Начало / Новини / Новини и събития / Университетската телевизия „Алма Матер“ представи програмните си линии

   
Университетската телевизия „Алма Матер“ представи програмните си линии

В Конферентната зала на Ректората бяха представени програмните линии на Университетската телевизия „Алма Матер“, които ще бъдат излъчвани в ефира на Българската национална телевизия през 2017 година.

На срещата присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев, директорът на Дирекция „БНТ Свят и региони“ Екатерина Генова, чл.-кор. проф. дин Иван Илчев, председател на Управителния съвет на Телевизията, директорът на „Алма Матер“ ТВ доц. Светлана Божилова, директорът на Университетската библиотека доц. Анна Ангелова, представители на екипи на Университетската телевизия, преподаватели, гости.

Доц. Божилова откри събитието като отбеляза, че в момента всички говорят, че на България са й необходими образовани, можещи хора, колко важни са науката и образованието, а младите хора трябва да остават в България. Доц. Божилова със съжаление отбеляза, че въпреки това България остава единствената страна, член на Европейския съюз, която няма младежки канал за образование, наука и култура.

1

Младежкият екип на телевизия „Алма Матер“, подпомаган от академичната общност, вече години наред вярва в тази кауза и прави своите предавания. Искам да благодаря на Българската национална телевизия в лицето на и Управителния съвет, но най-вече на екипа на г-жа Екатерина Генова от „БНТ Свят и региони“, който не просто ни приюти, а ни подкрепя в тази идея. Защото вярвам, че обществената телевизия е мястото, от което трябва да се излъчват програми за наука, образование, култура и за младите хора на България“, каза още директорът на Националната университетска телевизия.

Доц. Божилова благодари от свое име и от името на екипа на телевизията и на чл.-кор. дин проф. Иван Илчев за огромната подкрепа през годините.

3

Директорът на Дирекция „БНТ Свят и региони“ Екатерина Генова изрази вълнението си да присъства на представянето на продукцията на телевизия „Алма Матер“. Тя припомни, че от две години БНТ 2 и БНТ Свят са каналите, в които част от тази продукция може да бъде видяна от по-широката зрителска аудитория. Г-жа Генова отбеляза, че именно каналите на обществената медия са мястото, където най-добре приляга на една студентска продукция да бъде излъчвана. По думите й, те са приели предаването „Ателие“ като равностойна част от програмата на БНТ. „Младежкият екип, който прави предаването, освен че се учи вероятно от нас, научава и нас на интересни виждания, на динамика, на друг поглед към едно обикновено интервю например, за което сме им благодарни“, каза още г-жа Генова.

5

Тя добави, че направеното изследване за нагласите недвусмислено показва, че аудиторията би гледала канал, направен от млади хора и предназначен за млади хора. „Важното е, че сме направили първите стъпки и ако всички програми на Телевизия „Алма Матер“ се сбъднат, те ще заемат един сериозен процент от нашата програма и това ще бъде подготовка към един бъдещ канал, изцяло правен от студенти“, каза г-жа Генова. Тя припомни, че по-рано през деня от ефира на БНТ проф. Иван Илчев покани студенти и от други висши училища, които имат възможност да правят телевизионни предавания и имат идеи за такива, да се включат към Телевизия „Алма Матер“. Екатерина Генова заяви, че за нея това е разширяване на територията на въздействие и територията за творчество на студентите в България и изрази надеждата си това да се случи.

4

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев поздрави присъстващите от името на проф. дфн Анастас Герджиков. Той заяви, че Софийският университет съзнава своята мисия, която е започнал преди 129 години, и има уверението на академичната общност, че ще продължава да я изпълнява. „Днешна България живее много разделено, много противопоставено и трудно се чуваме. Създаването и поддържането на една територия, на която ще може да се чува гласът на младото поколение, е изключително важно. В този смисъл усилията на Университетската телевизия „Алма матер“, тази отвореност, за която говори проф. Илчев, е изключително важна, тъй като академизмът не познава граници, той не може да се заключи зад определена табела, зад определена фирма“, каза още доц. Вълчев и заяви, че лично той ще се радва и ще подкрепя всички начинания на екипа на телевизията за включва нови теми, нови посоки, да хвърля мостове между останалите младежки обединения и структури, които биха потърсили изява на своята позиция, на своето мнение.

Защото в крайна сметка така сформираме новата гражданственост. За съжаление, в страната ни това е най-големият дефицит – новите граждани. И ако тази телевизионна територия допринесе, макар и малко, в тази посока, спокойно бихме могли да кажем, че сме изпълнили задачата си“, каза още доц. Вълчев.

7

По време на срещата с видеоклипове бяха представени пет програмни линии, които са готови за излъчване. Една част от тях вече е позната на зрителите, за други излъчването в ефира на БНТ предстои. Всички са предавания за наука и образование, за младежки дейности и култура. Представени бяха и екипите, работещи за продукциите.

„Ателие” е документална поредица за изкуство, култура и за каузи. Предаването има номинации на международни фестивали и нейни програми са включени в каталога на програма „Медия“ на Световното изложение в Кан. На екран е вече девет години, макар и с прекъсвания. За този период има 112 епизода, които са 52 часа документални филми за изкуство. Камелия Петрова, един от създателите на „Ателие“, изрази задоволството си, че някои от техните герои вече са изявени творци: „Ние имаме една истинска документална поредица, която отразява съвремието на българското изкуство и култура“.

Бяха представени и младежкото сатирично предаване „Общежитието“ – приемник на „Ку-ку: презареждане“ (2009-2013) и най-новият проект на Университетската телевизия - специализираният журнал за образование и наука „Vivat Academia”, който вече има заснето пилотно предаване.

Част от новите програмни линии е и младежкото дискусионно предаване „Ние“, посветено на живота на младите хора и подпомагащо техни каузи.

„Влез в час“ е друг проект на Университетската телевизия, чиято цел е да отразява реформата и проблемите в българското училище.

8

В рамките на събитието бяха оповестени и резултатите от представително изследване на „Алфа Рисърч” за нагласите и потребностите на националната аудитория от специализиран канал за образование, култура и младежки политики. Изследването е проведено през октомври 2016 г., интервюирани са общо 800 души на възраст между 16 и 40 години от областни центрове.

Резултатите сочат, че младите хора все повече гледат в интернет и средно прекарват в мрежата по около 5 часа на ден. Липсват телевизионни предавания, свързани с предавания за пътувания, както и образователни формати.

Идеята за съществуването на специализиран канал с образователно-информационна и културна насоченост допада на по-голямата част от интервюираните. Обект на изследването са били и основните тематични рубрики, които биха предизвикали най-голям интерес. Резултатите показват, че приоритетните рубрики са документални и образователни поредици, предавания за култура, както и токшоу – от младите за младите. Вторият тип са предавания за професионалната реализация на младите хора и за бизнес. Последната група са предавания, свързани с хора, които имат по-дълбоки интереси в академичната сфера.

2

Резултатите от изследването очертават предимствата и предизвикателствата пред подобен специализиран канал. Безспорните предимства са възможността да привлече и да бъде реална алтернатива за младите хора на фона на масовите канали и на масовите съдържания. Той би дал шанс за изява младите хора да изразят своята гражданска, професионална позиция. Безспорно предимство е съдържанието, произведено от България за България и възможността за привличане на образованата аудитория.

Сред предизвикателствата е задържането на трайния интерес на младите хора, както и намирането на алтернативни подходи, с които тези предавания да достигнат до тях. Важното за този канал е и да успее да устои на алтернативите на другите тематични канали, които имат научно-популярни филмови съдържания.

10

В края на събитието проф. Иван Илчев благодари на всички, които през тези години са доказали, че когато имаш желание, можеш да постигнеш нещо. Той поздрави най-вече младите хора, без които телевизия „Алма Матер“ нямаше да я има. Проф. Илчев отбеляза, че ценно в телевизията е, че показва погледа на младите хора, който е по-различен. По думите му, българите са свикнали да мислят за проблемите си прекалено сериозно и пожела на младите си колеги успех, по-широка мисъл и да гледат на проблемите по-широко усмихнати.