Начало / Новини / Новини и събития / Заключителна конференция по проект „Духовността на София в историческата памет“

   
Заключителна конференция по проект „Духовността на София в историческата памет“

В Аулата на Софийския университет се проведе заключителната конференция „Духовността на София в историческата памет“ по едноименния проект на „ Мозайка“ ЕООД, подкрепен и съфинансиран от Столична община, Програма „Култура”. Партньори по проекта са Софийският университет „Св. Климент Охридски”, Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ”, 48 ОУ – София, Центърът за образователни инициативи.

Конференцията бе открита с поздравителен адрес от доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”. В него той заявява, че проектът, насочен предимно към подрастващото поколение, укрепва и повишава културните компетенции, знания и умения на младите, като настоящи и бъдещи потребители на култура, духовност и памет.

По думите на доц. д-р Чобанов проектът директно предлага нова форма на експониране на нематериалното културно наследство, духовната памет за София и гледната точка на велика личност от миналото. По думите му, цялото разбиране за интерактивна двуезична онлайн платформа с възможности за преглед и създаване на съдържание, играе недвусмислена роля за насърчаване използването на новите технологии при представяне на нематериалното културно наследство на национално и международно ниво. Заместник-кметът поздравява участниците с добре свършената работа и им пожелава и занапред да осъществяват все така добри проекти.

1

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев се обърна към младите хора в Аулата и към своите колеги и изказа благодарност към Столична община за това, че в програма „Култура“ е намерила възможност да подкрепи един толкова важен проект.

2

Доц. Вълчев изрази голямото си задоволство, че проектът е ориентиран към младите хора, защото в днешно време голяма част от тях живеят с илюзията, че светът е в техните телефони. „Не е така. Светът е в хората. И тогава, когато се съберете в името на една кауза, започвате да проумявате това“, каза заместник-ректорът и отбеляза, че от тази гледна точка можем само да гадаем какво би се случило с първите контакти на ръкописа на Паисий, ако тогавашната публика разполагаше с днешните интерактивни средства.

Доц. Вълчев бе категоричен, че е хубаво, че днес знанието за онези времена е още по-достъпно – дори и през телефоните. Обръщайки се към младите хора, той заяви, че ако изберат пътя на знанието, то ще отвори много нови пространства пред тях. „Софийският университет е едно от тях. Софийският университет с неговите културни пространства, неговите зали и аудитории и преподаватели ви очаква“, каза още заместник-ректорът на Алма матер и поздрави учениците от 48 ОУ и от Националната гимназия за древни езици и култури и техните преподаватели.

4

Заместник-деканът на Факултета по славянски филологии на Софийския университет проф. Гергана Дачева изрази гордостта си, че в проекта участват колеги от Факултета и поздрави всички за прекрасната идея на проекта. Тя пожела успешна реализация на резултатите от инициативата и да продължат да се реализират подобни прекрасни идеи.

Конференцията продължи с представяне на сайта http://geographyofletters.org , с доклади и с награждаване на победителите в състезанията.

3

Целта на проекта е да насърчава интереса на младите хора към историята на София, като им дава възможност сами да съпоставят извори, да ги интерпретират и излагат мнението си. Първата стъпка бе да се посочи какво казва за София отец Паисий в „История славянобългарска“. Тъй като неговото слово е разпространявано сред българите главно чрез преписи, редица от които съдържат редактирани, обогатени текстове или компилации с други извори, една от основните идеи на проекта е да направи интерактивна карта, показваща пътищата на тези преписи – от мястото на създаването през места на пребиваване (използване) до местата на съхранение днес.

Публикуването на картата на http://geographyofletters.org е обвързано с две състезания, които ангажираха ученици от средния и гимназиалния курс в дейности за преоткриване на духовността на София през историка Паисий – места в София, отбелязани от него, светци, почитани в града, исторически личности.

Създадените от учениците истории, съпоставки със съвременното състояние на историографските изследвания, обяснения на изложеното от Паисий, снимки на места, свързани с „История славянобългарска“, са публикувани в интерактивната рубрика на сайта „Собствен поглед”.