Начало / Новини / Новини и събития / Трима учени от Софийския университет бяха отличени с награда „Питагор“ за 2024 г.

   
Трима учени от Софийския университет бяха отличени с награда „Питагор“ за 2024 г.

За шестнадесета поредна година Министерството на образованието и науката връчи наградите за наука "Питагор" на български учени и научни колективи със съществен принос за развитието на науката. Проф. д.п.н. Милен Замфиров – декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата, проф. Петко Петков от Факултета по химия и фармация и доц. д-р Владимир Божилов – заместник-декан на Физическия факултет, получиха „Питагор“ за 2024 г.

Официалната церемония на най-високите отличия на МОН за наука бе открита от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, който отбеляза, че наградите „Питагор“ са надежда България да бъде по-добра, по-иновативна и по-развита страна. Той подчерта, че постиженията на българската наука през последните години са много съществени и важни. Министър Цоков отбеляза, че финансирането от страна на държавата и на държавния бюджет годишно е над 100 милиона лева, като отчете, че са особено важни вложенията в обектите от Пътната карта на научната инфраструктура, в проектите, които се реализират чрез фонд „Научни изследвания“ и по националните научни програми. Министърът акцентира, че те са свързани чрез научна програма „Наука и образование“ и със следващите поколения – с учениците. Той посочи, че за 16 години са отличени 150 наши учени с „Питагор“. И добави, че МОН полага усилия да привлича чрез научните програми наши изследователи, които работят в чужбина.

j20240517_0297-zafirov-scaled

Снимкa: Пресцентър на МОН

Проф. д.п.н. Милен Замфиров от Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ получи приза за утвърден учен в областта на социалните и хуманитарните науки. Връчени му бяха също плакет, грамота и парична награда в размер на 8 000 лв. Неговите публикации и резултати през последните години допринасят за апробирането и внедряването на първия образователен модел за правилно и точно идентифициране на ученици със специални образователни потребности, хронични заболявания, ученици в риск и талантливи ученици в българското училище, което превръща представения модел като всеобхватно решение в полето на приобщаващо образование в България. Всички негови разработки се прилагат както в академичната сфера, така и в образователната практика.

j20240517_0352-petkov-1-scaled

Снимкa: Пресцентър на МОН

За утвърден учен в областта на природните и инженерните науки с награда „Питагор“ бе удостоен проф. д-р Петко Петков от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той получи плакет и грамота, както и 4000 лева. Приносите на проф. Петков са основно в областта на квантовохимично моделиране на структурата и свойствата на различни по природа порести материали. Получените резултати, публикувани в едни от най-престижните международни издания, дават възможност за развитие и прилагане на нови хибридни материали в областта на съвременните технологии.

Министър Цоков съобщи, че през тази година е учредена нова награда „Питагор“, която е за комуникация за науката, защото учените трябва да взаимодействат с учениците, с медиите и да представят българската наука по най-добрия и достъпен начин. Той връчи статуетката на доц. д-р Владимир Божилов, учен от Катедра „Астрономия“ и зам.-декан на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и активен комуникатор.

j20240517_0151-vladi-scaled

Снимкa: Пресцентър на МОН

Основните интереси на доц. Божилов са към изучаването на активните галактични ядра, екзопланетите и търсенето на живот извън Земята. Д-р Божилов е носител на второ място в конкурса за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab“ 2010 и първа награда в международното му издание „Hall of FameLab“ 2014. Чест гост е в радио и телевизионни предавания и на различни събития за комуникация на науката, където разказва на достъпен език за най-новите открития от областта на Космоса. Лектор и научен експерт в Детски научен център „Музейко“. Бил е научен редактор, а след това и главен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ. Последната му научно-популярна книга е „Непознатата Вселена: В търсене на отговори на най-големите космически загадки“ (изд. „Оз books“).

pitagor-1-1600x908

Снимкa: Пресцентър на МОН

В тазгодишния конкурс кандидатстваха 45 учени. Наградите на МОН бяха присъдени от жури от авторитетни учени, които разгледаха постъпилите документи за номинираните, както и данните за наукометричните показатели, отразени в международните бази данни Web of Science и InCites (Кларивейт Аналитикс), а също и цялостната оценка на научния принос на кандидатите. В зависимост от категорията номинираните предоставят обща справка за научните си резултати с акцент върху последните пет години за категория за утвърден учен и последните три години за категория за млад учен. За голяма награда „Питагор“ за цялостен научен принос справката за научните постижения е с акцент върху резултатите през последните десет години.