Начало / Новини / Новини и събития / Ректорът на Софийския университет се срещна с делегация от Zhejiang University Ningbo Institute of Technology

   
Ректорът на Софийския университет се срещна с делегация от Zhejiang University Ningbo Institute of Technology

Делегация от Zhejiang University Ningbo Institute of Technology (ZJUNIT) бе на посещение в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на успешното сътрудничество между двете институции и създаването на съвместен International China and Central-Eastern Institute of Logistics and Service Science.

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с китайските си колеги и отбеляза, че е щастлив от изключително доброто сътрудничество. Той изрази надеждата си то да се развие още по-успешно в бъдеще, обхващайки нови научни полета и посочи, че Софийският университет предлага обучение в повече от 100 бакалавърски и 400 магистърски програми. Ректорът подчерта интереса на академичната общност на Университета за сътрудничество в областта на научните изследвания и отбеляза, че това е много добра възможност и за нашите студенти.

1

От името на китайската делегация вицепрезидентът на ZJUNIT проф. Янг Джианганг (Yang Jiangang) благодари за възможността да се срещнат с проф. Герджиков и с декана на Стопанския факултет доц. Седларски, с когото са имали интересна дискусия по-рано през деня. Той също изрази желанието на своите колеги да развият още повече сътрудничеството със Софийския университет в областта на образованието и науката.

По време на срещата бе обсъден още подписаният договор между Алма матер и ZJUNIT за създаване на Международен китайски и централно-източноевропейски институт за логистика и наука за услугите (International China and Central-Eastern Institute of Logistics and Service Science). Целта е провеждане на съвместни научно-изследователски и образователни дейности в областта на логистиката и инженеринг на услугите. За осъществяване на сътрудничеството двете институции се ангажират да създадат самостоятелни центрове в Стопанския факултет на Софийския университет и Департамента по бизнес в ZJUNIT, които ще работят под общото име International China and Central-Eastern Institute of Logistics and Service Science.

3

Целите на Института са обучение на български и китайски студенти в съвместна програма; обучение на студенти от други страни; организиране на летни училища за студенти и преподаватели от България, Китай и други държави; обмен на научни и технически кадри, студентска мобилност. Предвижда се още съвместно развитие на учебните програми, организиране на научни конференции и семинари, съвместно кандидатстване за научни и образователни проекти, изследване на научни проблеми от взаимен интерес, както и публикуване на резултати от съвместни проучвания.