Начало / Новини / Новини и събития / XV научна конференция „Драгоманови студии“ на тема: „Украинистиката в България и по света“

   
XV научна конференция „Драгоманови студии“ на тема: „Украинистиката в България и по света“

Започна Петнадесетата международна научна конференция „Драгоманови студии“ на тема: „Украинистиката в България и по света“, която се организира Катедрата по славянско езикознание на Факултета по славянски филологии. Конференцията се провежда онлайн в платформата ZOOM.

През 2021 година се навършват 25 години от откриване на профил „Украинска филология“ в специалността „Славянска филология“ в Софийския университет. Това събитие настъпва в контекста и на други значими за Украйна и украинистиката годишнини – 30 години от възобновяването на независимостта на Украйна, 180 години от рождението на Михайло Драгоманов, един от основателите на висшето образование в България, 10 брой на електронния алманах „Българска украинистика“.

Темата на тазгодишното издание на „Драгоманови студии“ „Украинистиката в България и по света“ е посветена на новостите и постиженията в областта на украинистиката в широк план, включваща филология, етнография, фолклористика, история и др. За участие в организационния комитет са поканени международно признати украински, български, сръбски, полски, чешки, хърватски и други учени.

1-1

Събитието бе открито от заместник-ректора на Софийския университет проф. Васил Маринов, който отправи поздрав от свое име и от името на ректорското ръководство за организирането на традиционната научна конференция „Драгоманови студии“. „Отдавайки почитта си към Михайло Драгоманов, Вие, колеги, за пореден път доказвате своята отдаденост на каузата, на която сте се посветили – да съхранявате познанието, да го предадете на своите студенти и да го развивате“, каза още заместник-ректорът. Обръщайки се към екипа на катедрата, той изтъкна, че години наред те откриват нови хоризонти пред своите студенти и подготвят висококвалифицирани специалисти. Специалисти, които са своеобразен мост между двата народа. Защото именно опознавайки се, сближавайки се, градим основите на приятелството и добрите отношения и ги развиваме в годините. Накрая проф. Маринов пожела ползотворна успешна и приятна работа по време на конференцията.

2-2

Деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев изрази радостта си да участва в юбилейната XV-та конференция и по повод 25-годишнината на Украинистиката в Софийския университет. Има нещо, което е постоянно в тези събирания, и това е топлотата, сърдечността, която обединява учените украинисти и приятелите на украинския език и култура и украинската общност в България, отбеляза доц. Пенчев. Той посочи, че всяка конференция е празник, защото трудът на филолозите, преподавателите и преводачите обикновено е скрит от очите на публиката, скрит дори от очите на съмишлениците, и именно конференцията е мястото, в което имат възможност да се срещнат, изслушат един друг и обменят идеи. Деканът изрази увереността си, че тази конференция ще бъде в такъв дух на любопитство, интерес, научна сериозност и страст.

„Филологията не е най-престижната специалност, но има огромна привилегия, тя изучава езика, литературата, културата на дадена страна и се явява като прозорец към душата на един народ. Наш дълг е като учени да поддържаме тези прозорци чисти и смятам, че го правим успешно“, каза още доц. Пенчев.

3-3

Той благодари на колегите си от специалността за положените усилия, на посланик Виталий Москаленко за дългогодишното приятелство и успешно сътрудничество между посолството на Украйна в България и Факултета по славянски филологии и връчи почетна грамота на посланика, в която се изразява признателността на академичната колегия. Посланик Москаленко благодари и също отправи своя поздрав по повод събитието.

4-4

Доц. Албена Стаменова, ръководител на Катедра „Славянско езикознание“, отбеляза, че е много развълнувана на този ден, защото всяка годишнина е повод за равносметки. Тя припомни историята на украинската филология, както и учените, положили усилия това да се случи. Благодари на подкрепата на Факултета по славянски филологии.

Доц. Стаменова изтъкна, че се надява зърната, които сеят, да намерят добра почва и с това отворят пътя към бъдещето. Тя пожела успешна конференция и още много дълги години пред българската украинистика.