Начало / Новини / Новини и събития / В Алма матер отваря врати Университетски център „Академия за деца”

   
В Алма матер отваря врати Университетски център „Академия за деца”

В Ректората на Софийския университет бе представен новосъздаденият Университетски център „Академия за деца”. Целта и предназначението на Центъра е да реализира социално отговорната политика за подпомагане на семействата на преподаватели и служители в Софийския университет „Св. Климент Охридски” чрез осигуряване на допълнителни възможности за целодневен и почасов престой на деца за анимация и за образователни услуги.

Предлаганите дейности в момента са консултиране на деца и ученици със специални образователни потребности, театър „Забавна наука“, организиране на детски партита, конна езда, детски летни лагери, летни лагер-школи по астрономия, художествени пленери, обучение по чужди езици.

Ръководителят на центъра доц. Милен Замфиров представи накратко центъра и подчерта, че зад него стоят ректорското ръководство на Алма матер и синдикатите. Той посочи, че близо две години създадената работна група е подготвяла правилник и е събирала идеи. В Управителния съвет на Центъра влизат почти всички от работната група - доц. Милен Замфиров, проф. Росица Пенкова, директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учители, заместник-ректорът доц. Елиза Стефанова, проф. Светозара Халачева – директор на Департамента по езиково обучение, доц. Радка Василева и ас. Даниела Рачева от Факултета по педагогика, проф. Весела Гюрова от Факултета по науки за образованието и изкуствата.

2

Доц. Замфиров подчерта, че с колегите му са се опитали да обединят всички направления, всички сектори и звена, в които има педагогически дейности и в момента се изгражда план-график на дейностите съобразно постъпилите заявки.

Центърът се намира в двора на Департамента за езиково обучение на ул. „Коста Лулчев“ 27 в София. До завършване на неговото преустройство и ремонт засега се предвиждат и паралелно протичащи дейности.

Една от първите инициативи е консултиране на деца и ученици със специални образователни потребности, изработване на индивидуални програми, съдействие в процеса на интеграция на децата и др. Тази услуга ще бъде безплатна за служителите на Софийския университет, изтъкна доц. Замфиров.

Предвижда се още обучение по чужди езици, които да се водят от специалистите от Департамента за езиково обучение. Предложението е 60-часов курс по английски или немски език – 4 седмици, 5 дни седмично по 3 учебни часа на ден. Децата ще бъдат разпределени на две групи – 1-4 и 5-7 клас. Броят на деца в група ще бъде 4-9. Курсовете ще се организират през юли и август при достатъчен брой желаещи.

Друго интересно предложение е актьорският курс за деца, в който тяхното творчество ще е развива чрез различни упражнения и етюди.

4

Образователният театър „Забавна наука“ ще представя по забавен начин съответните учебни дисциплини. Ще се провеждат и занимания по конна езда за деца, както и детски летни лагери с обучения, работилници, езда, стрелба с лък и грижа за животните и растенията.

Предвидени са възможности за организиране на детски партита, художествени пленери извън София и летни лагери по астрономия.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков поздрави колегите си и им благодари за осъществяването на Академията за деца. Той припомни, че още в предишния мандат проф. Илчев е имал идея да се направи детска градина или други форми на помощ за децата на служителите. По думите му, това се оказало трудно по няколко причини, една от които е, че служителите и преподавателите са разпръснати в 18 учебни сгради и няма как навсякъде да има помещение, подходящо за тази дейност. “Сега младите ни колеги не само възродиха идеята, но и предлагат поредица от неща, които надхвърлят идеята на детска градина или на център, в който децата да бъдат просто оставени. Тук става дума за летни школи, образователен театър, обучение по чужди езици, различни инициативи и активности, които да бъдат полезни за децата“, каза ректорът и изтъкна силата и предимствата на Софийския университет в тази дейност. Той пожела успех на Академията за деца.

1

Заместник-ректорът доц. Елиза Стефанова изрази задоволството си, че съвместно със синдикатите се осъществява тази инициатива и изказа мнение, че реализацията е възможна, особено ако всички в университета прегърнат идеята и допринесат за развитието й.

Доц. Стефанова призова колегите от факултетите да се включат с предложения за инициативи, подходящи за децата. Тя говори още за организацията на работата, за предвидените занимания и възможността да се включат и възпитаници на университета.

Подробности за дейностите могат да бъдат намерени в страницата на Университетския център „Академия за деца“.

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":

3