Начало / Новини / Новини и събития / Специалност "Китаистика" отбелязва 25-годишния си юбилей

   
Специалност "Китаистика" отбелязва 25-годишния си юбилей

Специалност „Китаистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира двудневна международна научна конференция на тема „Актуални проблеми в съвременната китаистика и изтокознание“, посветена на 25-годишнината на специалността.

Целта на юбилейната конференция е да представи най-новите изследвания и актуални въпроси в българската и световната китаистика, да предостави платформа за научни дискусии в отделните тематични направления на изтокознанието, да обедини различните поколения български китаисти и изтоковеди, както и да даде възможност за изява на млади учени в областта на китаистиката и изтокознанието.

На откриването на конференцията присъстваха ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, заместник-ректорът на Университета проф. Ренета Божанкова, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури, проф. Александър Алексиев, ръководител на специалност „Китаистика“ в Софийския университет, г-жа Чън Ин, ръководител на сектор „Образование“ към посолството на Китайската народна република у нас, проф. Гъ, директор на Институт „Конфуций“-София от китайска страна, преподаватели, студенти и гости.

8

Научният форум бе открит от проф. Александър Алексиев, който отбеляза, че подкрепата на ректорското и на деканското ръководство имат решаваща роля за това да има днес в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ единствената академична специалност „Китаистика“ в България. Той добави, че в празника участват много български и китайски колеги, преподаватели и редица бивши възпитаници – хора с голям принос за специалността, спомогнали тя да се развие и да стигне до днешния юбилей. В изказването си проф. Алексиев изтъкна заслугите на посолството на Китайската народна република, което винаги е подкрепяло специалността с книги, учебни материали и техника и благодари на д-р Чън Ин и проф. Гъ за искрената помощ и съдействие през годините.

1

Проф. Анастас Герджиков поздрави преподавателите и студентите от специалността „Китаистика“ с нейната 25-годишнина и пожела много успехи и занапред. „Не се съмнявам в тези успехи, защото последните 25 години показаха колко добре се развива специалността. Това стана благодарение на вашите усилия, на усилията на проф. Федотов, на проф. Гъ, на всички колеги от специалност „Китаистика“, както и подкрепата на всички ректорски и декански ръководства през годините. Това стана, разбира се, и с подкрепата на колегите от китайското посолство и Китайската народна република“, каза още ректорът и добави, че Софийският университет партнира с над 300 чуждестранни университета, но през последните две години се е убедил, че няма по-интензивни връзки от тези с Китай.

Проф. Герджиков пожела успех на конференцията „Актуални проблеми в съвременната китаистика и изтокознание“ и още много години успешно развиване на заниманията по китайски език и култура.

3

Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова изрази задоволството си да присъства на събитието и припомни, че изучаването на китайски език в Софийския университет е започнало през 50-те години на ХХ век и фактът, че много скоро създава и развива специалността наистина е забележителен фактът. По думите й, програмата на конференцията показва колко добро е това развитие не само по отношение на преподаването както на китайски език, така и на китайска култура, история и политика и всичко, което е свързано с Китай, но и научната работа, свързана с това поле на изследване.

5

Д-р Чън Ин, ръководител на отдел „Образование“ към посолството на Китайската народна република у нас, поздрави присъстващите от името на посолството за откриването на конференцията и юбилея на специалността. Тя подчерта, че Алма матер е първият университет в България, в който започва да се преподава китайски език, а над 30-годишният натрупан опит се превръща в здрава основа за последвалото основаване и развитие на днешната специалност „Китаистика“. Д-р Ин подчерта, че благодарение на специалността много българи са се изградили като отлични специалисти и кадри в областта на китаистиката. Тя отбеляза още, че възпитаниците на Алма матер се реализират в различни области на българското общество – дипломация, право, бизнес, международни отношения, превод, журналистика. Всичко това не можеше да бъде постигнато без упоритата работа и приноса на поколения преподаватели по китаистика, подчерта д-р Чън Ин и изрази дълбоката си почит и уважение към всички тях.

9

Тя добави, че през последните години по линията на китайските инициативи „Един пояс, един път“ и „16+1“ непрекъснато се задълбочава и разширява сътрудничеството между Китай и България в различни области. Д-р Ин изтъкна, че България е дългогодишен добър приятел на Китай, а между народите ни има традиционно дълбоко приятелство. Д-р Ин изрази убедеността си, че преподавателите по китайски език в Алма матер ще продължават да подготвят отлични кадри в областта на китаистиката и ще постигнат нови успехи в научно-изследователската си работа.

6

Ръководителят на Катедра „Тюркология и алтаистика“ доц. д-р Ирина Саръиванова също отправи приветствие по повод юбилея на специалност „Китаистика“. Тя отбеляза, че през изминалите 25 години упоритият труд, амбицията и всеотдайността, успехите в учебната и научноизследователската дейност са изградили специалността като значим синологичен център. Тя изрази убеждението си, че опитът ще им позволи да съхранят и в бъдеще академичния дух на Алма матер в условията на съвременните предизвикателства и ще продължат да реализират нови ползотворни идеи и проекти.

Съпътстващо събитие по повод юбилея на специалност „Китаистика“ е тематичната фотографска изложба на тема „Китай – познат и непознат“ , експонирана в Централното фоайе на Ректората. Тя може да бъде разгледана до 2 декември 2017 г.

4