Начало / Новини / Новини и събития / С изложба и участие в пленер продължава проектът „АRTгументи“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата

   
С изложба и участие в пленер продължава проектът „АRTгументи“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата

През този месец се проведоха две събития от проекта „ARTгументи“ на Софийския университет: изложба в галерия „Етюд“, открита на 13 октомври 2020, и участие на ръководителя на проекта в 19-тото издание на пленера „Художници-Балчик–Любов“, състоял се в „Културен център „Двореца“ – гр. Балчик.

Двете събития са част от проекта „АRTгументи“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Проектът се реализира от Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата с ръководител проф. д-р Бисера Вълева.

IMG_6984

Изложбата, осъществена в пространството на галерия „Етюд“, е със заглавие „Ветрове и безсъници“. И за безсъниците, и за ветровете основата е поезията на Пейо Яворов. Донякъде произведенията са повлияни от неговата символика и очакване, от неговата драматичност и дори от безнадеждността му. Върху тях се наслагват делничните „Слова“ на Жак Превер, като образуват амалгама от усещания за ефимерност и устойчивост.

В изложбата участват членовете на организационния комитет на проекта: доц. д-р Анна Цоловска, проф. д-р Бисера Вълева, гл. ас. д-р Венцислава Стоянова, докторант Виолета Апостолова, ас. д-р Красимира Дренска, ас. д-р Цвета Петрова, докторант Юлия Лазаркова.

IMG_6981

Тази изложба, обединена от хартията, разчита на срещите на хората и изкуството, на артистите и осъзнатата художествена реализация, на многото случайности и на неслучайно осмислените арт произведения, на провокациите към различната публика, породени от общата визуална емоция.

IMG_6985

Проектът подкрепи участието на проф. д-р Бисера Вълева в пленера „Художници – Балчик – Любов“, който се проведе за деветнадесети път в „Културен център „Двореца“ – гр. Балчик. Темата „Пресечни точки“, която в това издание беше обединяваща, събра известни български художници, които преоткриха и създадоха личните си живописни усещания на пресичане на конкретни емоции с персоналната си интерпретация. В пленера участваха художниците Бисера Вълева, Силви Басева, Дарина Янева, Михаил Лалов, Димитър Витанов, Андрей Янев, Веско Велев и Румен Серафимов - изкуствовед на пленера.

IMG_6995

В завършващата изложба Бисера Вълева представи маслените си платна „Сутрин“, „Свечеряване“ и „Свечеряване. Градини“.

BisseraValeva_Sutrin