Начало / Новини / Новини и събития / Проф. дфн Анастас Герджиков: “Да не виждаме постиженията на висшите училища и усилията на държавата е черногледство и нов пример за завладелия ни национален нихилизъм“

   
Проф. дфн Анастас Герджиков: “Да не виждаме постиженията на висшите училища и усилията на държавата е черногледство и нов пример за завладелия ни национален нихилизъм“

Официално бе открита академичната 2016/2017 учебна година на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По традиция в началото на празничната церемония ректорът на Софийския университет и Академичният съвет на Алма матер поднесоха цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви.

На официалната церемония в Аулата присъстваха вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, Красимир Киряков, зам.-министър на образованието и науката, председателят на Съвета на ректорите на висшите училища в България проф. Любен Тотев, Янаки Стоилов и Явор Хайтов, зам.-председатели на Народното събрание, Борислав Великов, зам.-председател на Комисията по образованието и науката към Народното събрание, председателят на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ при КНСБ доц. д-р Лиляна Вълчева, председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев, ректори на висши училища, посланици, преподаватели, студенти и гости.

1

Тържеството бе открито от ректора на най-старото българско висше училище проф. дфн Анастас Герджиков, който подчерта, че в продължение на 128 години Софийският университет формира ядрото на българската интелигенция и има основно значение за българския принос в световното развитие на науката и образованието. Проф. Герджиков заяви още, че Софийският университет е призван да съхранява, обогатява и пренася през вековете знанието и човешкия стремеж към истината и познанието.

Ректорът изтъкна, че Софийският университет се гордее не само с традициите си, а и с качеството на преподаването и научните изследвания. „Резултатите от Рейтинговата система на висшите училища в България, която използва критерии като реализация на завършилите студенти и научни резултати на висшето училище, поставят Софийския университет на първо място в почти всички професионални направления, в които предлага образование, и са поредното доказателство, че Алма матер е най-добрият заради вас – талантливите си студенти и всеотдайните си преподаватели“, каза проф. Герджиков.

Ректорът на Софийския университет отбеляза, че през последните години кризата и озлоблението са оказали голямо влияние за негативните настроения срещу родното образование и посочи, че несъмнено вечният недоимък и дългогодишната политика на държавата да се стимулира количеството за сметка на качеството са довели до спад на качеството в българските висши училища. Проф. Герджиков отбеляза, че въпреки това много родни университети са запазили традициите си и техните възпитаници успешно се реализират в България и чужбина.

2

По думите на ректора на Софийския университет през последните години държавната политика стимулира качеството и е насочена към провеждане на спасителна за висшето образование реформа. „Да не виждаме постиженията на тези университети и тези усилия на държавата, е черногледство и нов пример за завладелия ни национален нихилизъм“, изтъкна той.

В приветственото си слово проф. Герджиков припомни, че тази година Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е подобрил с 50 места позицията си в класацията QS World University Rankings и е класиран сред първите 700 най-престижни университети в света. Софийският университет е първият български университет, който тази година беше включен в другата авторитетна световна класация – тази на Times Higher Education. Ректорът подчерта още, че ако един университет е сред първите 700 или 800 от 20 000 университета, това означава, че е сред първите 4 % в света.

Проф. дфн Анастас Герджиков отбеляза, че в най-старото българско висше училище се обучават 10 % от българските студенти, които учат в сгради-паметници на културата, които печелят награди от национални и международни състезания и постигат сериозни научно-изследователски резултати. В словото си той подчерта, че Софийският университет е и с най-високи научни постижения у нас, а негови преподаватели са носители на националните награди за наука „Питагор“ и участват успешно в европейски образователни и научни проекти.

Ректорът припомни още, че Университетската библиотека е втора по големина и първа по посещаемост в България, а Софийският университет е и център на културния живот и духовността с над 1000 събития, които се провеждат годишно на територията му.

„Софийският университет е това, което един университет трябва да бъде – храм на науката, знанието, образоваността и духовността“, каза още проф. Герджиков и отбеляза, че успехите на Алма матер не биха били възможни, ако не бяха усилията на преподавателите и служителите, образователните и научните постижения, всеотдайността, ерудицията и колегиалното отношение.

2-1

Изпълнен съм с оптимизъм за развитието на Университета през тази учебна година и съм убеден, че тя ще бъде повратната точка, от която ще се насочим към труд, оценен по достойнство, по-добри условия за работа и повече възможности за реализация на високия ви потенциал“, подчерта проф. Герджиков.

В словото си ректорът се обърна и към първокурсниците и отбеляза, че първото влизане в Университета е тайнство и чудо. Той припомни собствените си емоции, прекрачвайки за първи път прага на Алма матер. Проф. Герджиков призова най-младите си колеги да се възползват пълноценно от годините, прекарани в Университета, да положат усилия да усвоят знанията и уменията, необходими за успешната им реализация в бъдеще.

3

Нека престоят ви в Алма матер бъде едно вълнуващо пътуване, по време на което ви предстоят срещи с най-доброто от човешкото познание, завладяващи дискусии и интересни запознанства.

Станете образовани и жадни за знание млади хора, способни на самостоятелно мислене, широк кръгозор и критическа преценка, израснете като ярки личности, почтени хора и достойни граждани“, каза още проф. Герджиков.

В края на словото си ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ пожела новата учебна година да е година, изпълнена с усмивки, в която и най-смелите надежди се сбъдват и обяви учебната 2016/2017 година за открита.

Цялото слово на проф. дфн Анастас Герджиков можете да видите тук .

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева приветства всички и благодари за възможността да присъства на откриването на учебната година в Алма матер. Тя разказа за емоциите, които е изпитала, когато за първи път е прекрачила прага на Университета като студент, и отбеляза, че и днес, когато е гост на това тържество, се чувства у дома: „Чувството за принадлежност към нашата Алма матер е това, което дава голям оптимизъм в живота. Дава до голяма степен и чувство на стабилност, чувство на произход. Знаеш откъде си тръгнал, знаеш къде искаш да стигнеш. Това са целите, които като цяло нашето образование споделя и които са присъщи на всеки един човек, който е влязъл в Алма матер“.

5

Министър Кунева се обърна към първокурсниците и подчерта, че им предстои да преживеят нещо изключително – ще преминат от училищното към висшето образование и ще открият своя първи любим преподавател. Тя разказа за вълнението и емоциите по време на първата й лекция по римско право при проф. Михаил Андреев.

Меглена Кунева пожела на студентите да не се поддават на изкушението да минават лесно и да прехвърлят за малко летвата, а ги призова винаги да се стремят към най-високото, защото тогава ще постигнат поне необходимото. Тя отбеляза, че през предстоящите студентски години ще имат най-много нови идеи, ще водят интересни разговори и ще откриват нови хоризонти. Пожела им да използват това време умно и пълноценно.

Министър Кунева се обърна и към преподавателите с голямо уважение и искрена благодарност за това, което правят година след година, ден след ден, въпреки трудностите, защото от тях зависи какви специалисти, какво общество ще имаме след години. Призова ги да бъдат критични, да искат много от студентите си. Пожела студентите им да помнят лекциите и срещите с тях и след години да помнят техните академични и житейски уроци.

6

Меглена Кунева подчерта, че масовизацията на висшето образование в България през последните години не е довело до така желания резултат – повишаване и на неговото качество: „Това означава, че не сме имали честна конкуренция, че не сме успели да наградим най-добрите с нашето доверие. И това е болезнена констатация“.

По думите на министър Кунева изборът, който младите хора са направили да останат да учат в България, е исторически отговорен избор, свързан не само с тяхната реализация, но и с отговорността да вдигнем билото на българското образование на онова ниво, което то заслужава. „Затова всички усилия, които полагате в тази сграда, са усилия не само за вашия живот, а усилия от името на цялата общност, от името на цялата страна“, каза министър Кунева и подчерта, че Министерството на образованието и науката ще полага всички сили реформите, които провежда – засилващи качеството на висшето образование, да бъдат широко обсъдени и подкрепени както от ректорите, така и от преподавателите и студентските съвети. Ще се търси национален консенсус, защото образованието е национален приоритет номер едно, отбеляза Меглена Кунева.

По думите на вицепремиера образованието е отговорът за всички национални и световни въпроси и тя подчерта, че през предстоящата учебна година всички трябва да мобилизираме оптимизма си, защото това е най-доброто оръжие на хората, които искат да работят и които искат да имат резултати.

В края на словото си Меглена Кунева поздрави ръководството на Университета, че Софийският университет се е качил с 50 места по-горе в класацията QS World University Rankings и пожела на всички, които носят в сърцата си мечтата той да бъде в първите 100, това да се сбъдне.

В рамките на тържествената церемония по повод откриването на новата академична учебна година заместник-ректорът на Университета проф. Ренета Божанкова обяви имената на първокурсниците-лауреати от олимпиади, а ректорът проф. Анастас Герджиков връчи студентските им книжки.

8

Приветствие към първокурсниците поднесе и председателят на Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Васил Силяновски. Обръщайки се към тях, той припомни, че на днешния ден се навършват 197 години от рождението на Евлоги Георгиев.

Днес обаче e и вашият ден. Днес е първият ден от вашето най-ново приключение, днес навярно сте изпълнени с едно невероятно вълнение и въодушевление, а вероятно и малка уплаха за новият път, по който сте се преборили да тръгне животът Ви“.

В приветствието си Васил Силяновски предупреди, че в своето ежедневие студентите ще се сблъскат не само с радости, но и с разочарования. Разочарования, които обезсърчават и объркват и могат да доведат до идеята да се махнат от България и да отидат в чужбина. И призова колегите си да не го правят, а да останат и да се опитат да променят това, което не им харесва: „Аз го направих и това се оказа най-добрият избор в живота ми. Стотици студенти на Университета всеки ден се опитват да променят средата, да я правят по-добра, по-истинска и по-справедлива“.

9

В приветствието си председателят на Студентския съвет добави още: „Не се питайте какво ми дава Софийския университет, а си отговорете на въпроса какво вие сте готови да дадете на Университета. Защото човек е богат не с това, което е взел, а с това което дава“. Васил Силяновски заяви още, че във времена на остро противопоставяне, на сблъсък на ценности, култури, във времена, в които свободата на индивида, демокрацията и справедливостта са застрашени, Софийският университет остава твърд техен защитник. „Това, което прави нашия Университет специален, не са впечатляващите сгради и прекрасната Аула, в която сме събрали. Софийският университет е специален заради вас,неговите студенти, защото хората тук винаги са били готови да се борят за ценностите, да отстояват идеалите и да правят всичко за добруването на нашата страна“.

10

В края на приветствието си Васил Силяновски отправи послание към първокурсниците – да търсят себе си, да учат, да следват сърцето си, да бъдат критични, защото те са бъдещето на България.

По повод откриването на новата академична учебна 2016/2017 г. на Софийския университет "Св. Климент Охридски" поздравления към академичната колегия бяха отправени от многобройни държавни и обществени институции, партньори на Университета.