Начало / Новини / Новини и събития / Образователната програма Amazon Web Services бе представена във Факултета по математика информатика

   
Образователната програма Amazon Web Services бе представена във Факултета по математика информатика

Във Факултета по математика и информатика беше представена образователната програма Amazon Web Services. Това е първият проект на Amazon Web Services Educate у нас за образование в облака и се осъществява в партньорство с компанията HeleCloud и Факултета по математика и информатика на Алма матер. Така България става част от 47-те страни в световен мащаб, които подкрепят и усъвършенстват образованието в облака в университетите и училищата.

Програмата беше представена от Феликс Манохаран, ръководител на програмата AWS Educate за Европа, Близкия изток и Африка и Стефан Бумов, съосновател и главен оперативен директор на HeleCloud.

Феликс Манохаран отбеляза, че с увеличаващото се търсене на служители с експертиза в облачните технологии, AWS Educate дава достъп до нов вид образователен портал на следващото поколение ИТ и облачни специалисти. Той подчерта, че AWS Educate е глобална инициатива на Amazon Web Services за предоставяне на достъп до ресурси на студенти и преподаватели за повишаване и подобряване на образованието в облака.

Стефан Бумов изтъкна, че българските студенти имат голям потенциал, мотивация и способности. Разширяването и развитието на образованието в облака чрез практическо обучение върху платформата за облачни услуги AWS ще даде водещо предимство на студентите при кандидатстване за работа, подчерта той. Бумов добави, че все повече компании преместват своя документооборот и процеси в облака, което неминуемо води до необходимостта от добре подготвени клауд експерти.

site

Деканът на Факултета по математика и информатика доц. д-р Първан Първанов отбеляза, че за неговия екип е предизвикателство да отговорят на нуждите на бизнеса. По тази причина приветстват инициативата на AWS Educate и HeleCloud, която ще спомогне за подобряването на образованието в тази сфера.

В рамките на срещата беше представена образователната програма Amazon Web Services, както и възможностите студентите и преподавателите да се възползват от безплатен достъп до Amazon Web Services, да обменят опит и да се реализира проекти със студенти и преподаватели от над 47 държави и над 1400 учебни заведения, които AWS Educate обединява към момента.

Беше отбелязано, че новите технологии като публичния облак, интернет на нещата, роботизацията и изкуствения интелект все по-бързо навлизат в бизнеса в България, а тенденцията оказва влияние не само върху компаниите, но и върху човешкия капитал. Включването на нови дисциплини в учебната програма във висшето и средното образование е неизбежно, за да се отговори на нуждата от добре подготвени специалисти, подчертаха от HeleCloud.

Предвижда се HeleCloud да подкрепи внедряване на AWS Educate в учебната програма на Университета, нейната адаптация и ефективното използване на ресурсите. Консултантите на компанията и преподавателите във Факултета по математика и информатика ще разработят заедно задания и упражнения, с които студентите да опознаят платформата AWS и да добият практически опит в областта на облачните технологии.

Amazon Web Services (AWS) Educate и HeleCloud предлагат неограничен достъп до ресурси на Amazon Web Services; възможност за разработване на проекти от най-разнообразно естество, изискващи сложни изчислителни операции с преподаватели и студенти по цял свят, част от AWS Educate; безплатен и неограничен достъп до обучителни материали; възможност за определяне на индивидуален план за обучение, свързан с облачните технологии; безплатни кредити, които да използваш в рамките на AWS; възможност за кариерно развитие в областта на облачните технологии и база данни с работодатели от цял свят.

HeleCloud е технологичен консултант в платформата на AWS с офиси в Мейдънхед, Обединено Кралство и София, България. Екипът му се състои от професионалисти с дългогодишен опит, които подкрепят организациите в изграждането на облачна им визия за развитие и в реализацията на облачните им стратегии чрез водещата си Cloud Roadmap методология.

AWS (Amazon Web Services) е бизнес подразделение на Amazon.com, което предлага надеждни и гъвкави компютърни услуги в облака, които подпомагат бизнеса в неговото развитие и растеж. AWS Educate или Amazon Web Services Educate е глобална инициатива на Amazon за предоставяне на достъп до ресурси на преподаватели и студенти, свързани с AWS. Началото на програмата е дадено през 2015 г. и към момента в нея са се включили над 1400 учебни заведения от 47 държави по цял свят, сред които САЩ, Канада, Китай, Япония, Русия, Индия, Обединеното Кралство, Дания, Египет, Корея, Белгия и Нова Зеландия.