още заместник-ректорът.

6

Тя изтъкна, че мнозина от завършващите днес ще продължат и са се насочили към академична кариера и подчерта, че полето им на реализация като изследователи е глобално. Проф. Стойчева напомни още, че в Упсала в Швеция, в НАСА, в ЦЕРН, в Хънтсвил и на десетки други места срещаме възпитаници на нашия университет и прикани абсолвентите да се регистрира в Алумни клуба на завършилите Софийския университет.

Проф. Стойчева призова абсолвентите да запомнят отличителния момент, в който са получили дипломите си в една от най-красивите зали в България, сред своите близки и преподаватели, и обяви випуск 2017 на Физическия факултет за успешно завършил.

15

Поздрав към абсолвентите поднесе и проф. дфн Евгения Вълчева, заместник-декан на Физическия факултет. Тя им честити дипломите, получени след много усилия, отдаденост и вяра в науката физика. „Да вярваш в науката, да вярваш в дипломата, означава да вярваш, че истината е аналитично постижима“, посочи тя и добави, че днес живеем в свят на така наречената пост-истина, най-модерната дума за миналата година. „Пост-истина означава епоха, в която обективните факти имат все по-малко значение за формирането на общественото мнение, отколкото емоциите. Виждаме цели общества, които вярват повече на нарочно разпространявани мълви, отколкото на постиженията на науката, натрупани през вековете“, каза още проф. Вълчева и добави, че масови заблуди са съществували винаги и преди ерата на електронните медии.

7

По думите й обаче, има нещо, което се е променило генерално. Днес, поради дигитализацията и интернет, имаме възможност да видим нещата отгоре и отстрани. Да достигнем до всяка информация, стига да поискаме. И тогава с помощта на знанията, които вече имаме, да отсеем аналитично истината от шума. „Затова днес моето пожелание към вас е да бъдете любопитни, да не спирате да търсите и да анализирате всичко, което ви казват или нареждат. С уважение към всяко мнение да не спирате да задавате въпроси. Да сверявате източници, да се ползвате от знанията, които са получили по квантова физика, по термодинамика, статистика, теория на вероятностите – с други думи – да използвате научен подход в ежедневния живот“, каза заместник-деканът.

4

В приветствието си тя заяви, че в бъдеще абсолвентите ще се сблъскат с хора, които ще настояват за своята истина, ще посетят нови градове и държави с техните навици и разбирания. „Но изборът във всяка ситуация е само и единствено ваш. И последиците от всяка ваша стъпка са за вас. Да живееш научно, означава винаги да търсиш, да опитваш, да не се страхуваш да сбъркаш, да се провалиш“, каза още проф. Вълчева. В словото си тя цитира думите на Айнщайн, че този, който никога не прави грешки, никога не е опитвал да направи нещо ново. Той няма и да открие нищо ново.

В края на приветствието си проф. Вълчева честити празника на най-младите си колеги и им пожела успех.

Отличникът на випуска Петър Тодоров отбеляза, че търпеливите и всеотдайни преподаватели от Физическия факултет са успявали да извадят на показ закодираната у студентите информация и нейната логична интерпретация. С чувство за хумор той говори за изминалите четири години и добави, че постепенно самочувствието на всички студенти внезапно се е превърнало във функция, обратнопропорционална на техните знания: „Това е познатата крива на Дънинг-Крюгер и лично се надявам вече повечето от нас да са близо до нейния минимум и зависимостта ще смени наклона си“.

8

Той разказа и какви са най-често срещнатите реакции, когато студент по физика каже какво учи – учудване, недоумение и въпроси какво ще работи след като завърши, как се справя с трудната материя и други. По думите му, всичките му колеги виждат красотата на физиката в тръпката да откриеш неизвестното.

През призмата на физиката светът изглежда по-красив и подреден. Стремежът разбирането ни за света да е максимално сдържано и изчистено е направо обсебващ. Симетрията най-често е нашият ключ за това. С помощта на най-различни трансформации за нас квадратът става кръг, кръговото движение става осцилация, масата – енергия, а времето – пространство. Върху цялото това схващане, при което почти всичко може да е нещо друго, ние си поставяме задачата да намерим това, което остава непроменено. Именно в това се състои силата и всеобщата приложимост на физиката“, отбеляза Петър Тодоров.

Той се обърна към колегите си и подчерта, че образованието е ключът, но ключалката непрекъснато се променя и ги призова да търсят своя личен универсален ключ, а физиката ще им помага да разширят неимоверно своя хоризонт и възприятия.

Празничната церемония продължи с връчването на дипломите.

9
10
11