Начало / Новини / Новини и събития / Университетски изследователи с нова статия в престижното списание Nature Physics

   
Университетски изследователи с нова статия в престижното списание Nature Physics

Учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в сътрудничество с колеги от университетите в Кеймбридж и „Куин Мери“ (Великобритания), университета във Варшава (Полша) и два института в Китай публикуваха статия в престижното научно списание Nature Physics – едно от водещите световни издания в областта на физиката. В нея те описват нов клас от изкуствени микроботи (активни микро-частици), които подобно на биологичните клетки могат да се придвижват самостоятелно, черпейки енергия от околната среда.

Частиците са наблюдавани за пръв път в Катедрата по инженерна и фармацевтична химия на Факултета по химия и фармация в Софийския университет от д-р Диана Чолакова, която е и първи автор на статията. Теоретичният модел за описание на тяхното движение е развит от колегите в Кеймбридж. Ключова роля за планирането и интерпретацията на системните експерименти има проф. д.х.н. Николай Денков, който е ръководител на екипа от Софийския университет.

„Ако някога режисьор на научно-фантастичен филм търси вдъхновение за образите на миниатюрни извънземни роботи, той просто трябва да погледне тези, създадени от учените от България, Полша, Великобритания и Китай.“ Така започва коментарът за статията в популярното издание „Светът на химията“ (Chemistry World).

Очаква се описаният в Nature Physics клас от изкуствени микроботи да открие нови насоки за изследвания в няколко свързани научни области на физиката: активна материя (active matter), изкуствен живот (artificial life) и произход на живота (origin of life).

Статия: D. Cholakova. M. Lisicki, … , N. Denkov. Rechargeable self-assembled droplet microswimmers driven by surface phase transitions. Nat. Phys. (2021). https://doi.org/10.1038/s41567-021-01291-3