Начало / Новини / Новини и събития / „Силата на знанието“ - Европейски ден на езиците и Ден на отворените врати в катедра „Японистика“

   
„Силата на знанието“ - Европейски ден на езиците и Ден на отворените врати в катедра „Японистика“

На 26 септември 2023 г. в сградата на Центъра на източни езици и култури се проведе ежегодния ден на отворените врати на катедра „Японистика“, тази година под надслов „Силата на знанието“. Събитието протече при висок интерес на студенти и приятели на японската култура.

След поздравителните думи при откриването доц. д-р Евгений Кандиларов даде думата на ръководителя на катедра „Японистика“ проф. д-р Гергана Петкова, която подчерта значението на междукултурните знания за личностното обогатяване и насърчи студентите да черпят с пълни шепи от богатата култура на Страната на изгряващото слънце. След нейното слово, думата беше дадена на г-н Танаюки Шонзава, съветник в посолството на Япония в България, който използва възможността да поздрави преподавателите и студентите в катедра „Японистика“ и подчерта, важността на катедрата за доброто развитие на българо-японските отношения.

 

1

Една от основните точки в програмата беше информативната лекция на доц. Евгений Кандиларов, озаглавена „Японистиката в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - силата на знанието, силата на традицията и перспективите за бъдещето“. Лекцията предизвика особен интерес с представените малко известни факти за историята на българската японистика, както и със снимките от лични архиви на основателите на специалността и катедрата.

3

Следващата част от събитието се състоеше в дискусия за перспективите за развитието на университетската японистика, като в тази част се включиха голям брой възпитаници на катедра „Японистика“, включително г-жа Мариета Арабаджиева, дългогодишен дипломат от кариерата и настоящ посланик на България в Япония, доц. д-р Антон Андреев и др., които представиха на присъстващите своите спомени и впечатления от следването си и по какъв начин придобитите знания са дали тласък на тяхното кариерно развитие.

4

В заключителната част на събитието преподаватели от Катедра „Японистика“ представиха на публиката разнообразната дейност на катедрата, включително магистърски програми, издания, програми за обмен с японски университети, клубна дейност и др.

2
1-5