Начало / Новини / Новини и събития / Шестнадесет студенти на Алма матер бяха отличени от Фондация „Еврика”

   
Шестнадесет студенти на Алма матер бяха отличени от Фондация „Еврика”

За тридесет и първа година Фондация „Еврика“ присъди стипендии на 46 ученици и студенти с изявени способности в науката и техниката. Шестнадесет от наградените са представители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Наградите се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология.

Стипендиите, присъдени чрез конкурс, носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологии – Джон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Благовест Сендов, акад. Георги Наджаков, акад. Ростислав Каишев, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, Кольо Фичето, акад. Евгени Матеев и акад. Александър Теодоров-Балан.

Стипендиите са три вида – стипендии, носещи имената на известни български учени и творци с принос в българската и световна наука и техника; стипендии за носители на медали от международните средношколски олимпиади; стипендии по целеви дарения.

Възпитаниците на Софийския университет, получили стипендии за учебната 2020/2021 г., са:

Именни стипендии в размер на 2 300 лева:

За постижения в овладяването на компютърните науки на името на Джон Атанасов – Илиян Йорданов.

За постижения в овладяването на математиката на името на акад. Никола Обрешков – Костадин Гаров.

За постижения в овладяването на изчислителната математика и математическото моделиране на името на акад. Благовест Сендов – Свилен Попов.

За постижения в овладяването на знания в областта на физиката на името на акад. Георги Наджаков – Расим Бекир.

За постижения в овладяването на химията и химичните технологии на името на акад. Ростислав Каишев – Илия Кичев.

Стипендия „Акад. Александър Теодоров–Балан“ по целево дарение в размер на 2 300 лева Деметриа Танева.

Стипендии на носители на сребърни медали от международни олимпиади в размер на 1 200 лева:

Габриела Христова, Георги Александров, Даниел Атанасов, Пенчо Бейков.

Стипендии на носители на бронзови медали от международни олимпиади в размер на 1 000 лева:

Борис Борисов, Ваня Миланова, Весела Механджиева, Виктор Терзиев, Любен Бориславов, Мария Карабоева.

Фондация „Еврика” подкрепя проекти на талантливи български деца и младежи в областта на науката, техниката и предприемачеството, насърчава обучението и специализацията, стимулира разширяването на младежкото международно научно и техническо сътрудничество, подкрепя младите изобретатели, учени и предприемачи, участва в разпространяването на научни, технически и икономически знания. За изминалите 30 години от създаването си Фондация „Еврика“ е предоставила стипендии или добавки към стипендии на 2 787 студенти и ученици; помогнала е на 1 562 млади хора да участват в международни научни форуми и да специализират в престижни научни центрове и компании; организирала е и провела 786 изяви – конкурси, състезания, конференции и школи за деца, ученици, студенти, млади учени и специалисти; оказвала е финансова помощ на младите учени в техните научни изследвания и има принос за осъществяване на стопански инициативи на млади хора.