Начало / Новини / Новини и събития / Отлично представяне на българските ученици на 58-та Международна Менделеева олимпиада по химия

   
Отлично представяне на българските ученици на 58-та Международна Менделеева олимпиада по химия

Най-добрите ни гимназисти по химия, класирали се на първите четири места на Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда, направиха блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия и спечелиха пълен комплект медали. Българите се конкурираха със 151 състезатели от 26 държави и заслужено завоюваха 3 медала – 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов, както и почетна грамота.

Златният медал е втори за България в историята на олимпиадата, която се проведе от 21 до 26 април 2024 г., първият бе спечелен през 2019 г. на Олимпиадата в Санкт Петербург. Менделеевата олимпиада е сред най-престижните турнири по химия в света и се провежда от 1992 г, а първото участие на България в състезанието е през 2004 г.

5
6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Златният медал спечели Виктор Лилов (12. клас, СМГ), среброто заслужи Явор Христов (12. клас, СМГ). Бронзовото отличие е за Преслав Георгиев (12. клас, СМГ), а Ивайло Къртев (11. клас, МГ Пловдив) спечели почетна грамота от престижната олимпиада. Ръководители на българския отбор са доц. д-р Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

4
3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Състезателната програма на Менделеевата Олимпиада включва два теоретични кръга. На първия теоретичен кръг участниците работят върху 8 задачи (80 точки) от различни области на химията. На втория теоретичен кръг участниците работят върху материал, структуриран в 5 отделни области на химията - Неорганична химия, Аналитична химия, Физикохимия, Органична химия, и Химия на живота и полимери. За всяка от тези области са дадени по 3 задачи. Всеки участник си избира задача от съответната област. Оценява се по една задача от област (най-пълно решената). На този кръг всеки участник може да получи максимум 75 точки. Третият кръг е практически – носи максимум 75 точки. Продължителността на всеки кръг е 5 часа, максималната оценка е 230 т.

1
2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заедно с медалите от тази година активът на България на Международната Менделеева олимпиада по химия е 2 златни, 15 сребърни и 25 бронзови медала.

Подготовката на участниците е проведена на базата на Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от преподаватели служители на факултета.