Начало / Новини / Новини и събития / Залите и пространствата във ФНОИ са напълно обозначени с брайлови табели

   
Залите и пространствата във ФНОИ са напълно обозначени с брайлови табели

На 30 април 2024 г. Факултетът по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет "Свети Климент Охридски" направи официално представяне и откриване на брайловите табели, с които целият факултет е обозначен. Брайловите табели са произведени и дарени на ФНОИ от Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките (ИИКТ-БАН) със специалното участие и подкрепа на заместник-директора му доц. Николай Стоименов и неговия екип.

На събитието присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по стопанско управление и финанси проф. Атанас Симеонов, представители на организации за хора с нарушено зрение – ЦСРИ „Светлина“- София, Фондация „Хоризонти“, деканското ръководство на факултета, проф. Владимир Радулов – дългогодишен преподавател във ФНОИ, както и множество преподаватели и студенти от ФНОИ.

DSC_0019

Събитието бе открито от декана на ФНОИ проф. Милен Замфиров, който заяви твърдото желание на деканското ръководство да продължи с действията си за превръщане на сградата на ФНОИ в истински приобщаваща среда. Доц. Николай Стоименов представи своя екип, работил по създаването на брайловите табели – доц. Гьошев, д-р Панева, д-р Панев и докторант Коцева, и изрази удовлетворение от съвместната изследователска и практическа работа с ФНОИ, както и готовност за бъдещи съвместни дейности. Той подчерта, че за ИИКТ-БАН работата по такъв проект е била важна и значима.

DSC_0037

Думата взеха заместник-ректорът проф. Симеонов, проф. Радулов, г-н Димитров (ЦСРИ “Светлина“), г-н Недков (Фондация „Хоризонти“), проф. Цветкова-Арсова и д-р Томова, представител на УЦПССОП. Всички те приветстваха тази инициатива и наблегнаха на нейната социална значимост.

DSC_0004

ФНОИ е първата обществена сграда, която не е специално и единствено предназначена за хора с нарушено зрение, извършила пълно брайлово етикетиране на своите зали и пространства.

DSC_0042