Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет бе домакин на церемонията „Отличниците на България“

   
Софийският университет бе домакин на церемонията „Отличниците на България“

В навечерието на Деня на будителите в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе церемонията по връчване на отличията на 54 ученици от 12 града в страната, постигнали значими научни постижения и спечелили медали от международни състезания. Кампанията „Отличниците на България“ е инициатива на вестник „24 часа“, която има за цел да популяризира добрите примери в българското образование. Водещ на церемонията бе журналистът Георги Милков.

Първата церемония „Отличниците на България“ бе открита от издателя на „24 часа“ Венелина Гочева, която заяви, че е респектирана от учениците. „Идеята ни преди година беше да надградим "Достойните българи", дългогодишна инициатива на "24 часа". Искахме да покажем красивите умове на България, защото вашите истории са доказателство, че в България се случва нещо хубаво. Най-добрите университети на света са отворени за вас, но ви поканихме тук, в най-добрия университет на България."

4

Венелина Гочева съобщи, че с церемонията „Отличниците на България“ се открива "Клубът на отличниците на България" и подчерта, че отличените днес ученици са първият випуск. „Идеята е да обменяте идеи, да намирате връзки и един ден да се върнете в България. Надявам се след години да напишем отново вашите истории, защото съм сигурна, че вие ще постигнете мечтите си и ще станете блестящи учени", каза още тя на отличниците.

5

Венелина Гочева връчи първите отличия. Плакети и специални значки за членство в клуба на отличниците получиха 14 ученици от Търговско-банковата гимназия в София, които със своите предприемачески проекти успяха да впечатлят Университета „Харвард“.

"Сърдечни благодарности за високата награда и благодарим на учителките си, че ни предоставят тези възможности за успехи", обърна се към аудиторията ученичката Ирина.

Към отличниците се обърна и ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, който изрази радостта си, че церемонията се провежда в Университета. „Благодаря на вестник "24 часа", че системно отразява добрите страни на нашия живот. Нашите млади отличници ще постигат доброто в следващите десетилетия. Пожелавам ви да бъдете отличници и в Софийския университет".

14

Проф. Герджиков връчи наградите на Иван Иванов от Американския колеж и Чавдар Лалов, автор на теория за непресичащите се маршрути. Ректорът награди и Георги Златинов, който е само на 14 години, а вече има над 30 международни научни медала.

Михаела Христова, изпълнителен директор на "Лактима Балкан", връчи специално отличие на Никол Кралимаркова, отличничка, която вече учи медицина в САЩ. Отличието получи майката на Никол Таня Кралимаркова.

"Не мога да изкажа колко се гордея с Никол. И благодаря на „24 часа“, че я избрахте за отличник", каза г-жа Кралимаркова.

Мариела Иванова от Фондация „Трейс за хората“ връчи отличията на Кръстьо Драгинов, Добрин Башев и Марин Йорданов и заяви: "Тези деца имат уменията, които ги правят самоуверени с мъдрост, а не с арогантност".

11

"Ние не сме специални, просто правим това, което обичаме. Когато следваме мечтите си, ще сме най-добрите", каза Кръстьо на всички отличници, събрани в Аулата на университета. Това е един от малкото отличници, които са избрали да продължат висшето си образование в България. Той мечтае да стане кардиохирург.

Димитър Митев, главен оперативен директор на "Белла България", връчи отличията на Стефан Хаджистойков, Диян Димитров и Светлин Лалов, възпитаници на Столичната математическа гимназия и едни от младите надежди на математиката в България.

20

Доц. Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет, връчи награда на Ивайло Ушавелов, директор на Софийската математическа гимназия - училището, излъчило най-много от тазгодишните отличници.

"СМГ е едно от най-успешните училища, а дори в хуманитарните дисциплини оттам идват блестящи студенти", каза доц. Първанов. При приемането на отличието Ивайло Ушавелов допълни, че СМГ не е просто училище, а институция.

Доц. Първанов връчи призовете "Отличниците на България" и на Константин Каменов и Георги Петков, ученици в Софийската математическа гимназия.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев поздрави присъстващите в Аулата и заяви, че имаме нужда да бъде показана положителната енергия на образованието и постиженията на децата: „Системата на образованието програмира кода на бъдещето. Трудно е обаче да говорим за бъдещето, защото то се случва, докато го анализираме. Днешната инициатива синтезира в себе си това. Поздравления за учениците и за техните постижения, за предприемаческия дух, за отличниците по математика и по всички природни науки“, каза министър Вълчев. Той допълни, че системата на образованието е натоварена с много очаквания. Тя трябва да възпита децата в патриотични ценности, да бъдат новатори и да са креативни. По думите му, тази инициативата на вестник „24 часа“ прави точно това – отличава преподавателите и учениците.

23

Министърът поздрави присъстващите с Деня на будителите и отбеляза, че в бъдеще все повече ще слагаме в това понятие новаторство и формиране на бъдещето, постижения в дигиталните технологии.

Красимир Вълчев награди 10 ученици от Варна, забелязани вече от НАСА с техен проект за орбитална станция около Земята, който може да бъде наречен и първият космически град. Част от отбора обаче не успя да пристигне за церемонията, защото бе на обучение в ЦЕРН. От името на отбора говори Димитър Дудренов, който благодари на ръководителите д-р Веселка Радева и учителката Силвия Захариева, както и на спонсорите, помогнали им да представят цяла България.

25