Начало / Новини / Новини и събития / Отборът на Софийския университет се класира сред най-добрите в състезанието по международно публично право „Телдърс“

   
Отборът на Софийския университет се класира сред най-добрите в състезанието по международно публично право „Телдърс“

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе отличен сред най-добрите университети в Европа в рамките на престижното състезание по международно публично право Telders International Law Moot Court Competition (TELDERS).

Отборът на Софийския университет бе в състав Владимир Славов (III курс), Николай Стайков (IV курс), Сибел Хасан (III курс) и Симона Мокрева (II курс), всички студенти в специалност „Право“ в Юридическия факултет. В подготовката си студентите бяха ръководени от своите треньори адвокатите Христина Пантева и Мирела Христова. По време на устната фаза студентите имаха възможността да премерят сили със свои колеги от Ирландия, Холандия, Финландия и Унгария.

Тази година отборът на България постигна редица успехи – трето място за ищци на една точка от финала, като ищците се изправиха срещу отбора на Ирландия, който се класира на първо място отборно в цялото състезание. Второ място взе и писмената защита на ищците. Във финалното класиране отборът на Софийския университет зае шесто място в Европа.

Ответниците ни също се класираха в топ 10 по точки, извоювани по време на пледиранията им в Хага. Индивидуално бяха отличени Сибел Хасан, Симона Мокрева и Владимир Славов, съответно на 10-то, 12-то и 20-то място като най-добри пледиращи на състезанието. С това постижение те се нареждат сред най-добрите оратори в студентските среди в Европа.

1-w

Участието на отбора ни бе възможно благодарение на финансовата подкрепа на Алма матер, и особено на декана на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов, който за поредна година подкрепи българското участие в състезанието.

„Телдърс“ е най-голямото и най-престижно състезание по международно публично право в Европа. Началото му е поставено през 1977 година и носи името на един от големите специалисти по международно право от началото на XX век – Бенямин Мариус Телдърс. Финалът на състезанието се провежда пред съдии от Международния съд в Хага в самата сграда на съда (т.нар. Peace Palace). Студентите се състезават пред практикуващи съдии от Международния съд, Трибунала за Бивша Югославия, Международния наказателен съд, както и професори от редица университети в Европа и САЩ. До участие се допускат само европейски отбори, като всяка държава е представлявана от един свой университет. Изключение прави единствено Холандия, представена от два университета.