Начало / Новини / Новини и събития / Проф. дин Иван Първев от Историческия факултет беше удостоен със званието „почетен доктор“ на Университета „Карл-Франц“ (Грац, Австрия)

   
Проф. дин Иван Първев от Историческия факултет беше удостоен със званието „почетен доктор“ на Университета „Карл-Франц“ (Грац, Австрия)

На 27 октомври 2021 г. проф. дин Иван Първев от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Университета „Карл-Франц“ (Грац).

Следвайки академичните традиции, тържествената церемония се проведе в Аулата на университета. Ректорът проф. д-р Мартин Полашек и деканът на Факултета за Хуманитарни науки проф. д-р Михаел Валтер произнесоха встъпителни речи. Те бяха последвани от изложението на проф. д-р Харалд Хепнер (Исторически институт), в което той представи заслугите на проф. Първев и аргументира награждаването му. Грамотата беше връчена от проф. д-р Маргит Райтбауер, заместник-декан на Факултета за Хуманитарни науки. Церемонията завърши с кратко слово на проф. Първев, в което той благодари за оказаната му висока чест и подчерта своето желание да съдейства и занапред за развитието на научните връзки между двата университета, както и между българските и австрийските академични институции.

Snimka1

Университетът „Карл Франц“ е създаден през 1585 г. и е вторият по големина австрийски университет. Сред учените, работили и завършили в него през годините, се отличават и носители на Нобеловата награда като писателят Иво Андрич, физикът Ервин Шрьодингер и др.

Snimka5

Проф. Първев получава званието „почетен доктор“ на Университета „Карл-Франц“ (Грац) за своята дългогодишна изследователска работа, посветена на историческите връзки между Австрия и Балканите през XVII-XIX в., както и заради активното развитие на академичните контакти на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с Университета в Грац, включително и чрез съвместни организационно-изследователски инициативи в областта на историята на Югоизточна Европа през XVIII в.

Snimka7