Начало / Новини / Новини и събития / Посланикът на Китай в България връчи стипендии на студенти от български висши училища

   
Посланикът на Китай в България връчи стипендии на студенти от български висши училища

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя церемония по връчване на стипендиите на китайския посланик за студенти от български висши училища с изучаване на китайски език. През тази година отличените младежи са 21. Наградените студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са Марцела Рангелова, Дарина Гъркова, Никол Якимова, Иванка Радкова, Ванесса Терзиева, Теодора Цончева, Михаела Първанова, Радостина Бикова, Преслава Андреева.

На церемонията присъстваха министърът на образованието и науката на Република България проф. д-р Сашо Пенов, посланикът на КНР в България Н. Пр. Дун Сяодзюн, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков, г-н Гуан Син, културен съветник на Китайското посолство в България, доц. Антония Цанкова, ръководител на катедра „Китаистика“ в Софийския университет, доц. Евгений Кандиларов, ръководител на специалността „Южна, Източна и Югоизточна Азия“ към Софийския университет, директори на институтите „Конфуций“ в София и Велико Търново, ръководители на академични звена и студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Югозападния университет „Софроний Врачански“.

 

2

Стипендиите на китайския посланик са знак за това, че китайската страна подкрепя и поощрява академичните стремежи на изучаващите езика чуждестранни студенти, те също са и важен мост между Китай и други държави, способстващ за обмена в областта на образованието.

6

Негово превъзходителство г-н Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република в България, отправи своя поздрав към всички, присъстващи в Аулата с „Добре дошли“ на церемонията. Той горещо поздрави наградените студенти и изрази дълбокото си уважение към преподавателите за упоритата им работа. Специални благодарности посланикът отправи към Софийския университет за подкрепата в подготовката на церемонията.

В речта си той обърна внимание на резултатите от сътрудничеството между двете страни и подчерта, че посолството на Китай в България е готово да играе по-активна роля да стимулира сътрудничеството в областта на образованието и между различни университети и между двете страни.

3

Г-н Дун Сяодзюн посочи, че учредяването на стипендията на посланика на Китайската народна република има за цел да насърчи развитието на обучението по китайски език в България и да стимулира ентусиазма на студентите да учат този език, повече млади хора да учат повече за Китай и да заобичат китайската култура. По думите му стипендията подпомага реализацията на мечтите на българските студенти.

В своето слово г-н Дун Сяодзюн обърна специално внимание на традиционното приятелство между двете страни, за културния обмен и сътрудничеството в областта на образованието. Той посочи, че обучението по китайски език в България се развива много бързо. Посланикът заяви още, че за него е голяма радост да види, че все повече българи учат китайски език, успявайки чрез него изцяло и изчерпателно да разберат истинския и прекрасен Китай. Накрая той пожела на всички студенти и ученици да реализират мечтите си и да имат много успехи.

9

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов благодари на посланика на Китай за жеста към българските студенти и го увери, че това ще бъде още по-голям стимул за изучаването на китайски език в Софийския университет и на други места в България. Той изрази надеждата си успешното сътрудничество да продължи и да се постигат още по-добри резултати в бъдеще. По думите му Китай е страна, с която имаме дългосрочно партньорство, а отношенията в областта на образованието и науката с годините са се задълбочили, за да стигнат до сегашното високо ниво, от което може да се продължи напред.

5

Проф. Пенов подчерта, че цени високо взаимните усилия на двете държави за образователното сътрудничество и изрази надежда все повече млади хора да имат желанието да изучават китайски език в България, както и обратното – обучението по български език в китайски университети. Той изрази увереността си, че добрите връзки между образователните институции и на двете страни ще бъдат задълбочавани и развивани и в бъдеще. В заключение проф. Пенов пожела успех на всички стипендианти.

10

Проф. Анастас Герджиков посочи, че няма по-добро доказателство за традиционно добрите отношения между двете страни от постоянно нарастващия интерес за изучаване на езиците и културите на двете страни. Ректорът изрази признателността си към посланика на Китай у нас за това, че подава ръка и подкрепя отличните постижения на българските младежи, изучаващи китайски език и култура. „Те един ден ще бъдат нашите общи посланици на културата, езика и ще крепят здравите връзки между двата народа, ще развиват доброто ни сътрудничеството и междукултурния обмен“, отбеляза проф. Герджиков. Той посочи, че също е бил стипендиант и затова високо оценява всеки дарителски жест и помощ за младите будни умове: „Бъдете сигурни, че този Ваш жест завинаги ще остави в сърцата им дълбоката следа на благородството, взаимопомощта и дарителството. И един ден те също ще подадат ръка и ще работят за изграждане на едно по-устойчиво бъдеще и за укрепване на обществото“.

8

По думите му всеки талант и упоритост на младите хора в България трябва да се развива, подпомага и насърчава, защото те са най-ценният ресурс на всяка държава. Затова те трябва да имат възможността да се възползват от най-качественото образование и да започнат с повече увереност своя професионален път, каза проф. Анастас Герджиков.

7

Присъстващите бяха поздравени и от доц. Юлиана Чакърова, ръководител на катедра „Руска филология“ и сектор „Китаистика“ към катедра „Руска филология“ на Пловдивския университет; проф. Ценка Иванова, декан на филологическия факултет на Великотърновския университет; проф. Магдалена Панайотова, декан на филологическия факултет на Югозападния университет.

Посланикът на Китай в България г-н Дун Сяодзюн и министърът на образованието и науката професор Сашо Пенов връчиха наградите на спечелилите студенти.

11

От името на наградените студенти своята благодарност отправиха Нанси Чепанова от Пловдивския университет и Виктория Петрова от Югозападния университет.

1

Присъстващите на церемонията бяха поздравени с музикална програма, демонстрация на Тай чи, древното и мистично китайско бойно изкуство, изпълнение на песните „Заедно напред към бъдещето“, „Ако изгубя теб, каква полза ще има, дори да спечеля света“, както и песни на един от китайските диалекти.

14
15
12