Начало / Новини / Новини и събития / В Алма матер бяха връчени тазгодишните стипендии „За жените в науката“

   
В Алма матер бяха връчени тазгодишните стипендии „За жените в науката“

В Световния ден на науката за мир и развитие Софийският университет бе домакин на тържествената церемония по награждаването на победителките в тазгодишната програма „За жените в науката“. Университетът заедно с L’Oréal България и Националната комисия за ЮНЕСКО-България за седма поредна година са партньори и съорганизатори на инициативата, която насърчава младите жени в България да изберат професионално развитие в научната сфера.

Лауреатите на стипендиите за 2017 година са д-р Кирилка Младенова от Биологическия факултет на Софийския университет, д-р Изабела Генова от Института по химия на БАН и д-р Наталия Берберова-Бухова от Института по оптически материали и технологии на БАН.

За първи път тази година победителките са представителки на трите основни научни направления – биология, химия и физика. Трите победителки получават признание за своя талант и потенциал под формата на стипендия от 5000 евро.

1

Д-р Кирилка Младенова е главен асистент в Катедра „Биохимия“ на Биологическия факултет на Алма матер. Проектът на д-р Кирилка Младенова „Изследване на взаимодействията на бестрофин-1 с мембранни структури и влияние на експресията му върху епителни клетки“ включва задълбочено изследване на белтъка човешки бестрофин 1, а мутация в гена, който кодира този белтък, води до прогресивно намаляване на зрението и слепота. Научната тема е обект на интерес за д-р Младенова още от бакалавърските й години.

2

Проектът, с който д-р Изабела Генова впечатли журито на програмата, „Мултикомпонентни катализатори на основата на мед, никел, цинк и желязо модифициран активен въглен, получен от отпадъчна биомаса за получаване на алтернативни горива“, цели откриването на нови екологосъобразни алтернативни източници на енергия и изграждане на устойчиви енергийни системи. Голяма част от изследванията си тя ще проведе в Института по химия на БАН, където е асистент от няколко години. Д-р Генова е най-младата стипендиантка по програмата в България.

3

Д-р Наталия Берберова-Бухова бе отличена за проекта си „Поляризационен холографски запис в азополимерни нанокомпозити“. Той е фокус върху изобретяването на нова среда за запаметяване на информация, която ще е с много по-голям капацитет от наличните на пазара в момента. В основата на проекта е използването на наночастици. Той ще бъде реализиран в Института по оптически материали и технологии на БАН, в който д-р Берберова-Бухова е главен асистент.

Трите стипендиантки участваха в дискусия, в която имаха възможност да представят същността и предимствата на своите проекти, както и да разкажат как се справят с трудностите в съчетаването на професионалния и личния живот.

4

Д-р Изабела Генова отбеляза, че е избрала да работи в тази сфера, защото темата е актуална, завършила е такава специалност, наясно е с проблемите и е решила да търси възможна тяхна алтернатива. Използването на метанола като отличен преносител на водород, който при дадени условия да го освобождава, е перспективна възможност за преодоляване на зависимостта, свързана с използването на изкопаемите горива като основен източник на енергия и които са основен замърсител в глобален мащаб, посочи д-р Генова.

Д-р Кирилка Младенова е избрала да изследва Бестрофин 1, защото това е белтък, който се произвежда в ретината. Проблеми с него водят до дегенерации и развитие на патологии и до слепота. Последни изследвания предполагат връзка на този белтък с нервнодегенеративни състояния като Алцхаймер и Паркинсон, което предстои да се изследва. Тя подчерта, че темата е много популярна в момента в световен план.

5

Д-р Наталия Берберова-Бухова запозна аудиторията с новия информационен носител, в чието разработване участва, и изтъкна, че той е с голяма перспектива и позволява многократен запис и изтриване на информация. Предполага се, че това ще са материалите, които ще се използват за следващото поколение среди за оптичен запис и информация. Тези среди и хибридни материали са биоразградими и отговарят на съвременните тенденции за оказване на околната среда, подчерта д-р Наталия Берберова-Бухова.

И трите стипендиантки посочиха, че най-голяма трудност и предизвикателство в науката е да се научат да намира баланс между работата и свободното си време, но с течение на времето са намерили този баланс и това им дава стимул да продължат да се занимават с тези изследвания.

На събитието присъстваха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, Бриджит Стрелър, генерален директор на L’Oréal България, доц. Елиза Стефанова, председател на комисията за присъждане на стипендиите и заместник-ректор на Софийския университет, г-жа Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката, г-н Дончо Барбалов, зам.-кмет по направление финанси и стопанска дейност, деканът на Физическия факултет проф. Александър Драйшу, преподаватели, учени и гости. Водещ на церемонията бе Ива Дойчинова, а музикални поздрави към присъстващите на тържеството отправиха музикантите от квартет STRINGS.

6

Вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова поздрави присъстващите с празника и посочи, че днес даваме оценка на невероятни млади жени, които са дръзнали да се занимават с наука в България, въпреки трудностите: „Днешният ден е време да се замислим дали сме достатъчно достойни за тези млади жени. Ние, като държава, ние, като управление и ние, като граждани“. В изказването си тя обърна внимание на „стъкления таван“, който за съжаление съществува и в България и подчерта колко трудно е да си жена и да се бориш в науката.

В ден като днешния трябва да се борим за тези права, подчерта г-жа Йотова и отбеляза, че трудът на жените трябва да се уважава. Тя отправи своята благодарност към L’Oréal България, Националната комисия за ЮНЕСКО-България и Софийския университет за подкрепата на талантливите българки учени. Илияна Йотова пожела на всички да бъдат много успешни, да намират съюзници и със същото постоянство, кураж, амбиция и хъс да защитават правото си да правят наука.

7

По време на церемонията Мария Спасова, зам.-председател на Националната комисия на ЮНЕСКО, прочете поздравителен адрес от името на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. В него госпожа Бокова с гордост посочва, че първите години на тази програма у нас са години на успех и нестихващ интерес от страна на дамите към инициативата: „Тези седем години доказаха не само нуждата от подобен научен конкурс, но и огромния научен потенциал на страната ни. Потенциал, който трябва да бъде окуражаван и стимулиран от нас“. Г-жа Ирина Бокова посочва още, че в днешния век на динамични промени, едно нещо, което остава константа вече толкова години, е общата кауза на ЮНЕСКО и L’Oréal да окуражават и подкрепят жени-учени от цял свят. Тя отправя своята благодарност за успешното партньорство към Софийския университет в осъществяването на тази програма и добавя: „Светът има нужда от наука, за да прогресира, а през годините българите са се доказали като едни от най-светлите умове на научната сцена“.

В адреса си г-жа Бокова се обръща с благодарност и към стипендиантките – за отдадеността и неуморните усилия. Тя изтъква, че жените от цял свят продължават да се сблъскват с редица стереотипи, а това възпрепятства развитието на научната кариера и разгръщането на пълния им потенциал и талант. Ирина Бокова посочва, че в световен план от създаването на програмата до днес са отличени стипендианти над 2700 жени, а две от тях са и носителки на Нобелова награда. С тези думи тя се обърна към младите научни надежди на България и отбеляза, че те имат силата да променят света.

8

По време на церемонията бе прочетен и поздравителен адрес от министър Лиляна Павлова, която поздрави всички за кампанията, посочвайки, че това е положителен пример, благодарение на който вече има две десетилетия, в които млади дами постигат успехи във своите професии и успяват да разгърнат потенциала си. Тя посочва, че това е начин да покажат на обществото, че да бъдеш и жена, и учен едновременно, е една възможна комбинация. В поздравителния адрес министър Павлова изразява вярата си, че броят на жените изследователи ще расте с всяка изминала година.

Присъстващите имаха възможност да чуят и поздравителен адрес от омбудсмана на Република България г-жа Мая Манолова. В него тя отбелязва с удовлетворение, че дамите, отличени тази година, са от трите основни направления в науката – биология, химия и физика. По думите й, днешният 10 ноември ще остане паметен за тях, защото е Световен ден на науката, и защото е денят, в който публичните личности, българската общественост и доказаните имена в науката ще засвидетелстват своето уважение към труда, безсънните нощи и отдадеността на тези млади жени, избрали да се развиват професионално в България. В поздравителния адрес г-жа Манолова отбелязва още, че това събитие и финансовата подкрепа ще ги мотивират още повече, ще им вдъхнат кураж, вяра в собствените възможности и много творческа енергия да продължат да се утвърждават в научната сфера.

9

Генералният директор на L’Oreal Adria Balkan г-жа Бриджит Стрелър поздрави и благодари на всички присъстващи в този важен празничен ден. Тя отбеляза, че на този ден подчертаваме значителната роля на науката и на учените за благото на света. На този ден също така отдаваме дължимото и на жените учени, защото те са тези, които имат силата да променят света, каза г-жа Стрелър и добави, че за съжаление днес едва 28% от научните изследователи са жени и за цялата история на Нобеловата награда едва 3% от наградените лауреати в науката са жени.

12

За изминалите години успяхме да създадем глобална инициатива с голям ефект за създаването и развитието на едно ново поколение учени, каза Бриджит Стрелър. До момента са били наградени жени, работещи във всички области на естествените науки и всички те са вдъхновение в областта на науките и ролеви модели, добави тя и благодари на всички за отдадеността им към науката, за тяхната решимост и кураж да работят в тази трудна област. „Светът има нужда от наука, а науката – от жени учени, които имат силата да променят света“, каза в края на словото си г-жа Стрелър и благодари на партньорите от ЮНЕСКО и Софийския университет за възможността да осъществят тази инициатива.

10

Заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и председател на журито на „За жените в науката“ 2017 доц. Елиза Стефанова изрази радостта си да присъства на събитието и представи членовете на научното жури. Тя посочи, че през тази година са кандидатствали над 50 жени-учени и отбеляза, че често жените се отказват от подобни състезания не защото не могат, а защото не си вярват, че ще успеят. Доц. Стефанова изтъкна необходимостта от повече усилия в тази насока, нуждата от подкрепа на младите българки, които са изправени пред доста предизвикателства, за да работят в тази област.

11

Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката, прочете поздравителен адрес от името на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. В него той посочва, че през вековете науката е била затворен клуб, недостъпен за жени. Много жени обаче са успели да преодолеят бариерите и да дадат на обществото жизненоважен принос към човешкото познание. Пример за това е проф. Елисавета Карамихайлова, която е сред първите жени-физици наред с Мария Кюри и Лиза Майтнер. Днес жените са в центъра на научните изследвания, подчертава Красимир Вълчев и добавя, че едно от посланията на обновената Национална стратегия за развитие на научни изследвания в България 2016-2025 е необходимостта от разглеждане на въпросите относно почтеността в научните изследвания и баланса между половете. Той изтъква, че МОН се ангажира да работи с публичните научно-изследователски институции, за да подобри качеството на изследователите в България и за активни политики за подобряване баланса между половете в областта на научните изследвания. По думите на министър Вълчев, един от наболелите въпроси сред старите страни-членки на ЕС е за жените в науката. През последните години има тенденция за увеличаване на броя на жените, заети в научния сектор.

13

Министър Вълчев се обърна към лаураетите и им пожела блестяща научна кариера и призова всички взаимно положим усилия за насърчаване на жените-учени по света да следват върха в своята изследователска сфера.

14

Инициативата „За жените в науката“ на L'Oréal и ЮНЕСКО стартира през 1998 г. и вече близо две десетилетия усилено подкрепя утвърдени жени учени и насърчава все повече млади жени да изберат научна кариера, оказва помощ в изследователските им проекти и отдават заслужено признание за техните отлични постижения в научната област. По данни на ЮНЕСКО едва 28% от учените в цял свят са жени.

От основаването си през 1998 г. глобалната инициатива „За жените в науката“ е отличила над 2700 жени учени в 115 държави. Днес програмата се състои от Глобални награди „За жените в науката“, Международна програма International Rising Talents и Национални и регионални стипендии.