Начало / Новини / Новини и събития / Онлайн отворена лекция „В света на китайския чай“

   
Онлайн отворена лекция „В света на китайския чай“

На 4 октомври 2020 г., с подкрепата на Институт „Конфуций“ към Софийския университет, любителите на китайския чай се събраха онлайн с Бойка Михайлова за отворена лекция, посветена на една от най-древните форми на китайското наследство – чаеното изкуство и култура.

Повече от 30 участници проследиха зараждането и еволюцията на познанието за китайския чай от древността до наши дни в контекста на историческото развитие на китайската цивилизация. „Лекарството за 10 000 болести“, както е известен чаят от времето на династия Танг, пленява западния свят в продължение на векове – с неустоимия букет от вкусове и аромати, с лечебните си ползи, с изящната естетика и с дълбочината на философската мисъл, които въплъщава.

Присъстващите се запознаха отблизо с основните видове автентичен китайски чай и уникалните им характеристики и имаха възможност да наблюдават на живо начин на приготвяне на чай от времето на династия Мин. Участниците се запознаха с трите основни изисквания на чаените майстори и експерти за приготвяне на чаша добър чай и се научиха да разграничават автентичния висококачествен китайски чай в морето от стоки на все по-глобализирания световен пазар. Снимките от китайски чаени плантации, срещи с чаени майстори и представители на различните малцинствени групи завладяха разговора с автентичната атмосфера на някои от най-известните чаени райони в Китай. Подробно бяха разгледани основните видове чай: предпочитания в Западна Европа черен чай (наричан в Китай червен); винаги популярния зелен чай – любимецът на здравословната и wellness индустрия; екзотичния бял чай, за чиито здравни ползи тепърва започва да се говори по нашите ширини; екзотичния и рядък жълт чай; „истинският“ черен чай с висока колекционерска стойност, и улонг – най-младият между видовете, затова пък с най-сложен производствен процес. Заради големия интерес и въпроси, дискусията продължи двойно по-дълго от заложеното време на провеждане.

open_lecture_ver2_modified_1

Бойка Михайлова е страстен любител на чая, чиято първа среща с китайската култура слага началото на любов за цял живот. През последните 5 години Бойка живее в Южен Китай, пътува из известни чаени райони из цялата страна, среща се с местни производители и майстори и изучава различните видове китайски чай и техните характеристики, вплитането им в местните обичаи и влиянието им върху културата на различните етнически групи.

Бойка е член на Чаената асоциация в град Шънджън. Участва две поредни години на Международното състезание за чаена церемония ГонгФу, организирано от Shenzhen Tea Expo - най-голямото търговско изложение за чай в света - където е единствената представителка извън Азия, достигнала до полуфинал и финал. След успешно издържан държавен изпит, Бойка се дипломира в Китай като учител по чаена култура и церемония.