Начало / Новини / Новини и събития / Тържествено връчване на наградите на победителите от конкурса за превод от немски език в памет на проф. д-р Борис Парашкевов

   
Тържествено връчване на наградите на победителите от конкурса за превод от немски език в памет на проф. д-р Борис Парашкевов

За трета поредна година Катедра „Германистика и скандинавистика“ проведе Студентски конкурс за превод от немски език на името на проф. д-р Борис Парашкевов, изтъкнат германист с международно признание, завещал наред с ценните си научни публикации и богато преводно творчество от немски и фински език.

Грамотите на отличените студенти бяха връчени от журито на конкурса на 27 май 2024 в зала 1 на Ректората в присъствието на преподаватели и студенти от Катедра „Германистика и скандинавистика. Наградите – книги на немски език – бяха предоставени от Германската служба за академичен обмен (DAAD) чрез лектора по немски език г-жа Жаклин Дибала.

В конкурса се включиха единадесет участници. В рубриката „Проза“ бяха предадени осем превода, а в рубриката „Хуманитаристика“ – шест. След обсъждане на преводите жури в състав доц. д-р Ренета Килева-Стаменова, гл. ас. д-р Христо Станчев, гл. ас. д-р Иван Попов, ДААД-лектор Жаклин Дибала, единодушно реши:

В рубриката „Проза“ за превод на откъс от романа на Jan Peter Bremer Nach Hause kommen (Berlin/München: Berlin Verlag, 2023) се присъждат:

Награда за най-добър превод на Ния Спасова – студентка трети курс, специалност „Немска филология“ с избираем модул „Скандинавски езици“ и поощрителна награда на Магдалена Бабачева – студентка първи курс, специалност „Немска филология“ с избираем модул „Скандинавски езици“.

1-1

В рубриката „Хуманитаристика“ за превод на откъс от монографията на Juliane Rebentisch Der Streit um Pluralität. Auseinandersetzungen mit Hannah Arendt (Berlin: Suhrkamp, 2022) се присъждат:

Награда за най-добър превод на Вероника Делчева – студентка трети курс, специалност „Немска филология“ с избираем модул „Скандинавски езици“ и поощрителна награда на Неда Панайотова – студентка четвърти курс, специалност „Немска филология“ с избираем модул „Скандинавски езици.

Преводите на победителите в конкурса Ния Спасова и Вероника Делчева ще бъдат публикувани след редакция в бр. 4 на електронното научно списание „Германистика и скандинавистика“.