Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Исмаил Серагелдин бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

   
Проф. Исмаил Серагелдин бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата на Университета проф. Исмаил Серагелдин, директор на Библиотека „Александрина“, бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Философския факултет на Университета.

На церемонията присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, деканът на Философския факултет проф. д-р Димитър Денков, президентът Петър Стоянов, посланикът на Египет г-жа Манал ел Шинауи, посланици, дипломати и официални гости от различни страни, преподаватели и студенти от Софийския университет.

Тържеството бе открито проф. Димитър Денков, който представи накратко биографията на проф. Исмаил Серагелдин.

Исмаил Серагелдин е роден през 1944 г. в Гиза. Учил е в университета в Кайро, след което в Харвард – магистратура и докторантура – с най-високо отличие. Автор е на над 100 книги, на над 500 статии, на много научно-популярни предавания по радио и телевизия. Участвал е във възможно най-висшите световни научни и организационни форуми – ООН, ЮНЕСКО, Световната банка.

1

Исмаил Серагелдин е директор на откритата през 2002 г. Библиотека "Александрина". Той е председател на Борда на директорите на всички свързани с Библиотека "Александрина" научни институти и музеи. Съветник е на министър-председателя на Египет по въпроси, свързани с културата, науката и музеите.

Почетен доктор е на множество университети, сред които тези в Букурещ, Мелбърн, Американския университет в Кайро, Университета на Охайо, Университета на Нант, Манчестърския университет и др.

Проф. Денков припомни историята на Александрийската библиотека, която представлява нещо много важно – един много стар идеал за знанието. Основана е през III век пр.Хр. от Птолемеите, със специално издаден декрет, според който всички папируси, влизащи в града Александрия, трябва да бъдат прегледани от служители на тази библиотека. И ако ги няма в нея, да бъдат преписани или преведени. „Това е място на световното знание още в онези тъмни времена, когато няма национални разделения, когато има империи, когато има зверски войни между хората. Но все пак в тези кървави и мътни времена е имало хора, които в продължение на столетия са се занимавали с едно и също – да проучват и да събират цялото знание, да го превеждат на различни, достъпни тогава езици, да съставят корпуси от книги и преписи на това, което ние наричаме знание от геологията през военните технологии, до преводите на свещени книги“, каза проф. Денков.

2

След разрушаването на библиотеката всичко това е просъществувало във вековете като една основна идея – да има такава библиотека, в която да е събрано световното знание. „Тогава светът е бил малък, сега ние сме в един голям свят. И тъкмо в този голям свят виждаме личности като г-н Серагелдин, който благодарение тъкмо на своите усилия, създава за дванадесет години една нова Александрийска библиотека, открита през 2002 г., подкрепена със средства както на ЮНЕСКО, така и на ООН, така и на Египет“, отбеляза проф. Денков и разказа, че в нея има аудитории – по същия начин, по който ги е имало според древните предания – за читатели, слушатели, преписвачи, лектори. Днес всеки, който стъпи в библиотеката, може да получи която и да е книга, като може да я дигитализира, или евентуално да препише по начина, по който са го правели старите преписвачи на папируси.

„В тези днешни времена, когато светът отново е разбъркан, хора като г-н Серагелдин вършат тази дейност, крепят тази стара идея, а именно идеята за знанието“, каза проф. Димитър Денков. По думите му, в това се запазва един много стар идеал – идеалът за постоянно раждане и възраждане на знанието. Тъкмо този идеал е предостатъчен за основание на Философския факултет единодушно да предложи връчването на най-висшето звание на Софийския университет „доктор хонорис кауза“ на г-н Исмаил Серагелдин. „Ние сме горди и за нас е чест да имаме такъв колега отново в нашите редове“, добави деканът на Философския факултет.

5

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков връчи високото отличие на проф. Исмаил Серагелдин.

Проф. Исмаил Серагелдин благодари на ректора и академичната общност и отбеляза, че за него е чест и гордост да бъде носител на почетното звание "доктор хонорис кауза" на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Проф. Серагелдин произнесе академично слово на тема: „The Uses and Abuses of History" . В него той проследи ролята на историческите наративи като особено важни за оформянето на личностната идентичност на хората, за самоосъзнаването на общността и изграждането на националната й идентичност. По думите му, темата за националната идентичност има своите дълбоки корени в културата, оформена от общото споделено минало, общия език и религия. Проф. Серагелдин подчерта, че днес не бихме могли да разберем в пълнота съвременните проблеми без да имаме предвид миналото и историята на съответните конфликти.

10

В началото на 2016 г. директорът на Библиотека "Александрина" изнесе публична лекция в Софийския университет на тема Седемте колони на революцията на знанието“ .

9
11