Начало / Новини / Новини и събития / Специалност „Музика“ отбеляза своята 30-годишнина

   
Специалност „Музика“ отбеляза своята 30-годишнина

С тържествен концерт и с конференция специалност „Музика“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата в Софийския университет отбеляза своята 30-годишнина.

Концертът се проведе в Аулата в Ректората и бе организиран от Факултета по науки за образованието и изкуствата, Катедра "Музика и мултимедийни технологии" с участието на студенти и докторанти.

101

В събитието участваха народен хор с ръководител гл. ас. д-р Рая Ковачева, Камерен хор с ръководител гл. ас. д-р Марина Апостолова-Димитрова, клавирен съпровод – гл. ас. д-р Ралица Димитрова и ас. Емануела Крондева, както и студентите Полина Младенова (пиано), Виктория Будурова (пиано), Никола Кръстев (китара) и докторантите – Яна Ибришимова (флейта), Татяна Майони (пиано), Марта Танева (цигулка) и Слав Славчев (обой).

100

Приятелски и колегиален поздрав към специалност „Музика“ отправиха Вокална група „Лингвакорд“ с ръководител гл. ас. д-р Вълчан Вълчанов, Bulgarka Junior Quartet и концертмайсторът на Софийската опера и балет цигуларят Евгени Николов.

102

Събитието беше уважено от декана на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. дпн Милен Замфиров, проф. д-р Момчил Георгиев от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, организатор и председател на Фондация "Международен фестивал „Софийски музикални седмици“, проф. д.н. Иван Кабаков от Философския факултети др.

104

По случай годишнината на специалност „Музика“ бяха получени поздравителни адреси от министъра на културата Найден Тодоров, от председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци диригента Станислав Почекански, от ръководителя на Департамент „Музика“ в НБУ проф. д-р Милена Шушулова-Павлова, както и от други висши училища и специалности, в които се преподава музика.

105

Конференцията, посветена на годишнината, се проведе на 16 май 2024 г. в Конферентната зала в Ректората. На научния форум присъстваха деканът на факултета проф. дпн Милен Замфиров, преподаватели, студенти и гости.

1-7

Той бе открит от проф. д-р Адриан Георгиев, ръководител на Катедра „Музика и мултимедийни технологии“, който поздрави всички присъстващи. Той съобщи, че заедно с организацията на конференцията е създадено и електронно списание, на което главен редактор е доц. Карагьозов.

1-6

Участниците в конференцията бяха поздравени от Станислав Почекански, председател на Съюза на Българските музикални и танцови дейци.

1-4

Фокусът на юбилейната конференция бе пленарен доклад на проф. д-р Ганка Неделчева, в който беше представена историята и развитието на специалността, както и анализ на учебните планове през годините.

1-2

Участниците представиха доклади в тематичните направления: Изкуството на педагогиката или педагогика на изкуствата; Теоретико-приложни аспекти на музикалното изкуство; Иновации и традиции в обучението по музика; Изкуствен VS естествен интелект в музикалното изкуство.

1-5