Начало / Новини / Новини и събития / С инвестиция от българската технологична компания EGT бе реновирана аудитория 420 в Стопанския факултет

   
С инвестиция от българската технологична компания EGT бе реновирана аудитория 420 в Стопанския факултет

На 10 май 2024 беше официално открита реновираната аудитория 420 „Акад. проф. д-р Никола Попов“ в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Инвестицията е на българската технологична компания Euro Games Technology (EGT), която е сред световните лидери в гейминг индустрията.

Деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев и главният изпълнителен директор на EGT Владимир Доков откриха залата в присъствието на преподаватели, студенти и партньори на факултета. „Тази зала представлява нова стъпка в желанието ни да предоставяме качествена подготовка на нашите студенти и сме изключително доволни от крайния резултат. За нас е удоволствие да си сътрудничим с модерни компании като EGТ, които активно се ангажират с подобряване на учебната среда“, изтъкна доц. д-р Атанас Георгиев.

 

1-200

Знанията и професионализмът са неща, които ние като компания, много ценим. Те са част и от нашата философия. Радвам се, че студентите ще могат да развиват уменията си в обстановка, която подпомага техния успех“, каза Владимир Доков.

Стопанският факултет обитава сгради, които не са били проектирани за университетски учебни корпуси, а за общежития. Съвременната архитектурна наука, а и поведенческата икономика подсказват различни подходи за трансформацията на предназначението на обществените пространства, която да подпомага основната цел – по-ефективно учене и развитие на социалния капитал на студентите, изследователите и преподавателите. Арх. Яна Крумова демонстрира оригинален подход в решаването на тази задача с огледала, които оптично скриват трегерите, с акустични тавани, зонално осветление и щори. Залата следва тенденцията в най-добрите университети по света да може да бъде преконфигурирана през подредбата на мобилни столове и маси, екрани и камери.

1-201

Снимка: Studio Blenda

Аудитория 420 носи името на предишния ректор (1989-1991 г.) на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ акад. проф. д-р Никола Попов. Акад. Попов е икономист, възпитаник на Софийския университет и преподавател в него от 1948 г. През периода 1961 – 1966 г. е и заместник-ректор на Университета. Той е и инициатор на възстановяването на Стопанския факултет след промяната на режима през 1989 г.

Обновяването и трансформирането на архитектурната среда на факултета е част от стратегията за получаване на „тройна корона“ от акредитации в областта на икономическото образование и за затвърждаване на позицията на водещо световно икономическо училище. През 2023 г. Стопанският факултет беше признат за едно от топ 300 бизнес училища в света от AMBA (Association of MBAs) . Стопанският факултет е член на Глобалната мрежа на бизнес училищата (GBSN) от 2024 г.

Модерният интериор за новата зала и нейните функционални възможности позволяват провеждането на широк кръг събития извън класическото преподаване като бизнес конференции и обучения, кръгли маси и др. Инвестицията на Euro Games Technology e част от стратегията на компанията за развитие и подготовка на кадри, която включва организирането и участието в различни инициативи в сферата на технологиите и бизнеса под формата на обучения, лекции и събития. По време на неформалните разговори интерес предизвика стратегията на компанията за инсорсинг като контрапункт на масовия аутсорсинг.

През месец май се очаква „премиерата“ на още една зала в Стопански факултет.