Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Николай Витанов, проф. Николай Денков и проф. Румен Панков бяха избрани за академици на Българската академия на науките

   
Проф. Николай Витанов, проф. Николай Денков и проф. Румен Панков бяха избрани за академици на Българската академия на науките

Събранието на академиците на Българската академия на науките избра четирима нови академици в областта на природоматематическите науки. Сред тях са проф. Николай Витанов от Физическия факултет, проф. Николай Денков от Факултета по химия и фармация и проф. Румен Панков от Биологическия факултет на Софийския университет.

V-1

Академик Николай Витанов е роден през 1964 г. Водещ учен в света по квантова информатика и кохерентен контрол на квантови системи. Сред първите 2% на най-добрите учени в света според класацията на престижния Станфордски университет. От 2015 година е заместник-ректор по научната и проектната дейност на Софийския университет. През 2014 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

D-1

Академик Николай Денков е роден през 1962 г. Световноизвестен учен в областта на химията – колоидно-дисперсни системи и техните приложения в индустрията и бита. Сред първите 2% на най-добрите учени в света според класацията на престижния Станфордски университет. Преподавател е във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2018 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

P-1

Академик Румен Панков е роден през 1955 г. Той е световноизвестен учен в областта на клетъчната и молекулярната биология. Работи в Биологическия факултет на Софийския университет "Св.Климент Охридски“. В периода 2007-2015 г. е заместник-ректор по научната дейност на Софийския университет. През 2012 г. е избран за член-кореспондент на БАН.