Начало / Новини / Новини и събития / Режисьорът Николай Георгиев бе удостоен с орден „Св. св Кирил и Методий“

   
Режисьорът Николай Георгиев бе удостоен с орден „Св. св Кирил и Методий“

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев удостои с държавни отличия български творци и учени.

С Указ номер 171 президентът на Република България Румен Радев награди режисьора на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ Николай Георгиев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен, за особено значимите му заслуги в областта на културата.

Президентът се обърна към всички наградени с думите: „Вашите биографии са разказ за творческото дело, посветено на общественото развитие и духовното израстване. С художествените средства на кинематографията, театъра, архитектурата, фотографията, с утвърждаването на културни ценности и традиции вие изграждате основополагащи ценности, възпитавате мироглед и разкривате нови хоризонти“. По думите на Румен Радев отличието е дълбоко признание на цялото ни общество за техните постижения и безрезервна отдаденост: „Вашите професионални успехи са пример за отстояването на естетически мащаб в нашите културни традиции и този пример е изключително важен за младото поколение, за да вижда то в културните, образователните и научните постижения инвестиции в своето бъдеще и общ български път към успеха”.

2-2

Режисьорът на Университетския театър Николай Георгиев заяви, че когато се съберат двама братя, това не е случайно. „Кръвната връзка обикновено се превръща в духовна връзка. Така е с Кирил и Методий. Така е с братята Евлоги и Христо Георгиеви. Това не е успех на този и онзи, а успех в името на всички. Именно с това тази награда е важна. Тази награда е награда на „Алма Алтер“, театърът на Софийския университет и на специалността „Авторски театър“, защото ползата от всичко това е, че младото поколение минава през културните процеси и разбира, че над конкретните, личните и професионални успехи трябва да има един успех в името на всички, в името на нацията, в името на народа. За да можем действително сред достойните представители в Европейския съюз да се наредим и ние като достойни българи“.

1-1