Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет с награда за „Най-добра преговорна стратегия“

   
Софийският университет с награда за „Най-добра преговорна стратегия“

На 13 юли 2021 г. Софийският университет спечели награда за „Най-добра преговорна стратегия“ на състезание по международна търговска медиация и преговори на Международната адвокатска асоциация и Виенския център по международен търговски арбитраж – IBA-VIAC Consensual Dispute Resolution Competition - https://www.cdrcvienna.org/ . Българският отбор беше в състав от студентите Кристина Горчева (първи курс „Международни отношения“) и Даяна Зашева (пети курс „Право“) с треньори юриста Ина Петкова и адв. Дима Александрова.

В състезанието участват общо 33 отбора от цял свят, като 22 са в категорията преговарящи и 11 в категорията медиатори, като за първа година се състои онлайн. Надпреварата представлява симулация на медиационна сесия, в която българските студенти заемат ролята на страни по търговски спор. Преговарят със свои колеги, медиирани от студент-медиатор под погледа на трима международни съдии. Българският отбор се изправи в директни сесии с четири отбора, а именно Федерален Университет Парнамбуко, Бразилия, Карловия университет, Чехия, Федерален университет на Рио Гранде до Сул, Бразилия, Ягалонския университет, Полша.

Image CDRC

Състезанието е естествено продължение на състезанието по международен търговски арбитраж Willem Vis, тъй като се преговаря по същия казус. Темата тази година е производство на ваксини срещу Ковид 19, патенти и лицензи за базовите продукти за същите. Основната цел на двата студентски формата е да се съпостави една състезателна процедура като арбитража с процедурата по медиация, в която се търсят взаимоприемливи решения от полза и за двете страни по спора.

Наградата е от категорията специални награди и се предоставя за отличителни способности в стратегията на преговарянето. Двете студентки се отличиха с умелото си използване на преговорни техники, свободен изказ на английски език и стратегическо използване на информация, достояние само на тяхната страна от началото на преговорния процес.

Успехът засилва за пореден път мястото на България и Софийския университет на подобни форуми. Постижението е потвърждение на успехите от тази година, когато от борът на Софийския университет в почти същия състав завоюва втора награда на най-голямото в света състезание по международна търговска медиация, това на международната търговска камара в Париж. Наградата е и продължение на добрата традиция на България на конкретно този Виенски форум, след победата на Софийския университет от 2016 г. на същото състезание.

Отборът благодари на деканското ръководство Юридическия факултет при Софийския университет „ Св. Климент Охридски“. Начинанието е подкрепено от Висшия адвокатски съвет.