Начало / Новини / Новини и събития / Тържествено откриване на новата академична 2023/2024 година във факултетите на Софийския университет

   
Тържествено откриване на новата академична 2023/2024 година във факултетите на Софийския университет

След празничното шествие, с което Софийският университет „Св. Климент Охридски“ откри своята 135-та академична учебна 2023/2024 година, във факултетите на Софийския университет се състояха тържествени церемонии, с които беше поставено началото на академичната година, а първокурсниците получиха студентските си книжки.

Новата академична година в Юридическия факултет бе открита от декана на проф. д-р Даниел Вълчев, който приветства студентите и преподавателите като посочи, че Университетът изпъква като едно много специално място – място на постоянни интелектуални предизвикателства; сякаш като потвърждение, че научното любопитство и умението да се формулират и задават въпроси, са едни от основните качества на университетския човек. Проф. Вълчев изтъкна, че университетът е и мястото, където търсим отговорите на тези въпроси не като се надвикваме с онези, които ги задават, а като следваме един внимателен мисловен процес.

В словото си, проф. Вълчев акцентира, че Юридическият факултет е водещ факултет на университета и че именно от членовете на академичната общност зависи в много голяма степен отстояването на името и престижа му, пазейки идеалите на истината, на мира и на справедливостта. Проф. Вълчев припомни, че борбата за правото и за неговите морални основания изисква постоянни усилия – тя има нужда отново и отново да бъде разгаряна от всяко следващо поколение.

1

Проф. Вълчев пожела на младите си колеги да имат високи изисквания към себе си и към света около тях, да не се примиряват с несправедливото, да не се примиряват с грозното и най-важното – никога да не се примиряват с глупостта.

По традиция, проф. Вълчев представи преподавателите в Юридическия факултет като започна с тримата заместник-декани: доц. Евелина Димитрова, доц. Венцислав Петров и доц. Мартин Белов и увери студентите, че и през тази учебна година те ще бъдат на разположение на всеки, който би искал да постави за решаване проблем или да представи идеи за работата на факултета. Проф. Вълчев представи и катедрите и преподавателите във факултета.

Доц. Венцислав Петров изрази благодарност към семейството на проф. Таджер, благодарение на които вече над 20 години се връчва награда за постигнати успехи в материята на Гражданскоправните науки. Той напомни накратко за личността на проф. Таджер – един от най-забележителните преподаватели в 130-годишната история на факултета. Доц. Петров връчи тазгодишната награда на проф. Таджер на Стефани Кирилова – за нейната дейност като един от двамата председатели на кръжока по Гражданскоправни науки, както и за нейните успехи в Националното състезание по гражданско и търговско право „Кристиан Таков“ и на Междууниверситетското състезанието по решаване на казуси по гражданско и търговско право в гр. Бургас.

2

От името на факултета доц. Петров благодари на семейството на проф. Таджер за това, че давайки тази награда, те помагат за поддържане на връзката между поколенията преподаватели и студенти в този факултет. Награда за отличен успех връчи и проф. Огнян Герджиков – дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет. Неговата награда получиха студентите Ани Павлова и Ангел Ефтимов.

Факултетът по журналистика и масова комуникация откри 50-ата си юбилейна академична година от в залите на първата сграда на Университета на улица „Московска“ 49. Първокурсниците бяха приветствани от своите преподаватели и получиха студентските си книжки, както и помагала и учебни издания, дело на техните колеги от горните курсове.

5

В Аула Магна към новите студенти от специалност „Журналистика“ се обърна деканът на факултета проф. д-р Веселина Вълканова. В словото си тя отбеляза, че образованието е единственият ключ към успеха в социалния и професионалния живот, то ни дава важните знания и умения, продължава през целия живот. По думите й именно университетът е институцията, средата, която съществено влияе върху мисленето, допринася за създаване на контакти, учи ни да работим в екип, да спазваме срокове, да учим правилно, да интерпретираме, да синтезираме много знания, да надграждаме, да анализираме, да поемаме отговорност. Проф. Вълканова подчерта, че процесът е непрекъснат, бавен, но сигурен път, който ни помага да придобием знания, изисква внимание и търпение.

В словото си проф. Вълканова посочи, че вече 50 години ФЖМК отваря вратите си за млади хора, избрали да се обучават и да търсят реализация в полето на медията, обществената комуникация и издателската дейност и припомни началото на академичното образование по журналистика преди 71 години с откриването на учебната 1952-1953 г., когато във Филологическия факултет на Софийския университет е е поставено началото академичното преподаване на специалност „Журналистика“.

6

„Бъдете винаги активни, инициативни, взискателни. Скъпи колеги, много фантастични научни и професионални достижения на човечеството започват от първия учебен ден. Нека факултетът за вас не е само знание, а общуване, приятелство, помощ, доверие, споделяне!“, апелира проф. Вълканова. В словото си тя отбеляза, че сградата на факултета е знаково място – сграда, обявена за недвижимо културно наследство от национално значение, символ на българското висше образование и паметник на културата.

Проф. Вълканова призова най-младите си колеги да не забравят живота, но и да не забравят основното – тук са, за да учат. Тя ги насърчи да се възползват от срещите с преподаватели и състуденти, да бъдат отговорни, да уважават фактите и да следват добрите идеи. „Искам да ви пожелая щастлив академичен път! И най-дългият път започва с една малка стъпка. Днес правите тази стъпка – към академичното познание, към професиите, които сте избрали, към подготовката и реализацията, към бъдещия ви живот. Попътен вятър, търсете, изследвайте, откривайте! На добър час на випуск 2027! Добре дошли сред нас!“, каза в заключение проф. Вълканова.

7

В 13 аудитория студентите от специалност „Връзки с обществеността“ бяха приветствани от зам.-декана проф. д-р Николай Михайлов.

3

В 61 аудитория пред студентите от специалност „Комуникационен мениджмънт“ говори зам.-деканът доц. д-р Светлана Станкова.

2

Снимки ФЖМК: Антоан Божинов, Ваня Стоянова

В 17 аудитория към студентите от специалност „Книгоиздаване“ с топли думи се обърна ръководителят на катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ проф. д-р Ефрем Ефремов.

Новата академична година Стопанският факултет откри в Аулата в Ректората. С приветствено слово към първокурсниците се обърна деканът доц. д-р Атанас Георгиев. Присъстващите бяха поздравени още от Михаил Петров – главен изпълнителен директор на Schwarz IT Bulgaria, г-жа Цветанка Минчева – главен изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“ и председател на Съвета на жените в бизнеса в България; Нататаил Стефанов – член на Управителния съвет на „София Тех Парк“ и възпитаник на Стопанския факултет; г-жа Адриана Браничева – зам.-председател на Бизнес клуба към Стопанския факултет.

1

Поздрави към всички в залата поднесе и г-жа Димитрина Тодорова, директор на Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации – гр. Бургас. В рамките на церемонията бе обявено решението на Академичния съвет на Софийския университет, по силата на което гимназията придобива статут на асоцииран лицей към Алма матер.

3

По време на тържеството зам.-председателят на Алумни клуба на Стопанския факултет доц. д-р Деян Радев заедно с гл.ас. д-р Венелина Цветкова от Департамента по спорт обявиха три стипендии за студенти на Стопанския факултет за постигнати спортни успехи.

2

След тържественото откриване празничният ден продължи в сградата на Стопанския факултет, където се състояха планирани събития по катедри. По време на тях първокурсниците получиха студентските си книжки и се запознаха със своите преподаватели. По-късно през деня Алумни клубът, с подкрепата на Бизнес клуб, организираха коктейл в двора на факултета с музикална програма. За доброто настроение на всички студенти, преподаватели и приятели на Стопанския факултет се погрижиха Махрез Хашми и неговата международна група „L'Algérino Véro“ с музиканти от Алжир, Аржентина, Бразилия и Тунис.

1-1

Академичната колегия на Философския факултет отбеляза началото на академичната 2023/2024 година за своите студенти в 65-та аудитория в Ректората. Първокурсниците бяха приветствани от декана проф. Соня Карабельова, която посочи, че в този ден те влизат в академичната общност на Философския факултет – мястото на свободния академичен дух, факултетът, който твори историята на Университета и има принос към историята на страната ни. „Във Философския факултет се уважава и признава мнението на всеки – студент, преподавател или служител. Не страхувайте да задавате въпроси, да изказвате становището си, да предизвиквате интересни дискусии“, призова проф. Карабельова. Тя посочи, че на студентите предстоят най-хубавите години от живота, в които ще изградят близки и дълготрайни приятелства с хора, с които да споделят не само трудните моменти в живота, но и ще празнуват заедно. През тези години ще създадат свои мрежи от познанства.

2-2

Уважаеми първокурсници, не ви обещавам леки и безоблачни дни, но от вас зависи да обичате това, което правите, защото всичко е по-лесно и по-смислено, когато го правите с любов и страст“, посочи проф. Карабельова и увери, че преподавателите и служителите във Философския факултет полагат усилия и правят необходимото за разширяване хоризонта на студентите, създават възможности за развитите на потенциала, за по-добро разбиране на света, за да се стремят да го променят.

Деканът на факултета призова най-младите си колеги освен да учат, да не забравя да се забавляват и да празнуват заедно, а от името на деканското ръководство и лично от свое име им пожела много здрава и ползотворна академична година.

1-1

В Аулата на Ректората на Софийския университет деканът на Медицинския факултет проф. Любомир Спасов обяви началото на новата учебна 2023/2024 година за факултета. След официалното откриване студентите и преподавателите от факултета се събраха за обща снимка в Централното фоайе на Ректората.

3-3

Академичната общност на Биологическия факултет бе приветствана от декана проф. Стоян Шишков, който пожела успешна нова академична година на всички студенти, преподаватели и служители във Факултета. Поздрав към присъстващите отправи и заместник-ректорът на Софийския университет доц. Анета Антонова.

2-2
1-1

В чест на 135-годишнината от създаването на университета Историческият факултет посрещна началото на новата академична година с официална церемония в Аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

2-i

На церемонията присъстваха както преподаватели от всички катедри на факултета, така и студенти от всички специалности. Проф. д-р Мира Маркова, декан на факултета, поздрави всички за новата академична година и приветства първокурсниците.

1-1-i

В речта си тя изрази надеждата си, че всички те ще усетят прекрасната общност, която е Историческият факултет и отбеляза важността на днешната дата. След речта си проф. д-р Мира Маркова даде думата на Ива Колева, студент в четвърти курс, която поздрави новите колегите от името на Факултетния студентски съвет и ги подкани да бъдат активни, и да не изпускат възможностите, които им предоставя университетът.

1-4-i

Церемонията завърши с раздаването на студентските книжки на специалност “История” и пожелание от проф. д-р Мира Маркова на добър час за всички преподаватели и студенти в Историческия факултет.

1-3-i

На 2 октомври 2023 г. от 15.00 ч. се състоя и тържественото откриване на учебната година във Факултета по математика и информатика (ФМИ) – в парка пред сградата на факултета. Приветствени слова отправиха ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков, деканът на ФМИ проф. д-р Мая Стоянова, гости от бизнеса.

 

 

2-1

 

Сред официалните гости на събитието бяха и председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. дмн Юлиан Ревалски, директорът на Института по математика и информатика към БАН проф. дмн Петър Бойваленков, зам.-ректорът по информационни дейности и академичен състав на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Първан Първанов, заместник-декани на ФМИ, представители на бизнеса.

5-1

 

Първокурсниците получиха студентските си книжки, разпределени по зали, като всяка специалност беше приветствана отделно от конкретен официален гост.

3-1

С „Добре дошли!“ проф. дфзн Георги Райновски, декан на Физическия факултет, откри учебната академична 2023/2024 година. Официално приветствие от името на Ректорското ръководство отправи доц. д-р Анета Антонова, зам.-ректор по учебната дейност - ОКС "Бакалавър" и ОКС "Магистър". Тя подчерта, че първокурсниците започват следването си в една важна година, в която Алма Матер чества своя 135-годишен юбилей, както и в юбилейна за Физическия факултет година.

1-2

 

Физическия факултет освен водещо място за обучение по физика във всички степени на висшето образование, е и място, където иновациите и предният фронт на науката срещат студентите още от първите курсове. За да подчертае ролята на физиката като основа за нашия живот, приветствено слово изнесе проф. дфзн Иван Лалов. Проф. Лалов е един от доайените на преподавателската общност, бил е декан на Физическия факултет (1991-1993), ректор на Софийския университет (1993-1999), служебен министър на образованието, науката и технологиите в периода февруари-май 1997 г.

1-1

След тържествените приветствия, проф. Райновски представи зам.-деканите и ръководителите на катедри. Информация за Факултетния студентски съвет изнесоха неговите представители Христа Иванова и Наталия Докторова, а новооткрития Студентски клуб по дебати представиха Джоана Дахабре и треньорът на клуба Боян Велев. Първокурсниците получиха важна информация за възможностите за спорт, предоставена от гл. ас. д-р Радослав Костадинов от Департамента по спорт на СУ, както и покана и информация от диригентката на Университетския хор за старинна музика, д-р Красимира Цуцуманова.

33

 

Физическият факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ има изключително активна международна дейност и пример за това е партньорството с катедра „Кореистика“ към Факултет по класически и нови филологии, като студентите имат възможност за допълнителна квалификация по корейски език във Физическия факултет. Това дава възможност за стипендии и партньорство в Южна Корея – една от държавите-лидери в света на технологиите. Повече информация за модула представи доц. Ирина Сотирова, ръководител на катедра „Кореистика“ към ФКНФ.

За да може студентите да оценят значимостта и приложението на знанията, които предстои да научат, ас. Стоил Иванов от катедра „Радиофизика и електроника“ представи примери за реализация на възпитаници на Физическия факултет и различните кариерни пътечки, които се отварят след успешно завършване на съответните специалности. Проф. дфзн Асен Пашов, зам.-декан по учебна дейност ОКС „Бакалавър“ и координатор по ЕРАЗЪМ+, представи важна информация и указания за студентите и ги запозна с випусковите отговорници.

55

След официалната част студентите проведоха срещи по специалности, където получиха приветствия от ръководителите на катедри, а випусковите отговорници връчиха студентските им книжки.

За финал всички първокурсници бяха поканени и се включиха в „Лов за екзопланети“ – специално събитие за посрещане на студентите, организирано от Факултетния студентски съвет.

 

Деканът на Геолого-географския факултет проф. Климент Найденов откри учебната година за факултета в Университетската ботаническа градина. Той приветства първокурсниците с “Добре дошли” и им пожела успешно следване. Наред с това поздрави и всички други студенти, преподаватели и служители.

1-111

Започващата академична година е първата, в която факултетът предлага бакалавърска програма на английски език - Climate change and management. Наред с това обучението си започват първокурсниците от специалностите “Геология”, “Геология и проучване на природни ресурси”, “География” - редовно и задочно обучение,“Туризъм”, “Регионално развитие”, “География и английски език”, “Геопространствени системи и технологии”. В нашия факултет ще се обучават и студентите от 1. курс “География и биология” и “История и география”, които се администрират от други факултети.

1-112