Начало / Новини / Новини и събития / Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ на ФНОИ взеха участие в Международния симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС 2021“

   
Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ на ФНОИ взеха участие в Международния симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС 2021“

От 19 до 24 юли 2021 г. се проведе Международният симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС 2021“, в който взеха участие различни поколения автори от България и Германия: артисти на свободна практика, преподаватели и студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната художествена академия и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Шест преподаватели от катедра „Визуални изкуства“ при Факултета по науки за образованието и изкуствата на Алма матер създадоха свои ленд-арт инсталации. Участието на четирима от тях: доц. Добрин Атанасов, гл.ас. Венцислава Стоянова, ас. Цвета Петрова и ас. Любен Кулелиев, се осъществи по проект „р-АЗ-личното ЕГО. Потенциал, измерения и перспективи“. Проектът е финансиран от Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет и е с ръководител гл.ас. д-р Венцислава Стоянова. Участие в симпозиума взеха още доц. Анна Цоловска и гл.ас. Красимира Дренска.

1

Симпозиумът за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС“ се провежда ежегодно в Етнографския музей на открито „Етър“ край Габрово. Стартира през 2015 г. като младежки симпозиум за кинетично изкуство, задвижвано с вода. От 2017 г. е насочен към професионални визуални артисти, а от 2018 г. получава международен статут, като в него вземат участие артисти от България, Германия и Франция.

2

Заглавието „КЕВИС“, което симпозиумът носи, идва от огледалното изписване на името на река Сивек, край чиито брегове е построен музеят. To e една символична препратка към отраженията във водата, от която започва всичко. „КЕВИС“ провокира постигане на симбиоза със средата чрез художествено овладяване на пространства около реката, която пресича ЕТЪР-а.

3
6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Международният симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС“ се организира от Центъра за неформално образование и културна дейност „АЛОС“, съвместно с Регионален етнографски музей на открито „Етър“. Традиционни партньори на форума са сдружението „Изкуство в действие“ и катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

4
5
7