Начало / Новини / Новини и събития / Първият български военен научноизследователски кораб получи името на Светите братя Кирил и Методий

   
Първият български военен научноизследователски кораб получи името на Светите братя Кирил и Методий

Плавателният съд е собственост на Консорциум "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб", чиито членове са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Българският антарктически институт /БАИ/ и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". Водещ партньор в консорциума е Софийският университет "Св. Климент Охридски" с неговия ректор проф. дфн Анастас Герджиков. Името бе избрано чрез конкурс от предложени 250 наименования. Кръстница на кораба стана актрисата Мария Бакалова, номинирана през 2021 г. за най-престижната филмова награда "Оскар".

Тържествената церемония по издигането на военноморския флаг и присвояването на име се проведе в Деня на Светите седмочисленици, в който Българската православна църква почита паметта на Светите братя Кирил и Методий и техните най-близки ученици. Денят ще бъде празник и на кораба. Проведе се военен ритуал по тържествено вдигане на военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване.

1

Официални гости на събитието бяха ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. дфн Анастас Герджиков, зам.-министърът на отбраната Пламен Йорданов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, началникът на Военноморското училище флотилен адмирал проф. дн Боян Медникаров, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, председателят на Българския антарктически институт проф. дн Христо Пимпирев, генералният директор на БТА Кирил Вълчев и г-жа Карина Ангелиева – представител на Министерството на образованието и науката.

2

Този кораб е реализация на мечтите на поколения български учени да имат възможността да изследват тайните на световния океан и континента Антарктида. Корабът е свидетелство за амбициите и капацитета на българските учени за адекватно присъствие сред колегите им от водещите морски държави. Той е доказателство за развитието на българската наука на базата на успешна колаборация между различни образователни и научноизследователски институции и заявка за развитие на способностите на България като морска държава. Плавателният съд ще разнася славата на страната ни с името на Светите братя Кирил и Методий - име, което напълно съответства на мисията на кораба да осигурява научни изследвания и обучението на бъдещите офицери от Военноморските сили.

3

Основните задачи, които корабът ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователските дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, Висшето военноморско училище, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.