Начало / Новини / Новини и събития / Официална премиера на книгата „Свидетел на историята“

   
Официална премиера на книгата „Свидетел на историята“

В Аулата в Ректората на Софийския университет се състоя официалната премиера на книгата „Свидетел на историята“ в присъствието на ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, г-жа Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, общественици и представители на академичната общност.

Мемоарите на известния американски дипломат Чарлс Е. Болън стават достъпни за българския читател едва днес, с почти петдесетгодишно закъснение. Изданието на Университетското издателство съдържа много архивни снимки и документи, някои от които се публикуват за първи път.

Името на този забележителен човек доскоро бе известно в нашата страна само на професионалистите, които отдавна задълбочено следят развитието на отношенията между двата колоса Русия и Съединените щати. Чарлс Болън намира място сред най-активните участници в тези взаимоотношения от момента, в който след Октомврийската революция се подновяват дипломатическите отношения между СССР и САЩ (едва през 1934 г.), до края на кариерата му след четиридесет години активна дипломатическа дейност.

2-2

Директорът на Университетското издателство проф. Валери Стефанов изрази задоволството си от издаването на книгата. Той заяви, че Чарлс Болън е един забележителен дипломат и истински свидетел на историята и че прочитът на книгата е изключително интересен.

3-3

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков заяви пред аудиторията, че за него е удоволствие да открие събитието, защото това е едно от първите културни събития, които се провеждат на живо след година прекъсване заради епидемичната обстановка. Той разкри и задоволството си, че поводът за това събитие е именно премиерата на тази книга. Ректорът припомни, че преди месеци той и посланикът на САЩ откриха една изложба, свързана с края на Студената война , а, по думите му, сега имаме едно свидетелство от периода на Студената война, каквото рядко се среща. „Става дума за човек като Чарлс Болън, който в продължение на десетилетия е бил един от най-големите експерти в областта на отношенията със Съветския съюз и който е бил посланик там много дълго. Човек, който може от първа ръка да ни разкаже за срещите си с висши партийни функционери и да ни разкаже как историята се е създавала пред очите му“, допълни още проф. Герджиков. Той отбеляза, че това е книга, която е важна и за историците, и за обикновения човек, който иска да прочете нещо любопитно за тези исторически фигури, или пък иска да се ориентира в света, в който живее, в периода, в който е минал една голяма част от живота на мнозина – за това как се стигна до там и как се стигна до днешния ден.

4-4

Г-н Иво Хаджимишев от Книги „НИСИМ“ разказа как книгата „Свидетел на историята“ стигна до българските читатели – благодарение на взаимната добра воля на хора от САЩ, на посланици, които са помогнали книгата да стигне до него. Г-н Хаджимишев говори и за желанието му книгата да бъде издадена и у нас, защото тя показва колко е важно един дипломат да познава страната, в която е изпратен да работи, при най-различни тежки условия, още през 30-те години на миналия век, и колко полезен може той да бъде в целия си жизнен път нататък, за да вървят отношенията равностойно, с уважение, а не с омраза. Г-н Хаджимишев представи и работата си с дъщерята на Чарлс Болън – Ейвис Болън, която бе посланик у нас през 90-те години на XX век.

Иво Хаджимишев изказа своята благодарност и за помощта, оказана му от българска страна, на Георги Пирински, Сашо Чакмаков, осигурил средствата за превод и редакция, Явор Сидеров, направил превода и допълнил с пояснителни бележки, Герасим Славов редактор, Бойко Киряков, направил показалеца на книгата, проф. Валери Стефанов, Иво Ников от Университетското издателство. Хаджимишев благодари и на журналистите Тома Томов, Бойко Василев, Георги Милков, Пламен Петров и Петър Волгин.

7-7

Проф. Веселин Методиев представи накратко книгата. По думите му Чарлс Болън разкрива без никакво пристрастие спомените си. „Това, което е разказано тука, включително за такива големи фигури като Рузвелт, Чърчил, Сталин, Хрушчов, е разказано по начин, който бих нарекъл човечен, отстранен от всякаква идея мегаломанска, психоаналитична и прочие. Аз много ценя такъв тип текстове, защото те помагат на хората по-добре да се ориентират в онова, което наричаме голяма политика“, каза проф. Методиев. Той допълни, че изданието е много важен документ на времето и пожела на добър час на книгата, като изрази надеждата си да я прочетат повече хора.

8-8

Доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“, също запозна присъстващите с впечатленията си от книгата. В изказването си той се спря на самата личност Чарлс Болън – един от първите американски дипломати, владеещи руски език, който е част от новото дипломатическо поколение и реализира новия курс на Рузвелт във външната политика – преодоляването на изолационизма, завръщането в европейската политика, приемането на новите реалности в Съветска Русия и опитите за хвърляне на мостове към тези различни светове.

Svidetel na istoriata

Доц. Груев запозна присъстващите с биографията на дипломата – семейството му и избора на дипломацията като професионален път. Той подчерта обвързването на целия му живот с американо-съветските отношения и участието му в създаването на първото американско посолство в Москва през 1934 г., ставайки свидетел на Сталинските чистки през 30-те години на XX век, по-късно като посланик на САЩ в СССР и др.

„Това са мемоари на голям дипломат, имал историческия шанс да се озове във вихъра на съдбоносни за човечеството събития и да срещне на четири очи знаменитости със световна значимост като Сталин, Рузвелт, Труман, Молотов, Хрушчов, Жуков, Чърчил, Дьо Гол, Айзенхауер, Кенеди и много други“, каза доц. Груев и подчерта, че книгата не е просто история на американо-съветските отношения, а дава и по-широк поглед върху американската външна политика преди и след Втората световна война.

Книгата не е просто история на американската дипломация, защото е изпъстрена със задълбочени портрети и тънки психологически наблюдения върху голяма част от значимите личности от световната история, подчерта доц. Груев и допълни, че те са комбинирани заедно с по-общи разсъждения върху слабостите и постиженията на американската външна политика. Написана е на много четивен и лек език и с перото на отличен разказвач, изтъкна още доц. Груев – има фабула, много преплитащи се сюжетни линии и развръзки, но няма окончателна развръзка, тъй като тя приключва в 1969 г, а през 1974 г. умира и нейният автор.

Доц. Груев посочи, че от гледна точка на българската история в тези мемоари се споменава Георги Андрейчин, офицер от НКВД, близък до различни дипломатически среди в САЩ, а другата интересна препратка е по отношение на „секретния доклад“ на Хрушчов. В заключение доц. Груев поздрави за отличната работа преводача Явор Сидеров, както и целия екип, работил по изданието.

10-10

Посланикът на САЩ у нас г-жа Херо Мустафа изрази радостта си да присъства в Софийския университет, където преди две години е бил един от първите й публични ангажименти в България. По думите й книгата разглежда много съдбоносен период от общото ни минало, представено през погледа на един изтъкнат американски дипломат и експерт по външна политика. С тази книга нашите два народа могат да бъдат сближени още повече, чрез уроците на историята и така с по-силна увереност да отстояваме нашия настоящ девиз – „Заедно, ние сме по-силни“, каза посланик Херо Мустафа и прочете обръщение от Ейвис Болън, дъщеря на автора, бивш посланик в България, в които тя изразява радостта си от издаването на български език на мемоарите на баща й. Г-жа Болън изразява съжалението си, че не може да присъства лично на събитието, но изказа благодарността си към Иво Хаджимишев и всички останали членове на екипа за положените усилия по пътя към реализирането на тази книга. Тя благодари още на Университетското издателство и Софийския университет за подкрепата. Ейвис Болън посочи, че българските читатели ще могат да се запознаят с период от историята на САЩ от критическо значение, с който американците се гордеят, както и с ролята на Чарлс Болън в него. В края на изказването си Ейвис Болън изтъква, че високо цени годините, прекарани в България по време на мандата й 1996-1999 г. и винаги с удоволствие се е връщала в България.

1-1

Преди представянето на книгата посланикът на САЩ Херо Мустафа се срещна с ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.