Начало / Новини / Новини и събития / Проф. д-р Людмила Илиева беше избрана за член-кореспондент за България на Националната академия за литература на Уругвай

   
Проф. д-р Людмила Илиева беше избрана за член-кореспондент за България на Националната академия за литература на Уругвай

Проф. д-р Людмила Илиева от Катедрата по испанистика и португалистика на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет бе избрана за член-кореспондент за България на Националната академия за литература на Уругвай.

Академията е една от 22-те организации на испаноговорящите страни, образуващи Асоциацията на академиите за испанския език. Те са създадени, за да се грижат за опазването и обогатяването на испанския език, както и за разпространение на националните култури на Испания и латиноамериканските държави.

Академиците със статут на редовни членове са деветнадесет, като всеки от тях заема кресло на името на уругвайски писател класик или на личност от националната култура. Член-кореспондентите са двадесет и седем и се избират измежду чуждестранни испанисти, изявени в областта на испанския език и испаноезичната литература, с известност и признание в съответната страна и в чужбина.

Асоциацията на Академиите за испанския език е международна организация, призната от Организацията на обединените нации.

Повече информация можете да видите тук.