Начало / Новини / Новини и събития / В Университета бе представена международната стипендиантска програма на Германския Бундестаг

   
В Университета бе представена международната стипендиантска програма на Германския Бундестаг

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе представена международната стипендиантска програма на Германския Бундестаг (Internationales Parlaments-Stipendium, IPS). Тя се провежда под патронажа на президента на Германския Бундестаг в сътрудничество с Хумболтовия, Свободния и Техническия университет в Берлин.

По време на гостуването си делегацията на Германския Бундестаг, ръководена от депутата Щефан Швартце, се срещна със заместник-ректора на Университета чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов. На срещата присъстваха още проф. д-р Михаел В. Линшайд от Хумболтовия университет в Берлин и Волфганг Мюлер - висш държавен служител към германския парламент. Делегацията бе съпровождана от Маркус Хаас – служител в посолство на Федерална република Германия у нас.

Всяка година инициативата (IPS) дава възможност на повече от 100 стипендианти от 41 държави в рамките на пет месеца лично да се запознаят с парламентарната система на Федералната Република, политическите особености и демократичния процес на взимане на решения в Германия. Всички разходи по пътуване и престой, както и месечната стипендия се поемат от германския парламент.

След срещата Щефан Швартце представи пред студенти възможностите, които предоставя програмата на германския Бундестаг.

Повече информация за програмата може да бъде намерена тук.

1