Начало / Новини / Новини и събития / Първата по рода си в България нова магистърска програма по близкоизточни изследвания обявява прием в Софийския университет

   
Първата по рода си в България нова магистърска програма по близкоизточни изследвания обявява прием в Софийския университет

От академичната 2017–2018 г. към катедра „Арабистика и семитология“ в Софийския университет стартира магистърска програма по близкоизточни изследвания.

Програмата съчетава подходите, присъщи на съвременните близкоизточни изследвания с постиженията на класическата европейска арабистика и ислямознание - област, изучаваща не само теологическите основания на исляма като религия, а миналото и съвремието на обществата и културите, в които ислямът играе важна роля. В България тази нова програма стъпва върху традициите в изучаването на арабския свят и исляма в специалност „Арабистика“ в Софийския университет и е своеобразно продължение на досегашната магистърската програма „Общество и култура на арабския свят“, обучавала десетки студенти в продължение на две десетилетия.

За прием в новата програма по близкоизточни изследвания могат да кандидатстват както завършили бакалавърска или магистърска степен по „Арабистика“ или сродна специалност, така и завършили други специалности. Целта на обучението е да предостави на студентите знания и практически умения, свързани със задълбочено познаване и експертно разбиране на Близкия изток и исляма в съчетание с интензивни курсове по практически арабски език.

Политическите процеси, културните и религиозните явления, свързани с исляма и обществата в Близкия изток се изучават в тяхното взаимодействие с християнството и западната цивилизация. Осигурен е също специализиран поглед върху ролята на съвременните близкоизточни държави в системата на международните отношения, като се отделя внимание и на техните политически и културни връзки с Балканите и България.

Повече информация за новата магистърска програма и условията за прием .