Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бе открита изложбата „Самоличност“

   
В Софийския университет бе открита изложбата „Самоличност“

Интерактивната изложба „Самоличност“ на Агенцията на ООН за бежанците гостува в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя е разположена в Централното фоайе в Ректората и може да бъде разгледана до 31 януари 2020 година. Експозицията включва десет истории на хора от Сирия, Иран, Ирак, Афганистан и Мали. Автори са Фани Бъчварова и Николай Стойков.

Всяка фотография, представена в експозицията, е придружена от кратко видео-послание на човека от снимката, което всеки посетител може да види, ако изтегли мобилно приложение за добавена реалност Artivive.

5

Присъстващите на официалното откриване бяха поздравени от организатора и координатор на изложбата в Софийския университет гл. ас. д-р Даниела Рачева от Катедра „Теория на възпитанието“ във Факултета по педагогика и преподавател в магистърската програма ,,Социална работа с бежанци и мигранти”. Тя заяви, че изложбата е част от дейностите, свързани с Меморандума за сътрудничество между Софийския университет ,,Св. Климент Охридски“ и представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Република България, с чиято подкрепа се реализира магистърската програма ,,Социална работа с бежанци и мигранти” на Факултета по педагогика с ръководител проф. дпн Сийка Чавдарова–Костова.

2

Гл. ас. Рачева благодари на всички, които са допринесли с работата си изложбата да бъде представена в Софийския университет.

Заместник-ректорът на Алма матер доц. д-р Елиза Стефанова откри изложбата и припомни за дългосрочното сътрудничество на Университета с Агенцията на ООН за бежанците. Тя посочи и други инициативи, организирани съвместно, целящи да направят по-лесен прехода за тези хора. „Ако ние сме в ситуация като тяхната, не ни било никак лесно. И когато използваме общата дума бежанци, нека да си даваме сметка, че зад цялото това множество стоят отделни личности, които имат своите проблеми и необходимости като нашите. Такива, каквито ние бихме желали – да учим, да работим, да получаваме здравни грижи“. Доц. Стефанова обърна внимание, че през миналата и тази година на различни инициативи в Софийския университет са гостували деца на бежанци.

8

Тя подчерта, че територията на университета е мястото, което да покаже на обществото как би трябвало да се държим и в същото време да възпитава младите хора да са отворени за света и за хората, които срещат.

1

Обръщам отново внимание на това, че тук говорим да сме хора. Според мен това е най-значимото и се радвам, че нашите колеги, които са направили тази изложба, показват истинските лица на тези, които обикновено наричаме с общото име бежанци“, каза още доц. Стефанова. Заместник-ректорът благодари на организаторите и на авторите на изложбата за това, че правят възможно това събитие.

10

Заместник-деканът на Факултета по педагогика доц. Илияна Петкова припомни в своето изказване, че през 2019 г. са се навършили 220 години от едно паметно събитие – Френската революция, чийто девиз е „Свобода, равенство, братство“. „В днешния забързан свят, когато ни заобикалят технологиите, сякаш все повече се отдалечаваме от тази наша човешка същност“, каза заместник-деканът и благодари на организаторите за това, че с тези интерактивни послания ще ни върнат към тези изконни човешки ценности.

6

Доц. Петкова пожела на всеки един от присъстващите, както и на всеки, който мине покрай изложбата, да се спре, да послуша посланията, да се обърне към себе си, за да бъдат възродени онези добродетели като взаимопомощ, толерантност, съпричастност и любов към ближния.

11

Матайс Льо Рут, представител на Агенцията на ООН за бежанците в България, посочи, че част от работата му е да запознае обществеността с въпроса „Какво е да си бежанец“ и в своята дейност винаги е имал подкрепата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

9

Той отбеляза, че през годините е работил успешно с колеги от различни факултети на Алма матер и изрази надежда сътрудничеството да продължи така и в бъдеще. Според Матайс Льо Рут подобни инициативи дават възможност да научим повече за другите, за техния живот и трудности, с които се срещат в ежедневието си. Той благодари на Софийския университет за домакинството и изрази надеждата си, че присъстващите ще харесат изложбата.

12

Авторите на изложбата Фани Бъчварова и Николай Стойков запознаха гостите на събитието с идеята и създаването й и за съвместната им работа. Фани Бъчварова е автор на текстовете и интервютата, а Николай Стойков е автор на снимките и на видеата. Те благодариха за възможността изложбата да бъде представена в Софийския университет.

Фани Бъчварова посочи, че при работата си с бежанците са открили, че всеки един от тях е различен и има много какво да разкаже, всеки идва от различна държава, има различни мечти и различна история и професия.

13

Николай Стойков говори за това как са били избрани хората, които да бъдат представени на изложбата и подчерта, че десетте портрета представят напълно различни персонажи, с различни истории.

Самоличността е съвкупност от характеристики, вярвания, индивидуалност, външен вид и изрази, които определят човека. Тя е самоопределянето като част от социална група или категория, чиито качества припознаваш като свои.

7

Това, което те прави различен от другите, но същевременно те свързва с тях, е твоята самоличност. Но когато попаднеш в среда, в която твоята индивидуалност е заличена и ставаш част от маса без лице, какво се случва с теб?

Наричаме бежанци хората, които бягат от война и насилие. Но ако този термин измести техния човешки образ, тогава те губят самоличността си. Сякаш, когато станеш бежанец, вече не си лекар, музикант, учител, баща …

koja

Интерактивната изложба „Самоличност“ представя лицата на хората, които наричаме бежанци в България. Не с данните от личната карта, не с определенията на другите за тях, а с тяхната индивидуалност, с това кои са, с мечтите и амбициите им, с това, което ги прави личности.

4
narges