Начало / Новини / Новини и събития / Студентите, завършили двугодишната професионална квалификация “Авторски театър”, получиха своите дипломи

   
Студентите, завършили двугодишната професионална квалификация “Авторски театър”, получиха своите дипломи

В разгара на летния театрален сезон на Театрална лаборатория „Алма Алтер“ в двора на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, студентите от двугодишната професионална квалификация “Авторски театър” получиха своите дипломи.

Дипломите си получиха Симеон Василев, Евгений Панчовски, Мирослав Филков и незрящият Андриан Асенов, които обещаха, че ще останат алмаалтеровци в своите бъдещи начинания. Част от тях миг след това се спуснаха по драматургическите гънки и нотните петолиния на известния мюзикъл "Красавицата и звяра". Сградата на Ректората се превърна в замъка на звяра, а от прозореца на втория етаж до многобройната публика долетя една от най-красивите песни – „Приказка една“, в изпълнение на Мариела Димитрова.

4-t
3-t

Двугодишната професионална квалификация “Авторски театър” съзнателно не е насочена единствено към някоя от конкретните театрални специалности – драматург, режисьор, хореограф, сценограф, актьор. Целта е друга – студентите да се докоснат и навлязат в същността на всяка отделна специалност от една страна, а от друга – да я виждат в контекста на цялото, за да могат да съчетават всички отделни аспекти на театралното, да изграждат цялостна концепция и визия, да постигат авторското, оригиналното, личностното, а не художествените резултати да бъдат ксерокопие на познати вече такива. Режисьорът на театралната трупа -Николай Георгиев, е наричан „бащата на българския авангарден театър“. Има над 13 международни награди, режисьор и сценарист е на над 150 постановки в България и чужбина. Откривател на някои от най-обичаните имена от българската сцена, носител на Златния кръст на Република Полша за заслуги за своя принос към развитието на полско-българското сътрудничество в областта на културата, на орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен, за особено значимите му заслуги в областта на културата.

2-t
1-t

Следващото представление от лятната програма на „Алма Алтер“ е „Суийни Тод“ на 22 юли 2021 г. (четвъртък) от 20:00 в двора на Ректората на Софийския университет.